Welkom op Schijndelwiki - de encyclopedie voor Schijndel

U kunt ons steunen door lid van de Heemkundekring Schijndel te worden.

Klik HIER om lid te worden

Iedere dinsdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in de heemkamer: Cultureel Centrum 't Spectrum, Steeg 9 g, Schijndel.

De Turfhoek

Uit Schijndelwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Toneelvereniging De Turfhoek.
Toneelvereniging De Turfhoek.

Toneelvereniging "De Turfhoek"[bewerken | brontekst bewerken]

Toneelvereniging De Turfhoek.

Opgericht 1976 - opgeheven 2010.

De Wijbossche toneelvereniging "De Turfhoek" werd opgericht door Frans van den Broek in 1975, het jaar waarin dorpshuis "De Geut" werd geopend.
De toneelvereniging debuteerde op 17 januari 1976 met "Het zit wel goed meneer Duif". In de volgende 31 jaar volgden 45 avondvullende stukken en negen eenakters.
Tot 1995 werden er zelfs twee stukken per jaar ingestudeerd.
Elf regisseurs passeerden de revue en behalve in "De Geut" trad De Turfhoek op in Sint Michielsgestel, Den Dungen, Gemonde, Mariahout, Vught en Oirschot.




























Toneelvereniging neemt afscheid met blijspel Bokkensprongen.

Toneelvereniging neemt afscheid met blijspel Bokkensprongen.
Het doek valt definitief voor De Turfhoek.

Het zat er al langer aan te komen, maar nu is dan het echt zover. Na 35 jaar houdt toneelvereniging De Turfhoek op te bestaan. Op 10 en 11 april zal het doek voor het laatst opgaan in dorpshuis De Geut, al die jaren de vaste thuishaven van de Wijbossche toneelvereniging.
"Het is heel jammer dat na 35 jaar het einde nu echt in zicht is," zegt Frans van den Broek. Al voelde de oprichter van De Turfhoek de bui al langer hangen. De laatste productie - Komkommertijd - dateert van 2006. In 2007 deed Van den Broek samen met Tamara van Kasteren en Ruud van der Donk in het Schijndels weekblad nog een oproep voor nieuwe leden. Daarna bleef het stil rond de vereniging die daarvoor jaar in jaar uit met ijzeren regelmaat kluchten en blijspelen op de planken bracht. De Turfhoek werd opgericht in 1975, het jaar waarin dorpshuis De Geut werd geopend. De toneelvereniging debuteerde op 17 januari 1976 met "Het zit wel goed meneer Duif". In de volgende 31 jaar volgden 45 avondvullende stukken en negen eenakters. Tot 1995 werden er zelfs twee stukken per jaar ingestudeerd. Elf regisseurs passeerden de revue en behalve in De Geut trad De Turfhoek op in Sint- Michielsgestel, Den Dungen, Gemonde, Mariahout, Vught en Oirschot.

Aanwas.
Van den Broek vreesde al langer voor de toekomst van de vereniging. In het nawoord van de jubileumgids ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan van De Turfhoek in 2000, schreef hij: "Hopelijk kunnen we de vijftig jaar halen, al zal dat een hele kluif worden, want de vierentwintig uurs economie zal zijn tol eisen in het verenigingsleven. Ook zal het een probleem zijn om jonge mensen warm te krijgen voor toneel." Het is jammer maar het is niet anders, zegt Van den Broek. Links en rechts ziet hij toneelclubs sneuvelen, omdat zij geen nieuwe leden meer kunnen krijgen. En de oude garde wil nog wel, maar moet er meer voor doen.
"Zelf merk ik ook dat het steeds meer moeite kost om een nieuwe rol in te studeren." Vorig jaar wilde De Turfhoek het bijltje er definitief bij neergooien. Maar stoppen zonder afscheid te nemen is niet de manier, zo was het algemene gevoel binnen de vereniging. "Toen zijn we op het idee gekomen om nog één keer samen met oud-leden een stuk op te voeren. We hebben gekozen voor het blijspel Bokkensprongen, dat we vijftien jaar geleden ook hebben gespeeld."

Erfenis.
In Bokkensprongen viert de kinderloze weduwnaar Frederik zijn 71ste verjaardag. Zijn op de erfenis beluste familie ziet tot haar grote schrik iets moois opbloeien tussen de oude boer en de weduwe Edeltraud. Wanneer Frederik en Edeltraud naar Amerika vliegen om haar kinderen te bezoeken, hoort de familie dat het vliegtuig in de Bermuda driehoek is verdwenen. Meteen gaat men in Frederiks boerderij op zoek naar het testament. De familie houdt echter geen rekening met de buurvrouwen die tijdens Frederiks vakantie een oogje in het zeil houden. Gijs van de Boogaard tekent net als vijftien jaar geleden voor de regie, maar het lukte niet om alle spelers van toen weer op de planken te krijgen. Zo kan het gebeuren dat De Turfhoek bij zijn afscheidsvoorstelling zelfs nog een debutant inzet. Maar al met al is het een warm weerzien tussen leden en oud-leden. En wie niet op de planken staat, helpt achter de schermen mee om van deze laatste voorstelling een mooi afscheid te maken. Frans van den Broek: "Het wordt ons afscheidsstuk voor het publiek dat ons altijd trouw is blijven volgen." Bokkensprongen wordt op zaterdag 10 en zondag 11 april opgevoerd in Dorpshuis De Geut in Wijbosch. De voorstellingen beginnen om 20.00 uur. De entree bedraagt 5 euro, inclusief een consumptie. Op zaterdagmiddag is er om 15.00 uur een voorstelling voor bewoners van verpleeghuis Sint-Barbara en het Mgr. Bekkershuis. Ook anderen zijn dan uiteraard welkom.