Welkom op Schijndelwiki - de encyclopedie voor Schijndel

U kunt ons steunen door lid van de Heemkundekring Schijndel te worden.

Klik HIER om lid te worden

Iedere dinsdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in de heemkamer: Cultureel Centrum 't Spectrum, Steeg 9 g, Schijndel.

Lambertus Martinus Koolen (1918 - 1996)

Uit Schijndelwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Lambertus Martinus Koolen
Ber Koolen
Persoonsinformatie
Volledige naam Lambertus Martinus Koolen
Roepnaam Bèr
Geboorteplaats Schijndel
Geboortedatum 1 februari 1918
Overl.plaats Schijndel
Overl.datum 13 augustus 1996
Beroep(en) Schillenboer

Lambertus Koolen[bewerken]

Lambertus werd op 1 februari 1918 geboren als zoon van Johannes Koolen, geboren in Schijndel (1891 - 1970), en Lamberta Maria van Ballekom geboren in Schijndel (1890 - 1974), als derde kind in een gezin van zeven kinderen waarvan er drie dood werden geboren. Bér overleed op 13 augustus 1996 in Schijndel waarna zijn crematie plaats vond op 19 augustus 1996 in Uden.

Plotseling moesten we afscheid nemen van Bèr Koolen. Een markant figuur uit de Schijndelse samenleving. Bijna iedereen kende Bèr; sjofel gekleed en altijd een hoedje op. Hij leefde op zijn eigen manier en zoals hij dat graag wilde.
Niemand hoefde hem de wet voor te schrijven want die lapte hij aan zijn laars.
Zo was Bèr. Hij was een man met een grote liefde voor dieren, vooral zijn paardje, maar ook zijn honden, katten en geiten. Hij zorgde er goed voor. Vroeger zag je Bèr regelmatig met paard en kar om schillen of rommel op te halen, want hij kon alles gebruiken, of het stuk was of niet dat maakte hem niet uit. Zijn leeftijd ging hem de laatste tijd parten spelen, maar ondanks dat genoot hij.
Bèr was zeer gelukkig in zijn huisje aan de Parallelweg dat 25 jaar lang, iedere week werd schoongemaakt door Dinie, zijn nicht. Het bleef meestal niet lang schoon, maar dat deerde hem niet. Hij was tevreden, en dát telde. Nu Bèr er niet meer in ons midden is, zullen we hem, zeker missen en vaak aan hem terug denken, aan deze gewone, maar toch zo bijzondere man Bèr.

Videobeelden van Ber Koolen