Welkom op Schijndelwiki - de encyclopedie voor Schijndel

U kunt ons steunen door lid van de Heemkundekring Schijndel te worden.

Klik HIER om lid te worden

Iedere dinsdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in de heemkamer: Cultureel Centrum 't Spectrum, Steeg 9 g, Schijndel.

Kweekschool: verschil tussen versies

Uit Schijndelwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Regel 958: Regel 958:
Tweede rij B: 1 Trees Bastein, 2 zuster Marie Servatia Geysen, 3 zuster Marie Odilia Willems, 4 rector Jos van de Schoor, 5 zuster Constantina Gearding, , 6 zuster Marie Margaretha van de Hurk, 7 Anny Nabuurs. <br>
Tweede rij B: 1 Trees Bastein, 2 zuster Marie Servatia Geysen, 3 zuster Marie Odilia Willems, 4 rector Jos van de Schoor, 5 zuster Constantina Gearding, , 6 zuster Marie Margaretha van de Hurk, 7 Anny Nabuurs. <br>
Voorste rij C:1 Ans Bastein, 2 Maria Thijssen, 3 Annie Beks, 4 Truus van Noye, 5 Ria van der Linden, 6 Dien Sanders.<br>
Voorste rij C:1 Ans Bastein, 2 Maria Thijssen, 3 Annie Beks, 4 Truus van Noye, 5 Ria van der Linden, 6 Dien Sanders.<br>
<br>
<br>
<br>
<br>
<br>
<br>
<br>
<br>
<br>
[[Bestand:Kweekschool 1960-01.jpg|400px|thumb|Een groepsfoto van de kweekschool na de laatste les in juli 1960.]] 
'''Een groepsfoto van de kweekschool na de laatste les in juli 1960.''' <br>
Achterste rij A: 1. zr. Laura, 2. Jeanne Vogels, 3. Marijke Vermulst 4. zr. Hermine.<br>
Tweede rij B: 1. Ria Plegt, 2. Truus Verreijken, 3. Nelly Willems, 4. Maria Schel, 5. Anneke van de Voort, 6. Jeanne van de Sande 7. zr. Gijsbertha.<br>
Eerste rij C: 1. Agnes van de Wiel, 2. Toos Verdijk, 3. Betty van Tilburg, 4. Lydie Weerninck, 5. dhr. Gremmen, 6. Ria Scholten, 7. Gonnie Mulders, 8. Annie Smits 9. Germien Manders.<br>
<br>
<br>
<br>
<br>
<br>

Versie van 13 mei 2020 14:55

DE KWEEKSCHOOL.

De ontwikkeling van de kweekschool.

Kweekschool, 50 jarig jubileum

In 1858 beginnen de Zusters van Liefde in Schijndel een normaalschool, vooral bedoeld om, naast het opleiden van onderwijzeressen, nonnen te kweken. In het begin was hierdoor het aantal kwekelingen gering omdat alleenmeisjes werden aangenomen die aanleg en studie ijver verenigde met de neiging tot het religieuze leven. De leerlingen zijn intern en gaan alleen met de zomervakantie naar huis. In 1896 ontvangt de opleiding rijkserkenning. Vanaf dat moment bestaat de eigenlijke kweekschool onder de naam “Maria, Zetel der Wijsheid”. Dit is na die van Dongen de 2e meisjeskweekschool in het land.
In 1880 wordt J.B. Michels hoofd van de Openbare Lagere School Hoofdstraat en tevens leraar aan de normaalschool. Hij is een zeer bekwaam en aimabel docent.
In 1923 neemt hij afscheid van de kweekschool en wordt de bouw van een nieuwe kweekschool aanbesteed.
Deze nieuwbouw wordt in 1924 door de leerlingen van de voorbereiding (latere mulo) en in 1925 door die van de kweekschool in gebruik genomen.

De leerkrachten.

Kweekschool, 1946. Onderwijzend personeel Kweek school, 50 jarig jubileum.

