Welkom op Schijndelwiki - de encyclopedie voor Schijndel

U kunt ons steunen door lid van de Heemkundekring Schijndel te worden.

Klik HIER om lid te worden

Iedere dinsdagochtend zijn wij tussen 9 en 12 uur in de heemkamer: Cultureel Centrum Spectrum, Steeg 9 g, Schijndel.

De Vrolijke Schuivers

Uit Schijndelwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Damvereniging Schijndel - DVS - De vrolijke Schuivers[bewerken | brontekst bewerken]

Opgericht 1945 - opgeheven midden tachtiger jaren???

Inleiding[bewerken | brontekst bewerken]

Of de afkorting DVS staat voor "Dam Vereniging Schijndel" of voor "De Vrolijke Schuivers" is inmiddels achterhaald.
Volgens een aantekening op de achterzijde van een foto zou het dit laatste zijn waarbij vermeld wordt dat Marinus (Mies) van Herpen deze naam bedacht zou hebben.
Tot op heden is er van deze vereniging niet veel achterhaald.
Waarschijnlijk (zie nieuwsfeitjes) is DVS voor de oorlog opgericht en heeft deze tot minimaal 1985 bestaan.
In een overzicht van uitslagen wordt echter als datum van oprichting 6 juni 1945 genoemd.
Deze datum wordt ook genoemd op de uitnodiging voor het 40 jarig jubileum, zie hieronder.

Damvereniging De Vrolijke Schuivers

Rij A: 7. Marinus van Geffen
Rij B: 1. Johan Peeters, 3. Tiny SchellekensDamvereniging De Vrolijke Schuivers, voor café Santegoeds, bij gelegenheid 25 jarig bestaan?

Voor café Santegoeds, bij gelegenheid van het 25 jarig bestaan???

1969, bestuur DVS Dam Vereniging Schijndel.

1969, bestuur DVS Dam Vereniging Schijndel.
Staand: 1. Jan van Alebeek, 2 . Henk Mathijsen, 3. Willy van Esdonk, 4. Mathieu Smits, 5. Marinus van Geffen, 6. Johan Peters.
Zittend: 1. Hans Schellekens, 2. Toon Mathijsen, 3. Marinus van Herpen, 4. Tiny (Martinus) van Uden.Nieuwsfeitjes[bewerken | brontekst bewerken]

Op 7 september 1945 wordt na 4 jaar ondergedoken te zijn geweest is de 1e vergadering gehouden.

Nieuwe leden (heren) zijn welkom en dienen zich voor 25 september 1945 aan te melden.

Krantenartikelen[bewerken | brontekst bewerken]

Aanstaande zaterdag begint te Tilburg de finale voor het persoonlijk kampioenschap dammen van Noord Brabant.
In de eerste ronde komt Dré van Geffen uit tegen J. van Kollenburg en in de tweede ronde tegen A. de Graag.[1]

Het programma as vrijdag 18 september.[2]

 • M. Mettler - A. Mathijsen
 • H. van Geffen - G. Schellekens
 • M. van Uden - M. van Geffen
 • J. Rooijakkers - J. van Alebeek
 • M. Smits - W. van Esdonk
 • M. van den Dungen - J. Peters
 • Dre van Geffen - P. van Geffen


Alex Mathijsen in halve finale kampioenschap van Nederland voor junioren[3]
Door zijn laatste partij tegen de sterke Eindhovenaar G. van Bakel te winnen heeft Alex zich samen met Ron Entken uit Rosmalen geplaatst voor de halve finale om het kampioenschap van Nederland voor junioren (spelers t/m 19 jaar).
Deze wedstrijden worden pas in het late voorjaar van 1980 gehouden zodat hij zich terdege kan voorbereiden op de komende zware strijd.
Proficiat Alex met dit prachtige resultaat.
Ook Chis Korsten heeft in deze kompetitie zeer goed gespeeld, opvallend was dat hij tegen de sterkste spelers het beste resultaat behaalde maar kwam toch enkele puntjes tekort om zich te plaatsen, toch een goede prestatie van Chris en een felicitatie waard.
Henk Mathijsen die zoals eerder vermeld zich plaatste voor de halve finales bij de senioren zal de strijd om een finaleplaats reeds in januari - februari aanbinden. Wij wensen Henk daarbij veel succes toe.

Simultaandammen in Instuif De Kluis.[4]
Met de grootste bewondering voor de voortreffelijke organisatie van de jubilerende jeugdvereniging instuif "De Kluis" is onder leiding van hun voorzitter T. van Dinther op zaterdag 8 december 1979 een simultaan seance gehouden.
Internationaal grootmeester en ex-wereldkampioen ir. I. Koeperman nam het op tegen 38 spelers waaronder een twaalftal van onze vereniging.
Na drie uur, waarin Koeperman al 26 partijen naar winst had gespeeld, waren het toch voor het merendeel D.V.S leden die toen nog tegenstand boden.
Als eerste was het de sterke speler van Excelsior uit Den Bosch, P. Bouwen, die het zaakje remise wist te houden evenals M. van Beusekom uit Erp, lid van Tempo Veghel die ook een staaltje van zijn kunnen vertoonde en die zelfs, naar Koeperman aangaf, op een bepaald moment in een gewonnen positie stond.
Ook Alex Mathijsen en Henk Mathijsen slaagden erin om remise te spelen waarbij na analyse bleek dat ook Alex in het vergevorderd eindspel op winst heeft gestaan. Ook ons lid Wim Spijkers was maar een goede zet van remise af zoals hij na de partij aangaf, op dat moment echter overzag hij dat. Jammer Wim.
Al met al een mooi propaganda voor de damsport. Wij danken dan ook alle mensen van "Instuif de Kluis" die er alles aan hebben gedaan om dit evenement te doen slagen.

