Welkom op Schijndelwiki - de encyclopedie voor Schijndel

U kunt ons steunen door lid van de Heemkundekring Schijndel te worden.

Klik HIER om lid te worden

Iedere dinsdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in de heemkamer: Cultureel Centrum 't Spectrum, Steeg 9 g, Schijndel.

Baroniestraat

Uit Schijndelwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Baroniestraat[bewerken | brontekst bewerken]

Raadsbesluit 14 april 1978.[1][bewerken | brontekst bewerken]

Baroniestraat.
Voor meer details klik hier.
Baroniestraat.
Voor meer details klik hier.

Geen verklaring.

Aanvullende informatie.[2][bewerken | brontekst bewerken]

Voor menig oudere Schijndelaar zal het woord "Baronie" eerder associaties oproepen met een lekker chocolaatje dan met het gebied rond Breda. Hier of daar zal op zolder nog wel een doosje rondzwerven waarin ooit deze Belgische lekkernij verpakt zat en dat later gebruikt werd om knopen of zegeltjes in te bewaren. Baronie bestaat nog altijd en schrijft op zijn website "Baronie gebruikt voor zijn producten de fijnste Belgische chocolade, bestaande uit een unieke mengeling van Afrikaanse cacaobonen uit diverse windstreken."
Maar met deze Baronie heeft de weg die ligt tussen de Kloosterstraat en de Meierijstraat natuurlijk niets te maken. Zoals de Meierijstraat verwijst naar de Meijerij van Den Bosch, zo is de Baroniestraat verbonden met de Baronie van Breda. Het is nog een jonge straat in de Schijndelse wegenlegger. Ofschoon de aanzetten ertoe al dateren van eind vorige eeuw, werd pas deze eeuw de doorsteek echt gemaakt. Drie zaken domineren de straat. Meest in het oog springend is natuurlijk het grote parkeerterrein achter supermarkt Plus Eijkemans, een terrein dat juist deze week (maart 2012) nog een uitbreiding heeft gekregen aan de zijde van het City Theater. Daarmee is meteen het meest interessante gebouw genoemd dat aan deze straat grenst, zij het met zijn achterzijde. De plannen om deze voormalige bioscoop te renoveren en uit te bouwen tot een podiumaccommodatie, zullen zorgen voor nieuwe ontwikkelingen aan deze zijde van de Baroniestraat. En dan is er nog Dol-fijn, de kinderopvang die, begonnen aan de Hoofdstraat, hier enige tijd geleden is neergestreken in een opvallende nieuwbouw.

Bronnen, noten en/of referenties
  1. Schijndelse straatnamen, Heemkundekring Schijndel, oktober 2011
  2. Wegwijs in Schijndel, Schijndels Weeblad, 22 maart 2012