Welkom op Schijndelwiki - de encyclopedie voor Schijndel

U kunt ons steunen door lid van de Heemkundekring Schijndel te worden.

Klik HIER om lid te worden

Iedere dinsdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in de heemkamer: Cultureel Centrum 't Spectrum, Steeg 9 g, Schijndel.

Tabitha

Uit Schijndelwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Tabitha[1][bewerken | brontekst bewerken]

Tabitha was een liefdadigheidsvereniging, opgericht door pastoor Donders op 22 december 1922 naar aanleiding van het werk van de Sint Nicolaasbedeling voor arme kinderen. Het was bij gelegenheid van de huisbezoeken in dit verband, dat enige dames tot de ontdekking kwamen hoe treurig het hier en daar gesteld was met de onderkleding van kinderen. Deze toestand eiste dringend verbetering niet alleen uit een oogpunt van gezondheid, maar ook omwille van welgevoeglijkheid en zedelijkheid. Hier sprong wel heel duidelijk in het oog het nauwe verband tussen armoede en zedelijk bewustzijn. De leden van de vereniging probeerden om door veelvuldig huisbezoek de armen zowel stoffelijk als geestelijk op te heffen uit hun verval. Het werk van de vereniging bepaalde zich tot het verstrekken van onderkleding en kousen. Zo vulde de vereniging Tabitha het werk van de Elisabethvereniging aan en vormde met deze laatste een prachtig geheel dat de zorg voor moeder en kind omvatte.
Tabitha was de vrome vrouw uit de handelingen der apostelen die door Petrus uit de dood tot leven werd gewekt, omdat dat leven van weldoen aan de armen te vroeg geëindigd was.

Bronnen, noten en/of referenties
  1. Schijndelsche Courant 6 september en 4 oktober 1940