Onderlinge competitie.[5]
Na veel analysering van beide kanten is de afgebroken partij tussen Alex Mathijsen en Chris Korsten uiteindelijke remise geworden.
Chris is hierdoor de enige die Alex dit jaar een puntje heeft kunnen afsnoepen. De eindstand van het seizoen 1980-1981 is als volgt:

 1. Kampioen Alex Mathijsen 19 punten
 2. Chris Korsten 16 pnt
 3. Ant. Mathijsen 12 pnt
 4. Wim Spijkers 12 pnt
 5. Frans Mathijsen 12 pnt
 6. Cor Bolwerk 11 pnt
 7. Ant. Bissels 10 pnt
 8. Joh. Peters 10 pnt
 9. Wim van Houtum 4 pnt
 10. Paul van de Sman 3 pnt
 11. J.P. Rooijakkers 1 pnt

In deze rangschikking ontbreekt de naam van Henk Mathijsen die ook dit jaar niet aan de interne competitie heeft deelgenomen

Bekercompetitie
Door het uitschakelen van diverse spelers zijn Alex Mathijsen en zijn broer Frans erin geslaagd zich voor de finale te plaatsen.
Ook hier heeft Alex de beste kansen om deze beker aan zijn andere trofeeën toe te voegen.
Paul van de Sman en Jo Rooijakkers zijn de finalisten voor de kleine beker (verliezersronde). Hier is Paul sterk favoriet.

De Vrolijke Schuivers, Opgericht 6 juni 1945.[6]
A.s. zaterdag Groots jeugdspektakel.
Dat dammen uiterst spectaculair kan zijn, zal voor veel mensen waarschijnlijk vreemd zijn. Zeker bij het "sneldammen" is dit karakter aanwezig. Met betrekking tot het "sneldammen" rijst vaak een groot misverstand op, namelijk het idee dat dit een wedstrijdje schijven weggeven is.
Dit kan natuurlijk niet de bedoeling zijn van het damspel. Je moet het woord 'sneldammen" in zijn letterlijke betekenis opvatten. Dit klinkt waarschijnlijk een beetje amateuristisch, maar het komt erop neer dat iedere speler per partij slechts 10 minuten bedenktijd heeft.
Welnu zaterdag a.s. 18 juni is het zover aanvang 13.00 uur. De jeugd van Schijndel kan dan strijden om de jeugdtitel van Schijndel welke nu nog in het bezit is van Johnny Broks die de vorige keer ongeslagen winnaar werd. Er wordt gedacht aan jeugdspelers tot en met 16 jaar.
De prijsuitreiking zal omstreeks 18.00 uur zijn. Gratis inschrijven bij C. Korsten Kerkendijk 48 tel 92386 (ook voor verdere inlichtingen).
Zie je van een inschrijving af en kom je op de "bonnefooi" dan moet je uiterlijk een kwartier voor de aanvang dus om 12.45 uur aanwezig zijn bij ons clublokaal café zaal van Alebeek Boschweg 79.
Ook andere belangstellenden zijn welkom. Tot zaterdag.
Finale sneldammen om het kampioenschap van Nederland.
Alex Mathijsen zal proberen dit weekeinde een goed prestatie te leveren in de sneldamfinale van Nederland voor junioren.
Deze finale zal gehouden worden in Soest. We rekenen op zijn enorme inzet die hij altijd bij belangrijke wedstrijden toont.
In ieder geval wensen wij hem veel succes in dit sterke gezelschap.
Brabantse kampioenschappen voor senioren te Breda.
Zowel Chris Korsten als Alex Mathijsen hebben de Brabantse finale bereikt. Korsten remiseerde in de eindronde zodat hij ruimschoots groepswinnaar werd met 5 punten uit 3 wedstrijden. Mathijsen haalde in zijn groep ook 5 punten maar hij was zich pas verzekerd door in de laatste ronde De Galan te verslaan. Van beide spelers zullen we nog veel horen. De finale van Brabant zal pas eind augustus beginnen. Daar komen we tezijnertijd uitgebreid op terug.

Bronnen, noten en/of referenties
 1. Schijndels Weekblad van 18 juni 1954
 2. Schijndels Weekblad van 18 september 1964
 3. Schijndels Weekblad van 21 december 1979
 4. Schijndels Weekblad van 21 december 1979
 5. Schijndels Weekblad van 3 juli 1981
 6. Schijndels Weekblad van 16 juni 1983