Welkom op Schijndelwiki - de encyclopedie voor Schijndel

U kunt ons steunen door lid van de Heemkundekring Schijndel te worden.

Klik HIER om lid te worden

Iedere dinsdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in de heemkamer: Cultureel Centrum 't Spectrum, Steeg 9 g, Schijndel.

Ben Peterspad

Uit Schijndelwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Ben Peterspad[bewerken | brontekst bewerken]

Besluit burgemeester en wethouders 5 juli 2005.[1][bewerken | brontekst bewerken]

Ben Peterspad.
Voor meer details klik hier.
Ben Peterspad.
Voor meer details klik hier.

Geen officiële straatnaamgeving. Betonnen fiets- en wandelpad in Smaldonk.

Besluit burgemeester en wethouders 16 augustus 2005. [2][bewerken | brontekst bewerken]

Officiële vaststelling van deze naam.
Genoemd naar Ben Peters, prominent lid van de heemkundekring Schijndel, het Natuur- en Milieu Centrum en de Koninklijke Harmonie Sint Cecilia, overleden op 30 december 2004.
Schrijver van “Schijndel in het Groen” en “De Gele Rijders”.

Aanvullende informatie[3][bewerken | brontekst bewerken]

Het Ben Peterspad loopt vanaf de Steeg, het begint een eindje voorbij het volkstuincomplex van Arcadia, richting Wijbosch. Op 15 oktober 2005 werd het naambord officieel onthuld door burgemeester Opsteegh en de weduwe van Ben Peters, Tiny Peters - van Rooij. Het initiatief om het pad de naam van Ben Peters (1928 - 2004) te geven, was afkomstig van drie verenigingen waaraan Peters verbonden was: de heemkundekring Schijndel, harmonie Sint Cecilia en het Natuur en Milieu Centrum.
Ben Peters, schoenmaker van beroep, was een leven lang bezig met het in kaart brengen van de natuur en de historie van zijn dorp. In 1974 stond hij zo aan de basis van de oprichting van het Natuur en MilieuCentrum Schijndel. De inventarisatie van alles wat er groeit en bloeit in en rondom Schijndel leverde het boekje "Schijndel in het groen" op. Peters was in hart en nieren een onderzoeker naar alles wat de natuur te bieden heeft. Ben Peters was ook een man van muziek. Hij was dé tubaspeler van de harmonie, maar speelde ook in een familieorkest en in het Skinlequintet. En net zoals Peters minutieus en met grote passie de flora van Schijndel onder de loep nam, zo hield hij zich bezig met de historie van Schijndel. Hij was altijd bezig met het verzamelen van alles wat met de geschiedenis van Schijndel te maken had en groeide uit tot een van de boegbeelden van de Schijndelse heemkring. Peters bouwde een indrukwekkend archief op, een privé collectie die een prominente plaats heeft gekregen in de heemkamer in 't Spectrum. Van zijn hand is ook de uitgave De Gele Rijders in Schijndel, een boek over het Korps Rijdende Artillerie dat tijdens de Eerste Wereldoorlog in Schijndel gelegerd was. De vader van Ben Peters maakte daar deel van uit.

Bronnen, noten en/of referenties
  1. Schijndelse straatnamen, Heemkundekring Schijndel, oktober 2011
  2. Schijndelse straatnamen, Heemkundekring Schijndel, oktober 2011
  3. Wegwijs in Schijndel, Schijndels Weekblad, 14 juni 2012