Welkom op Schijndelwiki - de encyclopedie voor Schijndel

U kunt ons steunen door lid van de Heemkundekring Schijndel te worden.

Klik HIER om lid te worden

Iedere dinsdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in de heemkamer: Cultureel Centrum 't Spectrum, Steeg 9 g, Schijndel.

De straat waarin u woont de weg naar Heeswijk

Uit Schijndelwiki
Versie door Hvdbrand (overleg | bijdragen) op 17 dec 2019 om 12:11 (Nieuwe pagina aangemaakt met 'DE STRAAT WAARIN U WOONT DE WEG NAAR HEESWIJK De weg naar Heeswijk via de Steeg was de weg die naar de Witheren van de Abdij leidde en deze assisteerden nogal eens...')
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

DE STRAAT WAARIN U WOONT DE WEG NAAR HEESWIJK

De weg naar Heeswijk via de Steeg was de weg die naar de Witheren van de Abdij leidde en deze assisteerden nogal eens in de Schijndelse parochiekerk. In de Abdij van Berne waren ook verscheidene Schijndelaren, zowel paters, die hier “heren” genoemd werden, als priesterstudenten. De Steeg ging uiteindelijk ook naar Het Kasteel. Het kasteel met de majestueuze beukenlanen, waaronder in het najaar de beukennootjes met duizenden lagen.

De weg naar Heeswijk begon bij de handwijzer bij het Heilig Hartbeeld op de hoek Hoofdstraat/Kluisstraat. Om precies te zijn stond de handwijzer voor de winkel van Steinmann, althans in de dertiger jaren van de vorige eeuw. Bij Steinmann verkocht men luxe- en huishoudelijke artikelen. Later werd deze winkel overgenomen door Kwantum, die er boeken en rookartikelen verkocht. Vanaf die handwijzer ging men via “De Kluis” naar het Patronaat. Bij Willem de Visser (een “heerboer” die ook lange tijd wethouder was) liep de weg naar links tot aan het café van Hermes. Daar begon “De Steeg”, die wat verderop bij de boerderijen van Van Gestel en Gooijaarts een nogal scherpe bocht maakte. Die bocht werd “den scherpen drei bè Gijs Hak” genoemd.

In de vorige eeuwen stelde de weg naar Heeswijk weinig voor. Het was slechts een zandweg die gelegen was tussen de westelijk gelegen woeste gronden en heidegebieden en de oostelijk gelegen natte beemden en broekbossen. De ontginning en ingebruikname van de gronden concentreerde zich meer rond de Houterdsedijk en niet aan de Steeg, die overigens op dit kaartje “De Steegt” wordt genoemd.