Welkom op Schijndelwiki - de encyclopedie voor Schijndel

U kunt ons steunen door lid van de Heemkundekring Schijndel te worden.

Klik HIER om lid te worden

Iedere dinsdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in de heemkamer: Cultureel Centrum 't Spectrum, Steeg 9 g, Schijndel.

Meierijstad 2017

Uit Schijndelwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Meierijstad 2017[1][bewerken | brontekst bewerken]

Spoorplaat 16
De gemeente Meierijstad is per 1 januari 2017 gevormd door samenvoeging van de gemeenten Schijndel, Sint-Oedenrode en Veghel. Dit betekende onder andere dat aan de Hoge Raad van Adel is verzocht om een gemeentewapen voor de nieuwe gemeente te ontwerpen. De vier heemkunde-verenigingen in de nieuwe gemeente (Erp, Schijndel, Sint-Oedenrode en Veghel ), verenigd in het Platform Erfgoed Meierijstad, zijn vooraf in de gelegenheid gesteld hun visie over het nieuwe gemeentewapen kenbaar te maken.
(Delen) van de wapens van de drie voormalige gemeenten zijn herkenbaar in het nieuwe wapen, dat bij Koninklijk Besluit van 23 oktober 2017 nummer 2017001301 aan de gemeente Meierijstad is verleend. De tekst van het koninklijk besluit luidt als volgt:
“Aan de gemeente Meierijstad een wapen te verlenen, waarvan de beschrijving luidt als volgt:
“Doorsneden, I gedeeld; I in sabel een schuinkruis, geblokt van keel en zilver; 2 in goud drie wassenaars van sabel; II in zilver een burcht met aan weerszijden hangtorentjes, alles van keel. Het schild gedekt met een kroon van drie bladeren en twee parels”.
De kleuren zijn: sabel (zwart), keel (rood), goud (geel) en zilver (wit).

Bronnen, noten en/of referenties
  1. Heemblad Rond die Cluse 2018-2, jaargang 25, bladzijde 19