Welkom op Schijndelwiki - de encyclopedie voor Schijndel

U kunt ons steunen door lid van de Heemkundekring Schijndel te worden.

Klik HIER om lid te worden

Iedere dinsdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in de heemkamer: Cultureel Centrum 't Spectrum, Steeg 9 g, Schijndel.

Clematisstraat

Uit Schijndelwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Clematisstraat[bewerken | brontekst bewerken]

Raadsbesluit 23 februari 1973.[1][bewerken | brontekst bewerken]

Clematisstraat.
Voor meer details klik hier.
Clematisstraat.
Voor meer details klik hier.

De Papaver en de Klaproos behoren tot de plantenfamilie van de Papaverachtigen.
Aangezien in deze familie niet veel namen voorkomen, die gebruikt kunnen worden als straatnamen, hebben de vier zijstraten ten zuidwesten van de Papaverstraat de namen van Ranonkelachtigen. Tot deze plantenfamilie behoren de Clematis, de Anemoon, de Ranonkel en de Boterbloem.

Aanvullende informatie:[2][bewerken | brontekst bewerken]

De Clematisstraat is uiteraard zou je kunnen zeggen, te vinden in de bloemrijke wijk Boschweg noord-oost. De straat ligt tussen de Papaverstraat en de Boterbloemstraat en dankt zijn naam aan een bijzondere plant. De clematis behoort tot de klimplanten en is familie van de ranonkel. Terecht dus dat de Ranonkelstraat ook in deze buurt gesitueerd is, eveneens tussen de Boterbloemstraat en de Papaverstraat. Menig hek en menige pergola wordt gesierd door de clematis. Zowel in het voorjaar als najaar zorgen deze sterke klimplanten voor een overvloed aan bloemen in allerlei mogelijke kleurvariaties. Uiteraard kun je van iedere bloem of plant zeggen dat het gaat om iets bijzonders maar zeker bij de clematis is dat op zijn plaats. Clematissen komen immers op de hele wereld voor en groeien zelfs onder de meest extreme omstandigheden. In Finland bijvoorbeeld groeit de clematis nog bij temperaturen tot veertig graden onder nul terwijl de plant ook te vinden is op plaatsen waar de temperatuur tot veertig graden boven nul stijgt. Sommige variëteiten verspreiden een aangename geur, andere ruiken nergens naar. Je hebt ze met piepkleine bloemetjes van nog geen centimeter tot planten waaraan bloemen van wel twintig centimeter doorsnee komen. En terwijl de kleinste soort niet groter wordt dan tien centimeter, zijn er ook reuzen bij die gemakkelijk de vijftien meter halen. Kortom de clematis houdt van uitersten. En wie zich bezig houdt met Bachbloesem, vindt bij de clematis al wat hij/zij zich wensen kan. "De bloesemremedie Clematis laat je immers je ideeën en idealen verwezenlijken zonder de realiteit uit het oog te verliezen, laat je volledig wakker en alert zijn in het hier en nu. En geeft gronding voor mensen die veel met hun verbeelding werken, zoals schrijvers en kunstenaars", aldus de site van de Emotie-EHBO. Een plant dus om in ere te houden.

Bronnen, noten en/of referenties
  1. Schijndelse straatnamen, Heemkundekring Schijndel, oktober 2011
  2. Wegwijs in Schijndel, Schijndels Weekblad, 10 november 2011