Welkom op Schijndelwiki - de encyclopedie voor Schijndel

U kunt ons steunen door lid van de Heemkundekring Schijndel te worden.

Klik HIER om lid te worden

Iedere dinsdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in de heemkamer: Cultureel Centrum 't Spectrum, Steeg 9 g, Schijndel.

Plataanstraat

Uit Schijndelwiki
Versie door Jan van Weert (overleg | bijdragen) op 7 mei 2022 om 12:58
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Plataanstraat[bewerken | brontekst bewerken]

Raadsbesluit 13 januari 1950.[1][bewerken | brontekst bewerken]

Plataanstraat.
Voor meer details klik hier.
Plataanstraat.
Voor meer details klik hier.

De straatnamen Beukenstraat, Meidoornstraat en Plataanstraat behoeven geen nadere toelichting.
Zij zijn te beschouwen als een voortzetting van de straten, genoemd naar boomsoorten in de uitbreiding van het nieuwe gehucht “Hoevenbraak”.

Aanvullende informatie [2][bewerken | brontekst bewerken]

Bij het woord "plataan" denk je al gauw aan stoffige, zonovergoten Franse dorpjes waar tegen de avond de goegemeente zich verzamelt op het dorpsplein om daar een jeu-de-boules-balletje op te werpen in de beschutting van oude platanen met hun afbladderende schors. En inderdaad, de Plataanstraat in Schijndel doet enigszins haar naam eer aan. Aan de ene kant staan platanen, aan de andere kant van de straat echter berken. Het jeu-de-boules-gevoel blijft achterwege in deze rustige straat tussen Wijbosscheweg en Hertog Jan II laan. Zoals elke rechtgeaarde Schijndelse straat heeft ook de Plataanstraat zijn eigen punaise: op de kruising met de Beukenstraat. Want wat is nu een weg die geen enkele cirkel of bult telt? Dan hoor je er immers niet bij, of het er nu druk is met verkeer of niet. Niet alleen vanwege de schors, die de boom het uiterlijk geeft van een zich steeds vervellende slang, valt de plataan op. Dat gebeurt zeker ook door de vruchtjes die als kerstballetjes tot soms in het voorjaar in de boom hangen. Terwijl we de platanen in Frankrijk vanwege hun schaduwgevende bladerkroon vaak op een plein aantreffen, vinden we hem in ons land vooral langs straten en lanen. De boom kan tegen een stevige snoeibeurt en wordt dus vaak ook hard aangepakt zonder dat hij daar echter onder lijkt te lijden. De plataan is volgens wikipedia het enige geslacht van bomen uit de plataanfamilie. En wetenswaard is dat in Nagorno Karrabach een plataan staat van 54 meter hoog en een omvang van 27 meter. Maar dit exemplaar is dan ook al meer dan 2000 jaar oud, indertijd de oudste en hoogste boom van de toenmalige Sovjet-Unie! Hij heeft zelfs een naam: Tindjery.

Bronnen, noten en/of referenties
  1. Schijndelse straatnamen, Heemkundekring Schijndel, oktober 2011
  2. Wegwijs in Schijndel, Schijndels Weekblad, 11 april 2013