Welkom op Schijndelwiki - de encyclopedie voor Schijndel

U kunt ons steunen door lid van de Heemkundekring Schijndel te worden.

Klik HIER om lid te worden

Iedere dinsdagochtend zijn wij tussen 9 en 12 uur in de heemkamer: Cultureel Centrum Spectrum, Steeg 9 g, Schijndel.

Antonius van den Heuvel (1884 – 1975)

Uit Schijndelwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Antonius van den Heuvel
Persoonsinformatie
Volledige naam Antonius van den Heuvel
Geboorteplaats Schijndel
Geboortedatum 7 november 1884
Overl.plaats Schijndel
Overl.datum 7 mei 1975
Partner(s) Lucia van den Hoogenhof
Beroep(en) klompenmaker
Bidprentje Antonius van den Heuvel (1884 - 1975).jpg

Lucia van den Hoogenhof (1885 - 1970).jpeg

Antonius van den Heuvel (1884 – 1975)

Antonius van den Heuvel werd geboren op 7 november 1884 in Schijndel (Bunders), zoon van Hendrikus van den Heuvel geboren in Schijndel (1848 – 1918) van beroep dagloner en Lucia Timmers geboren in Schijndel (1850 – 1932), als vijfde kind in een gezin met negen kinderen waarvan er vier vroegtijdig overleden. Antonius, van beroep klompenmaker, overleed op 7 mei 1975 in Schijndel.

Antonius van den Heuvel trouwde op 11 mei 1911 in Schijndel met Lucia van den Hoogenhof.

Lucia van den Hoogenhof werd geboren op 24 september 1885 in Dinther, dochter van Adrianus van den Hoogenhof geboren in Dinther (1848 – 1938) van beroep stoelenmaker en Hendrika Wilhelmina Oosterholt geboren in Heeswijk (1847 – 1919), als achtste kind in een gezin met elf kinderen waarvan er vier vroegtijdig overleden en een dood werd geboren. Lucia overleed op 12 mei 1970 in Schijndel.

Kinderen uit het huwelijk van Antonius en Lucia:

  1. Lucia Josina werd geboren op 28 maart 1912 in Schijndel (Heikant), trouwde op 15 oktober 1931 in Schijndel met Adrianus Geerlings geboren in Berlicum (1912 – 1980). Lucia overleed op 18 september 1951 in ’s-Hertogenbosch.
  2. Adrianus werd geboren op 10 juni 1913 in Schijndel (Heikant), overleed op 6 november 1913 in Schijndel.
  3. Hendrica werd geboren op 5 oktober 1915 in Schijndel (Heikant), overleed op 30 december 1916 in Schijndel.
  4. Hendrikus (Harrie) werd geboren op 29 september 1919 in Schijndel (Bunders), trouwde op 23 januari 1945 in Schijndel met Maria (Miet) Steenbakkers geboren in Schijndel (1919 – 2011). Harrie, van beroep arbeider, overleed op 19 april 1995 in Schijndel.

Gouden huwelijksfeest Van den Heuvel – van den Hoogenhof[1]

