U kunt ons steunen door lid van de Heemkundekring Schijndel te worden. Iedere dinsdagochtend zijn wij tussen 9 en 12 uur in de heemkamer: Cultureel Centrum Spectrum, Steeg 9 g, Schijndel. |
Henricus van der Heijden (1906 - 1985)
Henricus van der Heijden (1906 – 1985)[bewerken | brontekst bewerken]
Henricus van der Heijden werd geboren op 23 juli 1906 in Schijndel (Houterd), zoon van Adrianus van der Heijden geboren in Schijndel (1865 – 1914) van beroep strodekker en Josina Eijmberts geboren in Schijndel (1873 – 1934), als vijfde kind in een gezin met acht kinderen waarvan er twee vroegtijdig overleden en twee dood werden geboren. Henricus, van beroep wasbleker/ arbeider/ machinist, overleed op 5 december 1985 in Schijndel.
Henricus van der Heijden trouwde op 8 juni 1932 in Schijndel met Anna Maria Kluijtmans.
Anna Maria Kluijtmans werd geboren op 25 september 1906 in Schijndel (Houterd), dochter van Gerardus Adrianus Kluijtmans geboren in Nistelrode (1879 – 1959) van beroep landbouwersknecht/ fabrieksarbeider en Johanna van de Ven geboren in Berlicum (1880 – 1922), als tweede kind in een gezin met tien kinderen waarvan er vijf vroegtijdig overleden en twee dood werden geboren. Anna overleed op 27 maart 1984 in Schijndel.
Kinderen uit het huwelijk van Henricus en Anna:
- Johanna Adriana Antonia werd geboren op 7 april 1933 in Schijndel, overleed op 10 april 1933 in Schijndel.
Gouden bruiloft Van der Heijden – Kluijtmans[1][bewerken | brontekst bewerken]
Al zes jaar woont het echtpaar Van der Heijden – Kluijtmans, beiden 75 jaar, al in huize Lidwina en zoals de bruidegom zegt: “ze krijgen ons er met geen tractor uit”.
Op dinsdag 8 juni 1982 hopen zij er hun gouden huwelijksfeest te vieren met hun twee zoons, schoondochters en vier kleinkinderen.
Hoewel ze er dus niet uit hoeven, hopen ze wel dat deze dag een beetje warmer is dan hun huwelijksdag 50 jaar geleden, toen zij om 9 uur te voet naar de Servatiuskerk gingen.
Het gouden paar leerde elkaar kennen tijdens een feest van de steenfabriek en de jonge Henricus was nogal verzot op dansen, zodat hij geen gelegenheid oversloeg om deze elegante sport te bedrijven.Zijn bruid heeft het nooit gedaan en vertelt ze lachend… we hebben er geen last van gehad.
Zij doen nu nog veel samen. Haar echtgenoot leest trouw de krant voor en als hij televisie kijkt luistert zij naar de cassettebandjes waarop romans en dergelijke zijn ingesproken, die voor slechtziende mensen een ware uitkomst betekenen.
De heer Van der Heijden heeft de wijze woorden van zijn moeder altijd in toepassing gebracht. Zij zei: “Je moet alles kunnen want als je nee zegt heb je geen werk”. Zo kwam het dat de gouden bruidegom heel wat werk en zeer gevarieerd werk heeft verzet. Eerst was hij 12 jaar bij de wasblekerij van Toon Bolsius en daarna ging hij naar de luciferfabriek te Eindhoven. Daar vroegen ze hem of hij een schuur van riet kon voorzien. Waarom niet dacht de ondernemende Van der Heijden. 24 Jaar werkte hij bij de gemeente en daar de machines hem erg aantrokken knutselde hij nogal wat in elkaar. 18 Jaar lang was hij tweede machinist op de zuiveringsinstallatie aan de Steeg, maakte daar de pompen en wist er zonder diploma’s net zoveel vanaf als een “geleerde” persoon. Doch na het behalen van de diploma’s kon hij er nog veel beter over meepraten. Voortdurend hield hij zich bezig met allerhande klusjes. De muziek werd ook niet vergeten want dat was en is zijn hobby. Vroeger speelde hij op een trekharmonica en nu luistert hij veel naar de piraat en maakt bandjes van de mooiste uitzendingen.
Om 2 uur ’s-Middags is er in de kapel een eucharistieviering op 8 juni, waarna de huisgenoten en bewoners van de huisjes voor de bijeenkomst in De Schaats worden uitgenodigd. De receptie is van 18.30 tot 19.30 uur in De Schaats en ongetwijfeld zal dit 50-jarig huwelijksfeest geweldig worden.
Bronnen, noten en/of referenties
|