1946. Onderwijzend personeel Kweek school, 50 jarig jubileum.
Achterste rij A: 1 Zr Marie Margaretha v.d. Hurk (geologie), 2 Zr. Constantina Gebbink (wiskunde-handelsrekenen), 3 Zr. Marie Servatia Geysen (zang, Nederlands, Frans), 4 Zr Simona v.d. Weegh (handwerken).
Voorste rij B: 1 Zr Antonilla van Onzenoort (aardrijkskunde- hoofd Mariaschool Boschweg), 2 Zr. Anselma Tijhuis (geschiedenis), 3 rector A. van Haaren (godsdienst), 4 Zr. Carmela Lambooy (tekenen, kerkgeschiedenis, Engels, Duits), 5 Theresiana Horbach (gym, hoofd Mariaschool Past van Erpstraat)










J.B. Michels, Johannes Bernardus.

J.B. Michels, Johannes Bernardus.
Geboren 08-05-1851 te Uithoorn en overleden 02-06-1924 te Schijndel.
Gehuwd met Elisabeth Johanna Tersmetten. Geb 24-04-1851 te Monster, ovl. 28-01-1922 te Schijndel.
Leraar aan de Kweekschool van 1880 tot dec 1923 (en tevens hoofd van de Openbare lagere School van 1880-1916.)











G.M. van Velthoven, Godefridus.

G.M. van Velthoven, Godefridus.
Geboren 05-04-1878 te Waspik, overleden 10-07-1947 te Den Dungen.
Leraar aan de Kweekschool.










Ook jongens op de Kweekschool

In de 60-er jaren van de vorige eeuw wordt de vraag opgeworpen of de kweekschool niet gemengd moet worden. Mgr. W. Bekkers zegt: “Het kan worden toegestaan, maar ik weet niet of het wenselijk is!” Men moet rekening houden met de omliggende katholieke kweekscholen voor jongens, die wellicht klandizie verliezen. In 1965 wordt bij het Ministerie een aanvraag ingediend om met de kweekschool deel te mogen nemen aan het havo-experiment, hetgeen wordt toegestaan mits de school gemengd is. Aan de kweekschool wordt een 2-jarige Havo-top als voorbereiding verbonden. In 1966 heeft het bisdom geen bezwaar meer tegen het opnemen van jongens aan de kweekschool.

1968
In St. Oedenrode ontstaat een actiegroep die streeft naar een “open scholengemeenschap havo-atheneum". Met "open" wordt bedoeld: “zonder katholieke signatuur". Daartegen bestaan dezerzijds nogal wat bezwaren. Ook de geëiste plaats van vestiging, tussen Schijndel en St. Oedenrode (in het vrijkomende Damianenklooster) krijgt niet de goedkeuring van Schijndel. Als tegenactie komen gesprekken op gang om in Schijndel tot een katholieke scholengemeenschap mavo-havo-atheneum-gymnasium te komen, waaraan ook de gymnasia Beekvliet en Bernrode zouden deelnemen; Beekvliet als gymnasium, Bernrode als atheneum. In een later stadium zou eventueel ook de kweekschool tot de scholengemeenschap kunnen toetreden. De zusters van Schijndel willen van de vreemde combinatie havo-kweekschool af en streven naar een volledige havo die samen met de mavo reeds 600 leerlingen zou tellen. De kwestie van de te stichten scholengemeenschap kan niet los gezien worden van de problemen aan de havo/kweekschool.

