Welkom op Schijndelwiki - de encyclopedie voor Schijndel

U kunt ons steunen door lid van de Heemkundekring Schijndel te worden.

Klik HIER om lid te worden

Iedere dinsdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in de heemkamer: Cultureel Centrum 't Spectrum, Steeg 9 g, Schijndel.

Dans- en feestzaal Van Veghel

Uit Schijndelwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Opening nieuwe dans- en feestzaal van J. van Veghel[1][bewerken | brontekst bewerken]

Iedereen kent natuurlijk het pand van de familie A. van Veghel voorheen Tramstation geheten en dat nu de meer moderne naam draagt van Busstation.
De meeste mensen weten niet beter dan dat daar de familie Van Veghel steeds gevestigd is geweest en dat was ook ruim 54 jaar het geval, want in 1901 nam de Heer A. van Veghel de zaak over van wijlen H. Schippers welke er woonde van 1898 tot 1901.
In 1945 trokken de krasse oudjes, welke intussen 54 jaar getrouwd zijn, zich terug uit de zaak en kreeg de jongste zoon Jan de kans zich daar te vestigen.
Geruime tijd liep hij met plannen rond om zijn zaak, gelegen op het mooiste punt van Schijndel, uit te breiden en eindelijk is hij hierin zeer geslaagd, door aan het oude zeer bekende pand een zeer moderne dans- en feestzaal te bouwen.
Hier treden de talenten van de architect C.Th.A. van de Wielen duidelijk naar voren, want hij heeft een zeer oud geval omgetoverd in een modern geoutilleerde zaal, die met de beste op dit gebied in Schijndel en omgeving kan wedijveren, mede dankzij de keurige oplevering door Gebrs. van de Eckart alhier.
Vanaf de zijde van de Kloosterstraat heeft men een mooi entrée tot de zaal via de vestibule, waarin ondergebracht de garderobe en toiletten. De aardige voorgevel bevat speciaal gemaakte stalen deuren en ramen, voorzien van het nodige siersmeedwerk, prima verzorgd door de fa. Gebrs. van Thiel.
De zaal op zichzelf vormt een prachtig geheel en heeft een lengte van ongeveer 26 meter en is 10 meter breed. In de hoek is een bar gebouwd welke weer vanuit de keuken bereikbaar is.
Indien nodig heeft Van Veghel straks nog voldoende ruimte over om deze machtige zaal met een toneel uit te breiden.
Wat de vloer betreft heeft men voor Schijndel iets nieuws nl. de Parkaplexvloer, welke tevens dienst voor dansvloer en welke laatste een oppervlakte heeft van 140 vierkante meter.
Het geheel is in een mooie frisse verftint gestoken en werd verzorgd door de fa. A. van Erp uit St. Michielsgestel.
Het sanitair- en loodgieterswerk en speciaal de verlichting vergde voor zulk een zaal veel vakmanswerk, doch hierin is de firma Gebroeders Bosmans keurig geslaagd. Naast de normale plafond- en wandverlichting zijn bovendien aangebracht 40 grote TL-buizen aan het plafond alsmede 16 stuks kopspiegellampen, welke een schitterend effect geven.
Een vernuftig iets is verder nog, dat een uit zichzelf vrijdragend ventilerend plafond is aangebracht, dat de afgewerkte lucht naar buiten doet spuien.
De lambriseringen van betonemaille aangebracht door de Fa. A. van de Donk uit Vught zijn werkelijk mooi.
Zaal zowel als toiletten en garderobe zijn allen weer verbonden met het oude café, dat mogelijk t.z.t. ook nog wel eens de nodige verandering zal ondergaan. Verder is nog een apart vergaderzaaltje ingebouwd.
Naar wij vernamen kunnen in de grote zaal royaal een zeshonderd mensen ondergebracht worden zodat deze buitengewoon geschikt is voor bv. grote bondsvergaderingen, meetingen etc.
Voor de dansliefhebbers is er ruimte voor 250 à 300 paartjes, hetgeen nog niet zo weinig is.
Het centrum van Schijndel is hiermede een pracht van een zaal rijker geworden en velen hebben de eerste dagen benut om eens een kijkje te komen nemen.
Bij de opening zaterdag jl. was de belangstelling van alle zijden zeer groot. Dit getuigden ook de talrijke prachtige cadeaus en bloemen waaronder een pracht oorkonde van de Carnavals Prinsenclub.
Des Zondags was de zaal in gebruik door de dansliefhebbers en die waren vanzelfsprekend zeer talrijk vertegenwoordigd. Hierbij werd pas het nut bewezen van de ruimte die deze zaal biedt.

Bronnen, noten en/of referenties
  1. Heemblad Rond die Cluse 22e jaargang nummer 1 bladzijden 16 en 17