Welkom op Schijndelwiki - de encyclopedie voor Schijndel

U kunt ons steunen door lid van de Heemkundekring Schijndel te worden.

Klik HIER om lid te worden

Iedere dinsdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in de heemkamer: Cultureel Centrum 't Spectrum, Steeg 9 g, Schijndel.

Boschwegse Toneelgroep

Uit Schijndelwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Boschwegse Toneelgroep[bewerken | brontekst bewerken]

1969-heden[bewerken | brontekst bewerken]

Hier onder een aantal foto's. Voor zover ons bekend zijn de namen vermeld. Als u nadere informatie heeft houden we ons aanbevolen. De namen zijn steeds van links naar rechts aangegeven.

1969 Revue van de Boschwegse Toneelgroep

1969 Revue van de Boschwegse Toneelgroep (tekst Marinus Cromsigt en Piet Verhagen) ter gelegenheid van het 40 jarig bestaan parochie Boschweg in 1969.
Achterste rij: Lucien Cromsigt, Theo Vermeer, Gijs van Heertum, Truus Boom van Alebeek, Sjaan van den Oetelaar, Jan van Helvoirt, Jos Pennings, Piet Verhagen, Theo van Alebeek,
2e rij: Marinus Cromsigt, Henriette van de Sanden en helemaal rechts Sjaan Schuurmans van den Oetelaar,
voorgrond Cor van Gestel (souffleur), Cor Voets, Piet van den Oetelaar, onbekend.


Bij gelegenheid van de viering van het 40-jarige bestaan van de Boschwegse parochie in 1969 werden enkele mensen bij elkaar geroepen om het parochiefeest met een echte ouderwetse revue op te luisteren, zoals ze dit vroeger op de Boschweg gewend waren. Dit werd echter zo´n groot succes, dat besloten werd om een toneelgroep op te richten. Al op 30 juni kwamen de personen die aangestoken waren door het toneelvirus bij elkaar om een toneelgroep op te richten. Nog diezelfde avond werd er al een bestuur gekozen bestaande uit:

Truus Boom van Alebeek (voorzitster),
Broer Schuurmans (secretaris/penningmeester),
Marinus Cromsigt (lid/regisseur).

Andere leden van het eerste uur die gedurende lange tijd lid zullen blijven zijn: Theo van Alebeek (grimeur) Lucien Cromsigt, Nico Boom, Cor Voets, Piet van den Oetelaar, Jos Pennings en Harrie van Veghel.
Als naam van de vereniging werd gekozen voor "Boschwegse Toneelgroep". Al meteen werden er koppen met spijkers geslagen want in datzelfde jaar (november) zou het eerste toneelstuk gespeeld moeten gaan worden. Gelijk ging de vereniging voor het zware werk er werd namelijk gekozen voor "Een moeder" van C. Hermes. Veel van de leden (17), waarvan de meeste nog nooit toneel gespeeld hadden, hielden hun hart vast maar onder leiding van Marinus Cromsigt bleek achteraf dat het een goede keuze was geweest. In het begin kwamen er nog wel eens verwijten van andere groepen dat de keuze van de stukken wel wat ouderwets was.

"In het witte Paard" april 1972

"In het witte Paard” april 1972
Piet van den Oetelaar, Mary Voets, Cor Voets, Sjaan Schuurmans van den Oetelaar, Lucien Cromsigt, Santegoeds, Nico Boom, Truus Boom van Alebeek, Jan van Hemmen, Jo Heymans, Sjaan van de Oetelaar
2e rij: Harrie van Veghel, Laura van de Sanden, Gijs van Heertum, Marinus Cromsigt, onbekend, onbekend, Jos Pennings, van den Dungen.