Zuster Odilia
Zuster Odilia is directrice van de kweekschool. De taak valt haar zwaar en zij geniet enige tijd ziekteverlof. Op 5 december 1968 roept zij een algemene docentenvergadering bijeen. Door strenge eisen te stellen en regelmatig te verwijzen naar de bepalingen van de akte van benoeming hoopt zij de zaak in de hand te kunnen houden. Tegelijkertijd deelt zij mede dat zij grote inspanningen moet vermijden op voorschrift van de dokter. Zij eist de medewerking van alle docenten en alle voorschriften moeten worden gehandhaafd. Er is veel kritiek op elkaars functioneren. Uit al haar verdere eisen blijkt duidelijk dat zij de touwtjes voorheen niet strak genoeg in handen had en die nu eens stevig wil gaan aantrekken. De positie van de adjunct-directeur H.F. Vissers komt nadrukkelijk aan de orde. Het gehele verslag van deze vergadering ademt een onplezierige sfeer. Ofwel de directrice is aan een overspanning toe, ofwel het team van docenten is inderdaad een stelletje vrijbuiters waartegen streng moet worden opgetreden. Wellicht beide!

Diverse raden worden ingesteld

  • Een ter bestudering van de te verwachten toekomst van de kweekschool,
  • Een havo-raad
  • Een docentenraad kweekschool.

Intussen richt de Rooise actiegroep de stichting VORS op: Voortgezet Onderwijs Rooi-Schijndel.
Op 9 mei 1969 besluit de Raad van Schijndel geen adhesie aan de schoolaanvraag van de actiegroep te betuigen. Er ontstaan grote problemen aan de havo-afdeling van de kweekschool, inmiddels met P.A. (Pedagogische Academie) aangeduid. Ongeveer 100 leerlingen van de havo-top van de kweekschool staken op 20 mei 1969 de gehele dag, nadat de docent drs. G.J. Hamerlinck heeft aangekondigd een dag het werk neer te leggen uit onvrede met de situatie op school. De leerlingen gaan door met hun staking totdat de volgende eisen zijn ingewilligd:

  • Inspraak in alle zaken die met de leerlingen in verband staan
  • Verzekering dat alle leraren aan de school verbonden blijven
  • Het terugtreden van de adjunct-directeur de heer H.F. Vissers

Er is een enorm verloop onder de leraren; in het schooljaar 1968 gingen 9 docenten weg, in 1969 zullen het er weer 8 zijn. De leerlingen achten de adjunct-directeur(Dhr. H.F. Vissers) niet capabel voor zijn taak. Zij vrezen dat 70% zal zakken door het lerarenverloop. De leerlingen van de kweekschool moeten hun standpunt nog bepalen. Voor een goed begrip: het zijn de havo-leerlingen die zich zo roeren. De kweekschool heeft geen problemen met de heer Visssers. De komst van jongens op de school in deze roerige tijd, waarin de jeugd alom meent een protesthouding te moeten aannemen - denk aan de bezetting van het Maagdenhuis-, komt in conflict met de sfeer van de kweekschool. Die sfeer is zeer behoudend, beschermend zelfs, alsof alle meisjes toekomstige nonnen zijn. Daarin voelen de jongens zich helemaal niet thuis. De kwestie haalt ook de landelijke pers:

Op 21 mei 1969 schrijft De Tijd

De leerlingen hebben ook bezwaar tegen het rooster met vele hiaten en de te geringe ruimte om in de openvallende uren te kunnen studeren. De onrust bestond al in 1968. Er was veel onenigheid tussen de leraren. Een van de vertrekkende docenten ging zelfs bijna op de vuist met de heer Vissers in een café waar veel leerlingen bij aanwezig waren. Meerdere docenten verzochten het bestuur (3 zusters van Liefde) Vissers te ontslaan. Dit werd na beraad afgewezen.

Per 1 augustus 1969
Een nieuwe bestuur neemt samen met leken de school over. Er komt een nieuwe directeur.

