Welkom op Schijndelwiki - de encyclopedie voor Schijndel

U kunt ons steunen door lid van de Heemkundekring Schijndel te worden.

Klik HIER om lid te worden

Iedere dinsdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in de heemkamer: Cultureel Centrum 't Spectrum, Steeg 9 g, Schijndel.

Bachhof

Uit Schijndelwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Bachhof[bewerken | brontekst bewerken]

Raadsbesluit 14 november 1980.[1][bewerken | brontekst bewerken]

Bachhof.
Voor meer details klik hier.
Bachhof.
Voor meer details klik hier.

Teneinde de oriëntatiemogelijkheid in de gemeente te bevorderen is het gewenst aan de onderhavige straten in het bestemmingsplan Plein namen te geven welke tot dezelfde groep behoren.
Aangezien Schijndel muziekminnend is ligt het voor de hand de namen van bekende componisten te kiezen. Componist Johann Sebastian Bach 1685 - 1750

Aanvullende informatie.[2][bewerken | brontekst bewerken]

De componistenwijk in Schijndel kreeg grotendeels vorm in de jaren 80 van de vorige eeuw. De Bachhof ligt in de wijk Plein, een plan wat vorm kreeg in het gebied wat grofweg omsloten wordt door de Hoofdstraat/Europalaan en de weg Plein, de Kloosterstraat/Schootsestraat en de Spoorlaan.
In vroeger tijden was de naam Plein van toepassing op een kleiner gebied tussen de Heikantstraat en de weg Plein. Het ging om een door wegen en enkele boerderijen omsloten plek waar het vee werd verzameld dat terugkwam van de Rooise Heide of daarheen gebracht zou worden om te weiden.
De Bachhof is een doodlopend straatje, inderdaad met het karakter van een hofje, een zijstraat van de wijkontsluitingsweg, de Mozartstraat. Typerend voor dit hofje is het Paardenhoofd van beeldhouwer Arthur Spronken dat hier in 1985 onthuld werd door de man die de kunst een plaats gaf in Schijndel, burgemeester Gerard Marie Scholten.
Degene naar wie dit hofje is vernoemd, behoeft feitelijk geen toelichting: Johann Sebastian Bach (1685 - 1750), wellicht de grootste en meest invloedrijke componist die de wereld van de klassieke muziek ooit kende.

Bronnen, noten en/of referenties
  1. Schijndelse straatnamen, Heemkundekring Schijndel, oktober 2011
  2. Wegwijs in Schijndel, Schijndels Weekblad, 5 augustus 2010