Welkom op Schijndelwiki - de encyclopedie voor Schijndel

U kunt ons steunen door lid van de Heemkundekring Schijndel te worden.

Klik HIER om lid te worden

Iedere dinsdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in de heemkamer: Cultureel Centrum 't Spectrum, Steeg 9 g, Schijndel.

Bezoek van Koningin Juliana

Uit Schijndelwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Bezoek van Koningin Juliana[bewerken]

Burgemeester Wijs begroette Hare Majesteit en Prins Bernhard op 9 september 1949 in een korte toespraak, waarin hij liet uitkomen welk een dierbare herinneringen Schijndel heeft aan het bezoek van Prinses Juliana in juni 1946 en hoe groter de vreugde was nu Schijndel haar als Koningin konden begroetten. Vooral de jeugd is u zeer toegenegen, aldus de burgemeester en daarom verleende hij graag het woord en de daad aan de jeugd, welke bij monde van Jetje Heesakkers Koningin en Prins als volgt toesprak:
"Dat was een vreugde hier, voor jong en oud, voor groot en klein, toen wij hoorden dat onze lieve Koningin ons dorp met een bezoek vereren zou. Maar wat een jubelende vreugde was het voor ons, toen wij hoorden dat wij uwe Majesteit, zouden mogen toespreken, dat wij in naam van Schijndel u onze lieve Koningin een cadeautje mochten aanbieden, als bewijs van hoge waardering en trouwe aanhankelijkheid. Wij bieden u een klein cadeautje aan, dat spreekt van Schijndels industrie.
Het geschenkje, dat u thans wordt aangeboden, is voor u, de lieve Koningin van het Nederlandse volk en voor Zijne Koninklijke hoogheid, uw edele gemaal. (hier boden Anita en Harrieke Jansen een prachtige zijden gevoerde doos met oranje linten aan, waarin verpakt 6 paar van de fijnste nylon kousen en 3 paar sokken voor de Prins).
Met heldere stem vervolgde Jetje Heesakkers: "Dit geschenkje is voor ons kroonprinsesje Beatrix" en twee weeskinderen boden een fraaie doos met het product van de fa. Bolsius aan; Nu komt het pakje voor prinses Irene en voor Margriet, die lieve lentebloem, waarna weer twee weeskinderen souvenirklompjes aanboden. "Prinses Marijke is ons aller lieveling, aan haar onze kindergroet. Moge uwe Majesteit in dit kleine blijk van waardering onze grote gehechtheid aan het huis van Oranje zien, die wij tot slot nog even willen uitjubelen."