  • Directeur wordt, een Norbertijn van Heeswijk, de heer Broeren.
  • Per 1 april 1969 gaat zuster Odilia met ziekteverlof en wordt zuster Maria Margaretha waarnemend directrice

De havo-leerlingen blijven staken tot zij een bevredigend antwoord hebben ontvangen. De kweekschoolleerlingen hebben een uur discussieverlof gevraagd om met de stakers te kunnen debatteren. Zij staan achter Vissers. Op 22 mei 1969 blijkt dat het schoolbestuur inspraak heeft toegezegd aan de stakende havo-leerlingen en -leerkrachten. Maar de leerlingen blijven staken en houden al drie dagen de aula bezet. De heer Vissers heeft ontslag aangevraagd per 1 augustus 1969. De havo-leerlingen zijn solidair met de leraar drs. Hamerlinck, die al langer vecht tegen de ongewenste gang van zaken op de school. De kweekschool doet normaal les; de leerlingen staan achter de adjunct-directeur de heer Vissers. Toch heeft deze zijn ontslag aangeboden. “Het bestuur heeft met ontzag kennis daarvan genomen, mede omdat de heer Vissers de ontstane situatie moeilijk als billijk en recht kan ervaren." Deze zinsnede ervaren de havo-leerlingen als grievend.

Stichting Sint Servaas

Voorstellen van de Stichting:

  • Bestuursleden kunnen door ouders gekozen worden;
  • Het docentencorps krijgt inspraak;
  • Er komt een leerlingenraad, die 2 x per jaar overleg voert met het bestuur.

De zusters zien in dat zij de zaak niet alleen op zijn pootjes krijgen en daarom is Sint Servaas gemachtigd nu reeds te handelen alsof de bestuursoverdracht gerealiseerd is. De heer Hamerlinck schuwt geen stevige aanpak. Hij heeft een telegram aan de Tweede Kamer gezonden: “Gaarne onderzoek op hoog niveau naar het onderwijskundig en financieel wanbeleid van bestuur en directie van de havo te Schijndel." Hij is van mening dat de staking een protest is tegen de adjunct-directeur, die sinds zuster Odilia met ziekteverlof ging feitelijk de leiding heeft. Met hem valt niet te praten; met de nonnen aan het bestuur heerst er een middeleeuwse situatie. Sinds augustus 1968 zijn er reeds 10 docenten ontslagen of zelf weggegaan. Zij moeten lesgeven van 8.50 u. tot 17.50 u. Dat is veel te lang; uniek in den lande. De kweekschoolleerlingen kennen de heer Vissers al 10 jaar de havo-leerlingen nog geen jaar. De kweekschoolleerlingen komen bij elkaar in de gymzaal. Zij vinden dat de naam van de school in diskrediet wordt gebracht. De heer J. Roebroek van het nieuwe bestuur zegt dat een constructieve oplossing de naam van de school alleen maar goed kan doen. Het bestuur hoeft de heer Vissers niet te rehabiliteren: “respect voor de lofwaardige houding van de heer Vissers" zegt al genoeg. Vissers overweegt zijn ontslagaanvrage in te trekken. De havo-leerlingen staken weer sinds Vissers inderdaad zijn ontslag introk.