Gespeelde toneelstukken:

  • Begin 1970 "Kerstnacht van een bandiet",
  • 1971 “Verdwijningen en verschijningen",
  • 1972 "in het Witte Paard" en "Een duvel",
  • 1973 "Hof ter Hove" en "Blondje in het Kurhotel",
  • 1974 "Ik verveel me rijk" en "Op hoop van zegen",
  • In 1975 werd een revue gebracht en "Vier mannen en een meisje",
  • 1976 "Onder een dak",
  • 1977 "Sil de strandjutter",
  • 1978 "Hoera, het is een jongen" en "Kerstnacht van een Vrek".

Om het mogelijk te maken ook op te treden op het Lidwina, Bekkershuis, huize Mariaoord (Rosmalen) en Hervenhof (Den Bosch) moesten er ook eenakters komen, omdat het anders te moeilijk werd om met grote stukken op locatie te gaan spelen.

"De Rooie Kater" 1972

"De Rooie Kater" 1972
Jos Pennings, Truus Boom van Alebeek, Harrie van Veghel, Sjaan Schuurmans van den Oetelaar, Broer Schuurmans, Piet van den Oetelaar, Cor Voets, Francien Habraken, Lucien Cromsigt, Marinus Cromsigt, Theo van Alebeek,
zittend Albert van Roosmalen.


Achtereenvolgens werden de volgende eenakters op de planken gebracht.

  • 1972 "In de Rooie Kater",
  • 1973 "Als de klok drie heeft geslagen".

Tot 1976 werden in verband met de zware stukken die in die periode gespeeld werden geen eenakters gebracht.
Maar in 1976 was het weer "Mijn vriend Leonard", "Jodocus en Hannes ingekwartierd" en in 1977 "Truc van Tienus" en "Wegens vakantie aanwezig".

Op 1 september 1976 werd het bestuur uitgebreid met Wim Gremmen (secretaris) en Lucien Cromsigt (lid)
Dieptepunt van de vereniging was in 1972 toen bij een diefstal veel (geleende) toneelattributen, die in de kleedkamers van het parochiehuis lagen, gestolen werden.
In 1977 werd besloten om een jeugdafdeling op te richten om zo ook nieuwe leden te kunnen krijgen in de toekomst voor de senioren.
Op zeker moment bestond deze groep uit 33 jeugdleden. Deze brachten in 1978 "De levende etalage pop" en "De heks in het Blauwe Ven" en in 1979 "Help in de huishouding" en "Boetiek". De jeugdleden werden begeleid door Mej. Van Gemert en dhr. Van Heesch De jeugdgroep houdt echter op in 19…..
Werden de eerste jaren veel zware stukken met een boodschap gebracht na een enquête die gehouden werd onder het publiek werd geconstateerd dat de mensen wilden lachen zodat de meer humoristische stukken gebracht werden.

Boschwegse Toneelgroep 1975

Achterste rij: Maria van Hemmen van Veghel, Theo van Alebeek, Broer Schuurmans, Jan van Hemmen, Harrie van Veghel, Ine van Sandvoort, Wim Gremmen,
2e rij linksonder: Sjaan Schuurmans-van de Oetelaar, Marijke Voets, Engelbert Smulders, Diny Cromsigt, Lucien Cromsigt, Truus Boom van Alebeek, Cor Voets, Piet van den Oetelaar, Jos Pennings, Nico Boom, Marinus Cromsigt, Hanneke van Gemert, Annie Berkelmans,
voorgrond: Mieke Gordijn, Els van de van de Akker, Marij Habraken.






Regisseurs

  • M. Cromsigt t/m 1994.
  • Oscar Becx 1995 t/m ca.1999,
  • Wil Geerts 2000 t/m
  • Ingrid Lathouwers 2002 t/m
  • Nelleke van der Weide Thijssen 2003
Uitnodiging ter gelegenheid van het 50 jarig toneeljubileum van Marinus Cromsigt en Theo van Alebeek.
Voorzijde uitnodiging 20 jarig jubileumsfeest.De receptie werd gehouden in het theatercafe Amadeus (city Theater)
Jubileumstuk in januari 1990 was De Jantjes, met Jos van Uden, Lucien Cromsigt en Ton Lomans

Overige afbeeldingen[bewerken | brontekst bewerken]