Welkom op Schijndelwiki - de encyclopedie voor Schijndel

U kunt ons steunen door lid van de Heemkundekring Schijndel te worden.

Klik HIER om lid te worden

Iedere dinsdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in de heemkamer: Cultureel Centrum 't Spectrum, Steeg 9 g, Schijndel.

Marijkestraat

Uit Schijndelwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Marijkestraat[bewerken | brontekst bewerken]

Raadsbesluit 13 januari 1950.[1][bewerken | brontekst bewerken]

Marijkestraat.
Voor meer details klik hier.
Marijkestraat.
Voor meer details klik hier.

De benamingen Julianaplein, Wilhelminalaan, Bernhardstraat, Beatrixstraat, Irenestraat, Margrietstraat, Marijkestraat en Prins Hendrikstraat spreken voor zichzelf.
Zij moeten gezien worden als een eerbiediging van de levende leden van ons huidige dierbare Koningshuis.

Aanvullende informatie[2][bewerken | brontekst bewerken]

Nee, deze straat is niet genoemd naar het meisje uit de dromen van Peter Koelewijn. Die had beslist een andere Marijke op het oog toen hij dit lied schreef. Uiteraard gaat het in Schijndel om een persoon van koninklijke komaf in de vorstelijke omgeving van de Hoevenbraak. Want daar is de Marijkestraat te vinden, heel toepasselijk tussen de Julianastraat en de Bernhardstraat. Prinses Marijke ging later door het leven als prinses Christina, de jongste telg uit het gezin van Koningin Juliana en Prins Bernhard. Royaltykenners komen meteen met spannende verhalen als de naam Marijke/Christina valt. Want was daar niet de Greet Hofmans affaire? Gebedsgenezeres Greet Hofmans werd op initiatief van Prins Bernhard door Koningin Juliana ingeschakeld om de oogziekte van prinses Marijke te behandelen. Deze ziekte was ontstaan doordat haar moeder besmet was met rode hond tijdens de zwangerschap. Bernhard had daar later spijt van als haren op zijn hoofd. Greet móest weg van Soestdijk! Hoe hoog de affaire opliep, blijkt wel uit het feit dat twee leden van de voormalige Binnenlandse Strijdkrachten, H. Tromp en M.J. Schutte, eind oktober 1956 in een brief prinses Wilhelmina een gewelddadige oplossing suggereerden. Of het daarom was dat Marijke later Christina werd is onduidelijk. De prinses ontpopte zich als een verdienstelijk zangeres maar ging vervolgens in de fout door een huwelijk aan te gaan met Jorge Guillermo waardoor ze het recht op erfopvolging verloor. In 1996 volgde een echtscheiding en de Koninklijke Familie verbrak het contact met Guillermo. Eerder, in 1990 al, had zij haar naam gegeven aan een stichting voor jonge musicerende kinderen waarvan zij erevoorzitter was en kwam er het Prinses Christina Concours. In 2009 haalde Christina nog de publiciteit met twijfelachtige belastingconstructies. Zij overleed op 16 augustus 2019 in 's-Gravenhage.

Vernummering van de Marijkestraat in 1954[3]:[bewerken | brontekst bewerken]

Op 15 augustus 1954 zijn de woningen van de Marijkestraat vernummerd. Zie voor een compleet overzicht de desbetreffende vernummeringslijst.

Nr. Oude straat/buurtschap Nr. Voorletters Tussenvoegsel Achternaam
1 Sportparkweg 7 Joh. van Meersbergen
3 Sportparkweg 7a A.W.H. Bolwerk
9 Sportparkweg 17 A.A. van Zantvoort

Bewoners van de Marijkestraat in 1967[4]:[bewerken | brontekst bewerken]

De Marijkestraat behoorde bij de Paulusparochie.

Nr. Voornaam Tussenvoegsel Achternaam Opmerking
2 Wilh. van Es
4 Adr. van de Wijdeven
6 Christ. J.P. Mettler
Bronnen, noten en/of referenties
  1. Schijndelse straatnamen, Heemkundekring Schijndel, oktober 2011
  2. Wegwijs in Schijndel, Schijndels Weekblad, 24 mei 2012
  3. Vernummering woningen per 15 augustus 1954
  4. Huisnummerregister Schijndel 15 april 1967 (BHIC 4514/4515)