24 mei 1969 :Burgemeester mr. A.Th.J.H. van Tuijl doet aan het hoofd van een politiemacht een inval in de P.A. en gelast de stakende docenten en leerlingen van de havo-afdeling weer aan het werk te gaan, anders zal tegen hen worden opgetreden wegens huisvredebreuk. De stakers gaan noodgedwongen weer aan het werk. De politie spreekt over 5 politieauto's; de leerlingen tellen er 13 à 14. De docenten krijgen van het bestuur een spreekverbod tegenover de pers. De zusters schrijven aan de ouders van de studenten: In het Brabants Dagblad stond dat 10 leraren ontslag zouden hebben gevraagd. Dit zijn er slechts 8 plus 1 mondelinge aankondiging. 6 van hen hebben slechts een tijdelijke aanstelling tot 1 augustus. De zusters hebben aan de Katholieke Schoolraad verzocht een onderzoek in te stellen naar de oorzaken van de moeilijkheden. Naar aanleiding van het telegram van Harmelinck zegt de Staatssecretaris mr. J.H. Grosheide in de Kamer, dat hij geen onderzoek zal instellen, omdat na de Pinkstervakantie de lessen weer hervat zijn.
27 juni 1969
Er rijzen weer moeilijkheden aan de P.A. met de havo-afdeling: de leraar P.J. Gribling, onbevoegd en met weinig ervaring, heeft een klacht gedeponeerd bij de Inspectie; de leerkrachten zouden te hoge punten hebben gegeven. De Inspectie ontkent dat. De overige leerkrachten willen een aanklacht indienen tegen Gribling wegens smaad. Op 3 juli heeft een aantal leraren van de P.A. (havo-afdeling) zich achter de doelstellingen van de actiegroep VORS geschaard voor een havo tussen Schijndel en St. Oedenrode. St. Servaas heeft een aanvraag ingediend voor een volledige, katholieke havo in Schijndel. De groep leraren met Harmelinck als hun woordvoerder bestrijden het recht van Sint Servaas, die pas op 1 augustus in functie treedt. De bevolking moet beslissen of er een open of een katholieke havo komt. Enkele raadsleden zullen hun chauvinisme overboord moeten gooien. Docent G. Harmelinck krijgt geen schorsing of oneervol ontslag, zoals hij graag zou willen, want dan kan hij ertegen in beroep gaan en zal blijken wie er gelijk heeft. Hij heeft nu zelf ontslag gevraagd en tot zijn spijt "eervol" gekregen. In oktober 1969 blijkt in de raadsvergadering dat enkele leden het initiatief van de VORS willen steunen. Bij een stemming wordt echter de gevraagde adhesiebetuiging met 11 tegen 5 stemmen afgewezen. De actiegroep gaat praten in Den Haag. Er heerst vreugde over de steun van 5 met name genoemde raadsleden uit Schijndel. Daartegenover betuigen 5 raadsleden uit Rooi hun steun aan een katholieke havo-school, maar wel buiten de gemeentegrens tussen Rooi en Schijndel, bijvoorbeeld in het Damianenklooster. De zusters delen mede dat zij zich na invoering van een nieuwe structuur uit het bestuur van St. Servaas willen terugtrekken. Roebroek is van mening dat bij aanpassing van de statuten het gehele bestuur zijn zetels ter beschikking moet stellen. Een commissie van goede diensten is teleurgesteld over de gang van zaken en wil aan het schoolbestuur van St. Oedenrode adviseren steun te geven aan de VORS en beschouwt zich als opgeheven, omdat er geen toenadering te verwachten is.
Juni 1970
