Welkom op Schijndelwiki - de encyclopedie voor Schijndel

U kunt ons steunen door lid van de Heemkundekring Schijndel te worden.

Klik HIER om lid te worden

Iedere dinsdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in de heemkamer: Cultureel Centrum 't Spectrum, Steeg 9 g, Schijndel.

PTT Post

Uit Schijndelwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

PTT Post[bewerken | brontekst bewerken]

De Postwet van 1850 waarin was bepaald:

“in elke gemeente van het Rijk wordt achtereenvolgens en zoodra de omstandigheden dit toelaten, eene gelegenheid tot het ontvangen en verzenden van brieven met post geopend”,

bleef voor Schijndel niet zonder betekenis. Vanaf 1 maart 1851 was er in Schijndel een postkantoor gevestigd. Al te veel moet daar echter niet van voorgesteld worden. Het postkantoor was bij een particulier aan huis, waarbij een openstaande bovendeur of raam als loket fungeerde. Overigens, tot 1852 moest de ontvanger van brieven de porto betalen.
Tot aan de Eerste Wereldoorlog had de postbode in Schijndel het niet erg druk. Slechts “bijzondere” personen en de in Schijndel gevestigde bedrijven zagen de postbode min of meer regelmatig verschijnen.

Post- en telefoonkantoor stonden los van elkaar. Werd er in 1893 al gesproken over de vestiging van een rijkstelefoonkantoor, het duurde tot 1901 voordat die er ook daadwerkelijk kwam. Het werd gevestigd in het huis van J. Mallens senior, terwijl zijn zoon als eerste telefoondienst ging doen.
In 1905 kwam er een aparte spreekcel. Een flinke groei in het briefverkeer trad op tijdens de mobilisatie 1914-1918. Vele Schijndelse jongens moesten ’s konings wapenrok aantrekken, wat leidde tot een levendige correspondentie over en weer. Verder waren er in Schijndel tijdens de Eerste Wereldoorlog behoorlijk wat soldaten gelegerd, de Gele Rijders bijvoorbeeld. Hun verblijf hier betekende eveneens een stijging van het briefverkeer.

Nieuwe locatie[bewerken | brontekst bewerken]

Het postkantoor in Schijndel had inmiddels een “eigen” accommodatie gekregen. Diende eerst het huis van de “brievengaarder” als postkantoor, in 1914 werd de PTT gehuisvest in een nieuw gebouwd rijksgebouw aan de Hoofdstraat. Schijndel telde na de Eerste Wereldoorlog al spoedig meer dan 10 postbodes. Een groot aantal, zo op het eerste gezicht. Bedacht moet echter worden dat het hier vooral ging om hulpbodes, die ook nog ergens anders een bron van inkomsten hadden. Immers de aanvoer van post was te onregelmatig om ze full-time in dienst te nemen.

Hulp-postkantoor[bewerken | brontekst bewerken]

Vanaf 1 mei 1938 tot 1947 had het Schijndelse postkantoor de status van hulp-postkantoor. Dit hield verband met de crisis van de jaren dertig en de kostenbesparingen die ten gevolge daarvan doorgevoerd werden. Door de status van het postkantoor te verlagen kwam de functie van directeur te vervallen en kon er zo op salariskosten bespaard worden. In zijn algemeenheid werd de deelname aan het postverkeer steeds populairder. Post werd bij uitstek een communicatiemiddel voor het grote publiek. Hierdoor en door de groei van de bevolking was er een sterke stijging van het postverkeer.

Directeuren van het postkantoor tot 1938[bewerken | brontekst bewerken]

  • C. Hutten 1915-1923,
  • N.M. Numans 1923-1930,
  • H.M. Scholte 1930-1938.