Welkom op Schijndelwiki - de encyclopedie voor Schijndel

U kunt ons steunen door lid van de Heemkundekring Schijndel te worden.

Klik HIER om lid te worden

Iedere dinsdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in de heemkamer: Cultureel Centrum 't Spectrum, Steeg 9 g, Schijndel.

Van Helmontstraat

Uit Schijndelwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Van Helmontstraat[bewerken | brontekst bewerken]

Raadsbesluit 28 mei 1947.[1][bewerken | brontekst bewerken]

Van Helmontstraat.
Voor meer details klik hier.
Van Helmontstraat.
Voor meer details klik hier.

Op 7 december 1612 “vergunnen” Albert en Isabella hertog en hertogin van Brabant enz. aan de ingezetenen van Schijndel om de “hooge, middele en leege heerlicheyt” van Schijndel, in 1559 aan Jan, graaf van Oostfriesland, voor 2350 gld. verpand, af te lossen, -met toestemming dat de heerlijkheid zal gevoegd worden bij de domeinen en nimmermeer verpacht, verpand, daarvan gescheiden of “gedemembreert” zal worden. (van elkaar scheuren, verbrokkelen) Door dit privilegie kregen de ingezetenen van Schijndel de toestemming om de rechten welke in 1559 aan Jan, graaf van Oostfriesland, als heer van de heerlijkheid Schijndel, waren verleend, af te kopen. Tot de hier bedoelde rechten behoorde ongetwijfeld de macht tot aanstelling van een schout in Schijndel. De schout was de vertegenwoordiger van den Heer van het dorp. Zoals reeds vermeld werd Schijndel in 1612 als heerlijkheid afgelost en weder gevoegd bij de domeinen van den hertog van Brabant. Het dorp werd in plaats van een heerlijkheid weder een Hertogsdorp. De bevoegdheid om een schout voor het dorp aan te stellen kwam wederom aan den hertog van Brabant of aan zijn ambtenaren. In het privilegie tot aflossing van de heerlijkheid werd goedgevonden dat – Aert Jans van Helmont, schout, voor zijn leven wordt aangesteld en geen rekening behoeft af te leggen voor civiele doch enkel voor crimineele amenden en breuken, en dat hij den vorster zal continueeren in zijn offitie zijn leven lang.

Dit moet worden gezien als een voorrecht ten aanzien van den toenmaals fungerende schout. Omdat deze toestemming in het privilegie werd gegeven mag worden aangenomen dat dit uitdrukkelijk was gevraagd. Wellicht was dit van de zijde der ingezetenen verzocht. Aert Jans van Helmont was dus blijkbaar een gezien man. Wij (A.J.L. van Bokhoven) kunnen nog mededelen dat Aert Jans van Helmont geboren, evenals haar moeder Anna genaamd. Deze dochter trad in het huwelijk met Hendrik van Amstel. Uit dit huwelijk is geboren Jan van Amstel, Schijndel’s Zeeheld, die dus een achterneef was van Aert Janszoon van Helmont. Wie na Aert Janszoon van Helmont het schoutambt hebben bekleed is thans niet bekend. Wel weten wij dat op het einde der 17e en in de 18e eeuw geen afzonderlijke schouten meer in functie waren. Dit ambt werd toen bekleed door de kwartierschouten van Peelland, residerende te St. Oedenrode. Deze kwartierschouten oefenden naast deze functie veelal het schoutambt uit over meerdere statendorpen.

Raadsbesluit 15 februari 1990.[bewerken | brontekst bewerken]

Verlenging weg.

Bewoners van de Van Helmontstraat in 1952 [2]:[bewerken | brontekst bewerken]

Nr. Voornaam Tussenvoegsel Achternaam Opmerking
7 P. v. Herpen
9 J.F. v. Rozendaal
11 J.M.J. Geerartz
19 Th. v.d. Heuvel

Bewoners van de Van Helmontstraat in 1967 [3]:[bewerken | brontekst bewerken]

De Van Helmontstraat behoorde bij de Parochie Boschweg.

Nr. Voornaam Tussenvoegsel Achternaam Opmerking
3 Jan van Schijndel
5 Mart. A. van der Heijden
5 Henr. A. Markgraaf
7 Gijsbertien J. Schellekens
9 Jan F. van Rozendaal
11 Jean B.P.M. Somers
13 Christiaan Pennings
15 Mart. Hellings
17 Henr. M. van Heeswijk
19 Hendr. M. van den Heuvel
Bronnen, noten en/of referenties
  1. Schijndelse straatnamen, Heemkundekring Schijndel, oktober 2011
  2. archief HUIF-actie Harmonie Sint Cecilia 1952
  3. Huisnummerregister Schijndel 15 april 1967 (BHIC 4514/4515)