Van de 98 leerlingen van havo-4 gaan er slechts 47 normaal over naar havo-5; 24 worden voorwaardelijk bevorderd; 2 met een straftaak wegens fraude bij een proefwerk Engels en 25 blijven zitten. Hiervan willen de leraren 16 niet meer toelaten. Bestuurslid Van Berkum en directeur Broeren zijn het oneens of deze leerlingen zomaar verwijderd kunnen worden. Op 13 juli wordt geconstateerd dat veel van de te verwijderen leerlingen reeds mondeling of schriftelijk zijn afgemeld. Uiteindelijk worden er slechts 6 definitief verwijderd.
Maart 1971
Er worden gesprekken gevoerd met de klassenvertegenwoordigers van de P.A. en de havo. De leerlingen van de P.A. zijn kritisch over enkele docenten: de aanpak van hun lessen is onvoldoende en de studenten voelen zich teveel als kinderen behandeld. Ook bestaat onrust over het examen vanwege veel wisselingen van docenten en gemiste lessen. Vooral bij Engels, gegeven door de directeur. Hij is er vaker niet dan wel! De klachtenlijst van de havo-leerlingen is eindeloos! Vooral ook over Engels door de directeur. Er heerst een voortdurende onrust over de toekomst van de P.A. Er worden moeilijkheden verwacht door het teruglopen van het aantal leerlingen. De leraren vrezen voor hun aanstelling in de toekomst.
Eventuele bestuurlijke fusie van enkele P.A.'s
Tussen de bedrijven door wordt er voortdurend overleg gepleegd over een eventuele bestuurlijke fusie van enkele P.A.'s. Zo liggen er in 1971 al statuten gereed voor een op te richten stichting die de P.A.'s van Schijndel, Veghel en Oirschot zou kunnen besturen. St. Servaas zal voorstellen tot het samengaan van Schijndel met Veghel; Oirschot is negatief.
Bij het 75-jarig bestaan van de kweekschool in 1971 schrijft Broeren in het Brabants Dagblad: Er heerst een goede sfeer op school. De problemen zijn al 2 jaar voorbij. Er zijn nu 28 leerkrachten voor 301 leerlingen, waarvan bijna 2/3 deel havo-top. De toekomst is wat onduidelijk; herhaaldelijk wordt gesuggereerd dat de P.A. moet verdwijnen. Wij wachten de maatregelen van Den Haag af.
Maart 1972
Het Kamerlid dr. Zelissen pleit voor de VORS. Dat wordt niet gewaardeerd, het werkt onrust in de hand. In Schijndel wordt een werkcommissie ingesteld om vergaderingen voor te bereiden omtrent de stichting van een scholengemeenschap MAVO/HAVO. Vraag is of de P.A. ook kan toetreden tot die gemeenschap. En wat met de leraren van de havo-top als die naar de gemeenschap overgaat? Krijgt P. Broeren de kans om directeur van de nieuwe scholengemeenschap te worden? Daar zal hij meer voor voelen dan voor een gedecimeerde P.A. Er komt een vergadering van het bestuur St. Servaas met de docenten van de P.A. Daarin wordt opgekomen voor de belangen van Broeren, terwijl het bestuur hem verwijt niet voldoende informatie aan de leraren te hebben doorgespeeld. Dhr. Roebroek, voorzitter van St. Servaas, geeft een gedegen uiteenzetting over de verlopen gang van zaken. De vergadering is het er over eens dat er sprake is van miscommunicatie en de docenten bieden aan het bestuur hun excuses aan voor de harde opstelling. Roebroek deelt nog mede, dat het niet in de bedoeling ligt de P.A. in de scholengemeenschap op te nemen; die moet fuseren met andere P.A.'s en onder een ander bestuur komen. De contacten met Oirschot en Veghel zijn op niets uitgelopen. Er wordt nu gedacht aan contact met de K.P.A. voor basis- en kleuteronderwijs te 's-Hertogenbosch. Dat zouden de docenten toejuichen. Over de benoeming van Broeren tot directeur van de scholengemeenschap doet Roebroek geen uitspraak; er komt een open sollicitatieprocedure. Een discussie over individuele personen kapt hij af.