Het zou afbreuk doen aan de traditie wanneer wij dit jaar in deze meimaand niet minstens één gouden bruiloft in onze Schijndelse Krant zouden kunnen memoreren. De eerste, zover ons bekend, is die van het echtpaar A. v.d. Heuvel – van den Hoogenhof op 16 mei 1961. Zoals wij van de beide oudjes vernamen zal het feit dat zij 50 jaar geleden trouwden op grandioze wijze herdacht worden gedurende twee volle dagen! Dit kunnen wij volledig begrijpen aangezien wij deze week konden concluderen dat het gouden paar nog getuigt van een voor hun leeftijd bruisende vitaliteit.
Antonius van den Heuvel werd in 1884 in de Bunderstraat te Schijndel geboren. Reeds op 18-jarige leeftijd zat hij in het klompenmakersvak, toen nog volledig handwerk en voor een zo jonge knaap uiterst zwaar; maar wat bleek, dat hij een grote handigheid en vakmanschap bezat waardoor het niet te verwonderen is dat hij tot zijn pensioengerechtigde leeftijd zijn vak trouw bleef. Wanneer de conjunctuur hoog was dan verdiende Antoon zes gulden per week voor 90 paar klompen die met behulp van de arbeid van zijn vrouw afgeleverd werden. “Maar ondanks de harde en moeilijke tijd waarin werkelijk gezwoegd moest worden om in leven te blijven waren de mensen beter tevreden dan nu”, is de levenswijze toevoeging van onze gastheer. Toen de industriële revolutie ook tot in de Schijndel klompenmakerswereld was doorgedrongen moest Antoon zijn handgereedschap neerleggen om als dagloner in dienst bij de fa. H. Oerlemans te treden. Gedurende 27 jaar toonde hij zich bij deze firma een plichtsgetrouwe kundig vakman die de sympathie van velen ondervond hetgeen vooral tot uitdrukking kwam tijdens zijn afscheid op 65-jarige leeftijd. Nu nog woont hij in het huis van de familie Oerlemans, een boerderij waarop hij vroeger op bescheiden wijze het gemengde bedrijf uitoefende, naast zijn dagelijkse werkzaamheden.
Zijn echtgenote heeft hem hierbij altijd trouw terzijde gestaan waardoor zij beiden nu op een harde, maar gelukkige tijd terug kunnen zien. Ook zij moest vroeger voordat ze getrouwd was geld verdienen en dat deed ze door op boerderijen te gaan werken voor 5 cent per uur.
Het huwelijk van het gouden paar werd gezegend met 5 kinderen (2 jongens en 3 meisjes) waarvan er reeds 3 gestorven zijn. De beiden oudjes genieten nu van een rustige levensavond in de Houtstraat (bij velen nog bekend als het varkensstraatje), waarbij zij liefdevol omringd worden door de zorgen van hun dochter.
Toen wij tot slot enkele vragen naar aanleiding van de feestplannen stelden kregen we het volgende antwoord: “We doen het dit keer, misschien voor het laatst, niet te flauw vooral ook omdat we nog goed mee kunnen. Op 16 mei ’s morgens om 10 uur een plechtige H. Mis uit dankbaarheid, receptie van 1.30 – 3.00 uur en dan feest voor de gehele familie. De volgende dag laten we de Houtstraat delen in de feestvreugde.”

Dinsdag 16 mei 1961 stond de Boschweg in het teken van de gouden bruiloft van het nog krasse paar Antonius van den Heuvel en Lucia van den Hoogenhof. In samenwerking met de actieve buurt van de Houtstraat waren tijdig de nodige voorbereidingen getroffen. Zo vertrok ’s morgens vanaf het versierde huis een grote stoet naar de kerk op de Boschweg. Voorop een bruidsmeisje en bruidsjonker, vergezeld van talrijke bruidjes met daarachter een mooie versierde wagen met gouden kroon waarin het bruidspaar was gezeten. De naaste familieleden en buurtbewoners completeerden de stoet. De plechtige H. Mis werd opgedragen door de zeereerwaarde heer pastoor Pessers, die daarbij in treffende woorden hulde bracht aan het gouden paar. Na de H. Mis trok de feeststoet terug naar de Houtstraat welke natuurlijk onderweg grote belangstelling trok. Onder de mooie ereboog, opgericht door de buurt voor de prachtig versierde woning, hield men halt en werden door bruidjes zeer mooie geschenken aangeboden. In de namiddag volgde een zeer druk bezochte receptie en hierbij bleek welk een grote belangstelling dit ouderpaar nog heeft in Schijndel. Een grote verrassing was het dat des avonds de Kon. Harmonie St. Cecilia de traditionele serenade bracht. De voorzitter van de harmonie, de heer Verhagen, bracht daarbij woorden van hulde aan het gouden paar hetgeen geweldig op prijs werd gesteld. Namens de familie bracht de heer Kemps dank aan de leden van de harmonie voor de serenade gebracht aan het gelukkige paar en overhandigde de voorzitter in opdracht van het buurtcomité een enveloppe met inhoud. Het feest duurde nadien nog tot in de kleine uurtjes voort en zelfs de volgende dag ook nog. Het gouden paar was iedereen zeer dankbaar voor het geslaagde feest en de cadeaus en brengt speciaal dank aan de buurt die eveneens er toe bijdroeg dat dit feest voor het gouden paar Van den Heuvel – van den Hoogenhof onvergetelijk werd.

Bronnen, noten en/of referenties
  1. De Schijndelse Krant 12 en 26 mei 1961