Welkom op Schijndelwiki - de encyclopedie voor Schijndel

U kunt ons steunen door lid van de Heemkundekring Schijndel te worden.

Klik HIER om lid te worden

Iedere dinsdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in de heemkamer: Cultureel Centrum 't Spectrum, Steeg 9 g, Schijndel.

Lavendelhof

Uit Schijndelwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Lavendelhof[bewerken | brontekst bewerken]

Raadsbesluit 23 februari 1973.[1][bewerken | brontekst bewerken]

Lavendelhof.
Voor meer details klik hier.
Lavendelhof.
Voor meer details klik hier.

De Andoorn behoort tot de plantenfamilie van de lipbloemigen (labiaten). Tot deze plantenfamilie behoren ook Tijm, Marjolein, Lavendel, Salvia, Akkermunt en Rozemarijn.

Aanvullende informatie[2][bewerken | brontekst bewerken]

De Lavendelhof is een van de hofjes aan de Andoornstraat in de bloemenbuurt op de Boschweg. Het hofje draagt een naam die herinneringen oproept aan paarsblauwe zoetgeurende landschappen in een zonovergoten Zuid-Frankrijk en aan roze zeepdozen met Engelse Yardley's zeep. Lavendel dus, Lavandula angustifolia, een plant die naar het schijnt al voor onze jaartelling populair werd. Volgens een zeer oude Europese overlevering groeide de eerste lavendelstruik al in de Hof van Eden. Een paradijselijke plant dus. Naar het schijnt namen Adam en Eva een stekje van de lekker ruikende plant mee toen ze uit het paradijs werden verdreven. En de befaamde farao Toetanchamon werd met een parfumkruik vol lavendel aan zijn zijde in zijn graftombe gelegd.
Lavendel was ook later, in de Middeleeuwen een populair strooikruid. Het bleef immers niet alleen lang lekker ruiken maar hield ook de insecten weg. De etherische olie uit de lavendelplant werd ook gebruikt in het huishouden om geurtjes weg te werken en om de stank in de straten te camoufleren. Want zoals bekend, de Middeleeuwen hebben niet alleen de naam "duister" te zijn, ze stonken ook ongelooflijk.
Lavendel helpt verder tegen alle mogelijke kwalen naar het schijnt, of die nu van fysieke of van psychische aard zijn. Op wikipedia is de volgende lijst te vinden: Lavendel heeft een brede werking en is te gebruiken bij onder andere: abcessen, acne, allergieën, aambeien, blauwe plekken, brandwonden, dermatitis, eczeem, hoofdroos, insectensteken, luizen, oorpijn, ontstekingen, psoriasis, puistjes, ringworm, scabies, steenpuisten, wonden, zonnebrand, zweren, zwemmerseczeem, lumbago, spierpijn, reuma, verstuikingen, verrekkingen, astma, bronchitis, keelinfecties, kinkhoest, laryngitis, slechte adem, slijmvliesontsteking, buikkramp, braakneigingen, dyspepsie, flatulentie, kolieken, misselijkheid, blaasontsteking, dysmenorroe, witte vloed, depressiviteit, hoofdpijn, hypertensie, migraine, nervositeit, sciatica, shock, slapeloosheid, stress, vertigo, griep, verkoudheid, winterhanden, vermoeide voeten en wintervoeten.

Bronnen, noten en/of referenties
  1. Schijndelse straatnamen, Heemkundekring Schijndel, oktober 2011
  2. Wegwijs in Schijndel, Schijndels Weekblad, 14 maart 2013