April 1972
Er is een vergadering van het bestuur met de directeuren. Hier wordt geconstateerd dat de verhouding tussen de leraren van M.A.V.O. en H.A.V.O.-top verbetering behoeft. Broeren wijt het aan een te groot aantal parttime leraren. De voorzitter, dhr. Roebroek, heeft geprobeerd om één gezamenlijke vertrouwenscommissie samen te stellen, maar dat is mislukt. Er doen geruchten de ronde dat 3 ambtenaren van het Ministerie uit Den Haag Schijndel bezocht zouden hebben, maar daar is noch bij de M.A.V.O. noch op de P.A. iets van bekend. Wordt hier van één van beide zijden een spelletje gespeeld? Als eenmaal de beoogde scholengemeenschap een feit is, zal de H.A.V.O.-top aan de P.A. worden opgeheven. Deze zal dan deel uit gaan maken van de gemeenschap. Het samengaan van de K.P.A. met een P.A. in de omgeving wordt nog even afgehouden: zou het mogelijk zijn de K.P.A. in de scholengemeenschap op te nemen? In mei laat de directeur van de K.P.A. aan St. Servaas weten dat een 20-tal leerlingen niet kan worden bevorderd van H.A.V.O.-4 naar -5 en dat de doubleurs liefst worden heengezonden. Bovendien is een spijbelregeling ingevoerd: na 3 X illegaal afwezig zijn wordt de leerling weggestuurd. Deze regeling werpt zijn vruchten af. De directeur van de K.P.A. gaat buiten de normale vakantietijd op vakantie. Er is bericht binnen dat de H.A.V.O. op het scholenplan 1973/’74/’75 is geplaatst. In juni blijkt dat van de 87 kandidaten van de H.A.V.O. top er 8 zijn gezakt en dat 7 een her hebben. Van de P.A. zijn waarschijnlijk alle 47 kandidaten geslaagd.
In oktober kan worden gemeld dat de scholengemeenschap M.A.V.O.- H.A.V.O per 1 augustus 1973 wordt gestart. De benoemingsprocedure voor een directeur wordt in november afgerond. De voorzitter legt in een gesprek aan Broeren uit waarom hij niet is benoemd. Het lerarencorps van de P.A. zal daar moeite mee hebben. Zij komen met een plan, om Broeren voorlopig tijdelijk als directeur van de gemeenschap aan te stellen, terwijl hij tevens directeur van de P.A. blijft. Vissers heeft daar dan als adjunct de leiding. Later kan na een democratische stemming van de docenten worden beslist of Broeren directeur van de gemeenschap kan blijven. Het bestuur gaat hier niet mee akkoord. Zeker is dat dhr. Aldenhoff vertrekt, die is al enkele jaren over zijn pensioentijd heen. Een benoembare sollicitant heeft zich teruggetrokken, zodat de sollicitatieprocedure opnieuw is opgestart. Besloten wordt in augustus 1973 te starten met een brugklas en tegelijkertijd de H.A.V.O.-top van de K.P.A. op te nemen in de scholengemeenschap. Deze H.A.V.O.-top blijft wel op de eigen locatie zitten. Op 27 februari 1973 wordt Drs. J.F. Neefjes uit Haarlem per 1 augustus benoemd tot directeur van de scholengemeenschap. In maart heeft nog een pittig gesprek door het bestuur met Broeren plaats om ontstane meningsverschillen op te lossen. Broeren blijft directeur van de K.P.A. Op de K.P.A. wordt per klas slechts één uur godsdienstles per week gegeven. Dat moeten er 2 worden. Neefjes beveelt voor de scholengemeenschap een goede godsdienstleraar aan: dhr. J.A. Siemonsma. Deze begint op 1 november 1973. In het nieuwe schooljaar zullen ongeveer 110 leerlingen op de P.A. zitten, verdeeld over 6 klassen.

