Welkom op Schijndelwiki - de encyclopedie voor Schijndel

U kunt ons steunen door lid van de Heemkundekring Schijndel te worden.

Klik HIER om lid te worden

Iedere dinsdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in de heemkamer: Cultureel Centrum 't Spectrum, Steeg 9 g, Schijndel.

Bewerken van Marskramers

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Waarschuwing: U bent niet aangemeld. Uw IP-adres zal voor iedereen zichtbaar zijn als u wijzigingen op deze pagina maakt. Wanneer u zich aanmeldt of een account aanmaakt, dan worden uw bewerkingen aan uw gebruikersnaam toegeschreven. Daarnaast zijn er andere voordelen.

Deze bewerking kan ongedaan gemaakt worden. Hieronder staat de tekst waarin de wijziging ongedaan is gemaakt. Controleer voor het publiceren of het resultaat gewenst is.

Huidige versie Uw tekst
Regel 2: Regel 2:


=== '''Venters''' ===
=== '''Venters''' ===
Veelvuldig stonden er vroeger verkopers aan de deur. Daarbij ging het om veel meer dan alleen de melk- en groenteboer. Die verschenen overigens “laat” aan de deur. Dat had te maken met het feit dat lange tijd de Schijndelse bevolking overwegend agrarisch was en in hoofdzaak zelf daarin kon voorzien. Vanaf 1870 was echter een toenemend aantal Schijndelaren bij een bedrijf in loondienst, waardoor er een markt ontstond voor de verkoop van dergelijke producten. Groenteverkopers in Schijndel waren Toon Hermes, de gebroeders van Boxtel, van der Heijden en de Bie. <br>Een bekende venter van groente en fruit was Kees van Hemmen. Aanvankelijk was hij “[[Togers|teugelaar]]” (iemand die schepen voort trok) en woonde aan de [[Veghelsedijk]]. Naderhand reed hij de “rômkaar” naar de zuivelfabriek in Veghel. Weer later ging hij in Schijndel het “dûrp” wonen en werd hij groenteventer. Kees van Hemmen was een vrolijk iemand en had altijd wel een verrassend antwoord. Wanneer tegen hem werd gezegd: “Mar Kees, we hedde toch rommel”, dan zei hij: “Ja, um dè kwet te worre”. <br>Een venter van paardenvlees was Jan van der Eerden van de [[Rooiseweg]]. Hij slachtte thuis zelf de paarden en rookte ook het vlees. Vervolgens ging hij met een korf “krèppe” langs de huizen.<br>
Veelvuldig stonden er vroeger verkopers aan de deur. Daarbij ging het om veel meer dan alleen de melk- en groenteboer. Die verschenen overigens “laat” aan de deur. Dat had te maken met het feit dat lange tijd de Schijndelse bevolking overwegend agrarisch was en in hoofdzaak zelf daarin kon voorzien. Vanaf 1870 was echter een toenemend aantal Schijndelnaren bij een bedrijf in loondienst, waardoor er een markt ontstond voor de verkoop van dergelijke producten. Groenteverkopers in Schijndel waren Toon Hermes, de gebroeders van Boxtel, van der Heijden en de Bie. <br>Een bekende venter van groente en fruit was Kees van Hemmen. Aanvankelijk was hij “teugelaar” (iemand die schepen voort trok) en woonde aan de [[Veghelsedijk]]. Naderhand reed hij de “rômkaar” naar de zuivelfabriek in Veghel. Weer later ging hij in Schijndel het “dûrp” wonen en werd hij groenteventer. Kees van Hemmen was een vrolijk iemand en had altijd wel een verrassend antwoord. Wanneer tegen hem werd gezegd: “Mar Kees, we hedde toch rommel”, dan zei hij: “Ja, um dè kwet te worre”. <br>Een venter van paardenvlees was Jan van der Eerden van de [[Rooiseweg]]. Hij slachtte thuis zelf de paarden en rookte ook het vlees. Vervolgens ging hij met een korf “krèppe” langs de huizen.<br>


=== '''Marskramers en teuten''' ===
=== '''Marskramers en teuten''' ===
Al uw bijdragen aan Schijndelwiki kunnen bewerkt, gewijzigd of verwijderd worden door andere gebruikers. Als u niet wilt dat uw teksten rigoureus aangepast worden door anderen, plaats ze hier dan niet.
U belooft ook dat u de oorspronkelijke auteur bent van dit materiaal of dat u het hebt gekopieerd uit een bron in het publieke domein of een soortgelijke vrije bron (zie Schijndelwiki:Auteursrechten voor details). Gebruik geen materiaal dat beschermd wordt door auteursrecht, tenzij u daarvoor toestemming hebt!

Om de wiki te beschermen tegen geautomatiseerde bewerkingsspam vragen wij u vriendelijk de volgende CAPTCHA op te lossen:

Annuleren Hulp bij bewerken (opent in een nieuw venster)