Welkom op Schijndelwiki - de encyclopedie voor Schijndel

U kunt ons steunen door lid van de Heemkundekring Schijndel te worden.

Klik HIER om lid te worden

Iedere dinsdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in de heemkamer: Cultureel Centrum 't Spectrum, Steeg 9 g, Schijndel.

Van den Oetelaar & De Kis

Uit Schijndelwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Van den Oetelaar & De Kis[1][bewerken | brontekst bewerken]

Inleiding[bewerken | brontekst bewerken]

Veel voorkomende families kregen in het verleden vaak een bijnaam en dat geldt ook voor mijn familienaam. Om te weten of bepaalde Van den Oetelaars dichtbij of veraf familie zijn, maakt het antwoord op de vraag of hij of zij ook ‘De Kis’ genoemd wordt, veel duidelijk.
Niet alle Van den Oetelaars heten ‘De Kis’, wel veel. In Gemonde had je ‘Klossen’ (van Klaas) en in Eerde (en later ook in Schijndel) had je ‘Welten’ van voormoeder Johanna Welten (1836-1883) x Joannes van den Oetelaar (1833-1888). Een extra naam werd gebruikt om al diezelfde namen beter te kunnen onderscheiden. Ook mijn vader had het altijd over ‘Kissen’, ‘Klossen’ en ‘Welten’. Velen denken dat de naam afkomstig is van Cornelis, Kees.

‘De Kis’ als naam in mijn familie[bewerken | brontekst bewerken]

De naam ‘De Kis’ komt bij verschillende families in Schijndel voor, namelijk bij de familie De Greef en bij mijn eigen familie Van den Oetelaar. Mijn overgrootmoeder Martina de Greef (1854-1943) was erg bekend en heette in de volksmond ‘Tina Kisse’.
Haar man, Antonius van den Oetelaar (destijds Toontje Paulusse genoemd, naar zijn vader), stierf in 1927. Tina pas zestien jaar later, in 1943. Het gezin werd dus lang alleen gerund door ‘Tina Kisse’.
Dat is zeer waarschijnlijk de reden dat onze tak ‘De Kis’ wordt genoemd. Wellicht heeft het ook een rol gespeeld dat de vader van genoemde Antonius, namelijk Paulus van den Oetelaar (1812 – 1880), ook getrouwd was met een ‘De Greef’. Martina de Greef en Antonius van den Oetelaar kregen vier zonen die veel kinderen kregen. De zonen Marinus (1881-1966), Theodorus (1883-1966), Gerardus (1895-1983) en Adrianus (1897-1980) kregen gezamenlijk 44 kinderen die als naam ‘Van den Oetelaar & De Kis’ droegen. De naam ‘De Kis’ werd dus ook snel verbreid.
Onze familie heeft de naam ‘De Kis’ dus ‘gekregen’ van de familie De Greef en wellicht zelfs doorgegeven aan Van den Oetelaars die niet afstammen van ‘Tina Kisse’.

De Greef[bewerken | brontekst bewerken]

Tot voor kort werden ook de leden van de familie De Greef ‘De Kis’ genoemd. Wellicht is hier de naam wel terug te voeren tot Cornelis, Kees. De grootvader van ‘Tina Kisse’, Lambertus Theodorus van de Greef (1798-1830) sterft al op 32-jarige leeftijd. Zijn vrouw Johanna Maria van Oirschot (1798-1851) sterft elf jaar later en zal de twee zonen vooral alleen hebben opgevoed. Haar vader heette Kornelis van Oirschot. Er zitten nog steeds ‘De Greef-Kissen’ in het collectief geheugen, zoals Bertus de Kis (Lambertus van de Greef, 1895-1970), Driek de Kis (Hendrikus van de Greef, 1892-1983) of Has de Kis (Johannes van de Greef, 1895-1970). Ook op Schijndelwiki kan men de twee verschillende Kissen vinden.

Alles verklaard?[bewerken | brontekst bewerken]

Nog niet alles is verklaard. De Schijndelse wethouder Adrianus van den Oetelaar en zijn nazaten (waaronder de slagersfamilie) worden ook ‘De Kis’ genoemd. Wellicht is de naam ‘Van den Oetelaar’ door de vele nazaten van ‘Tina Kisse’ vereenzelvigd met ‘Van den Oetelaar’ en werden daardoor ook anderen ‘De Kis’ genoemd. Wellicht zijn er ook andere verklaringen.

Bronnen, noten en/of referenties
  1. Heemblad 2023-1 bladzijden 3 en 4 Ger van den Oetelaar