Welkom op Schijndelwiki - de encyclopedie voor Schijndel

U kunt ons steunen door lid van de Heemkundekring Schijndel te worden.

Klik HIER om lid te worden

Iedere dinsdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in de heemkamer: Cultureel Centrum 't Spectrum, Steeg 9 g, Schijndel.

Bewerken van Schijndel in de prehistorie

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Waarschuwing: U bent niet aangemeld. Uw IP-adres zal voor iedereen zichtbaar zijn als u wijzigingen op deze pagina maakt. Wanneer u zich aanmeldt of een account aanmaakt, dan worden uw bewerkingen aan uw gebruikersnaam toegeschreven. Daarnaast zijn er andere voordelen.

Deze bewerking kan ongedaan gemaakt worden. Hieronder staat de tekst waarin de wijziging ongedaan is gemaakt. Controleer voor het publiceren of het resultaat gewenst is.

Huidige versie Uw tekst
Regel 3: Regel 3:
Een fraai voorbeeld van die dekzandrug is het stuk waar de oude nederzetting Schijndel op ligt. Mooi tussen twee beekdalen in nl. het Aadal en het Dommeldal verheft zich de zandrug waarop Schijndel ligt die van zuidoost naar noordwest langzaam afloopt, vanaf de [[Eerdse bergen|Eerdse Bergen]] naar de [[Bodem van Elde]].<br>
Een fraai voorbeeld van die dekzandrug is het stuk waar de oude nederzetting Schijndel op ligt. Mooi tussen twee beekdalen in nl. het Aadal en het Dommeldal verheft zich de zandrug waarop Schijndel ligt die van zuidoost naar noordwest langzaam afloopt, vanaf de [[Eerdse bergen|Eerdse Bergen]] naar de [[Bodem van Elde]].<br>
<br>
<br>
Op de hogere gedeelten, vooral op de oude akkers rondom de plaats waar de huidige [[Servatiuskerk]] staat, zijn vast en zeker nog prehistorische sporen in dat bodemarchief aanwezig, alleen ligt nu alles veilig onder de bebouwing. Die dekzandrug heeft weer wat zwakke uitlopers naar de [[Houterd]], de [[Molenheide]] en het [[Lieseind]]. Ook bij het [[Hermalen]] ligt zo’n hoge rug. Stap je als het ware over het oude Aadal heen dan tref je ook daar weer zo’n smalle zandrug aan waarop de dorpenreeks Berlicum, Middelrode, Bernheze en Veghel ligt. Op die dekzandrug liggen bovendien her en der verspreid nog wat extra verhogingen, die aangeduid worden met “donken”. Die bleken heel geschikt voor bewoning.
Op de hogere gedeelten, vooral op de oude akkers rondom de plaats waarde huidige [[Servatiuskerk]] staat, zijn vast en zeker nog prehistorische sporen in dat bodemarchief aanwezig, alleen ligt nu alles veilig onder de bebouwing. Die dekzandrug heeft weer wat zwakke uitlopers naar de [[Houterd]], de [[Molenheide]] en het [[Lieseind]]. Ook bij het [[Hermalen]] ligt zo’n hoge rug. Stap je als het ware over het oude Aadal heen dan tref ook daar weer zo’n smalle zandrug aan waarop de dorpenreeks Berlicum, Middelrode, Bernheze en Veghel ligt. Op die dekzandrug liggen bovendien her en der verspreid nog wat extra verhogingen, die aangeduid worden met “donken”. Die bleken heel geschikt voor bewoning.


[[Categorie:Geologie/Geografie]]
[[Categorie:Geologie/Geografie]]
Al uw bijdragen aan Schijndelwiki kunnen bewerkt, gewijzigd of verwijderd worden door andere gebruikers. Als u niet wilt dat uw teksten rigoureus aangepast worden door anderen, plaats ze hier dan niet.
U belooft ook dat u de oorspronkelijke auteur bent van dit materiaal of dat u het hebt gekopieerd uit een bron in het publieke domein of een soortgelijke vrije bron (zie Schijndelwiki:Auteursrechten voor details). Gebruik geen materiaal dat beschermd wordt door auteursrecht, tenzij u daarvoor toestemming hebt!

Om de wiki te beschermen tegen geautomatiseerde bewerkingsspam vragen wij u vriendelijk de volgende CAPTCHA op te lossen:

Annuleren Hulp bij bewerken (opent in een nieuw venster)