Akademikon = communicatie op de Academie.

In september 1973 verschijnt de eerste editie van een raar periodiek. Niet alleen de naam is raar, maar ook het tijdstip van verschijnen doet vreemd aan. De eerste 6 nummers verschijnen allemaal in september 1973; de nummers 7 t/m 9 verschijnen in november. In december verschijnt nogmaals een nr. 9 en daarnaast nog nr. 10;. De inhoud echter vergt de meeste aandacht: de uitgever, docent Bart van Schijndel, blijkt een enthousiast omvormer van de school tot een studie-en levensgemeenschap. De term academisering valt herhaaldelijk. Wij lezen o.a. dat de P.A. niet in de scholengemeenschap, die intussen Skinle heet, zal worden opgenomen; Den Haag is tegen algemeen voortgezet onderwijs met hoger beroepsonderwijs in één scholengemeenschap. Het 14e en 15e, en tevens laatste, nummer van Akademikon dat men aantreft verschijnen in april 1974.

Er is sinds september 1973 geen H.A.V.O.-top meer aan de K.P.A. verbonden. In november wordt dhr. A.M. van Bilsen welkom geheten als beoogd voorzitter van St. Servaas, als opvolger van dhr. Roebroek. Dhr. Schreurs is benoemd tot godsdienstleraar op de P.A. De oudervereniging van de P.A. heeft op advies van Broeren besloten zich op te heffen. Het vergaat de K.P.A. niet slecht: van de 33 hoofdakte-examinandi in juni 1974 zijn er 28 geslaagd. In augustus zijn er 61 eersteklassers op een totaal van 124 leerlingen. Voor het nieuwe schooljaar loopt het aantal aanmeldingen in 1975 echter terug. 3 docenten verlaten de K.P.A. vanwege de onzekere toekomst, volgens Broeren. Er worden 3 nieuwe docenten aangesteld. De studenten zijn vol lof over dhr. Schreurs. Alle eindexamenkandídaten zijn geslaagd en nog mooier, hebben allen reeds een aanstelling! Maar…. het ziet er somber uit voor de P.A. Schijndel; die is te klein voor een zelfstandig voortbestaan. Er zijn 4 grotere in de omgeving. In januari 1976 denkt men steeds somberder over het voortbestaan van de K.P.A. Men gaat een gesprek aan met de P.A. te Veghel. De Inspectie is zeer tevreden over de leerkrachten die door de K.P.A. worden afgeleverd. Die goede naam doet zeker al de ronde, want er zijn weer 62 nieuwkomers en nog 15 lopende aanvragen. De P.A. van Veghel voelt zich iets veiliger dan de K.P.A. van Schijndel, want zij hebben een groter aantal studenten en zij liggen iets verder van Eindhoven en Den Bosch, waardoor hun achterland iets groter is. In mei is het aantal nieuwe aanmeldingen opgelopen tot 80, terwijl er nog 15 in beraad zijn. Het totaal aantal studenten loopt op van een kleine 130 tot 169. De directeur neemt zijn verlof op van 12 september tot 2 oktober. Hij heeft zopas zijn 25-jarig priesterjubileum gevierd. Er zijn nieuwe statuten voor St. Servaas; dat bestuur wordt voortaan democratischer samengesteld. De identiteit van de K.P.A. is in het geding. Er zal in het bestuur over gediscussieerd worden als Pastor C.Th.J. van den Brand aanwezig is. Gevolg is dat aan de K.P.A. een discussiegroep is samengesteld om van gedachten te wisselen over de identiteit. In 1977 zijn er iets minder nieuwe aanmeldingen: 71. Van de 46 geslaagden hebben 7 geen examen katechese gedaan; zij hadden geen interesse! Er is een studentenraad in oprichting aan de P.A. Daarnaast willen de studenten ook nog een academieraad. Daar zegt het bestuur “nee” tegen. In januari 1978 dragen de studenten een kandidaat voor het bestuur voor in de persoon van mevrouw Blaffert, die wordt benoemd. 40% van de studenten heeft een enquêteformulier betreffende de identiteit ingestuurd. Het resultaat is helaas niet bekend.
Juli 1979
De de laatste zuster neemt afscheid van de K.P.A.. Het is zr. Simona v.d. Weegh, die bijna 34 jaar heeft les gegeven in naaldkunst, nuttige en fraaie handwerken en tenslotte textiele werkvormen.
1 januari 1983
Het het beheer van de K.P.A. wordt overgenomen door de Katholieke Stichting tot Opleiding van Onderwijs-gevenden te ‘s-Hertogenbosch. De K.P.A. blijft vooralsnog wel in Schijndel gevestigd. Per 1 januari 1984 zijn de voormalige Bisschoppelijke Kweekschool, de P.A.’s Mariënburg en Concordia, de Opleidingsschool voor Kleuterleidsters, alle te ‘s-Hertogenbosch, en de K.P.A. Schijndel opgeheven en gezamenlijk opgegaan in de Katholieke PABO te ‘s-Hertogenbosch.
1 augustus 1984
Piet W. Broeren heeft zijn functie van directeur van de K.P.A. Schijndel neergelegd. Op 20 december wordt zijn afscheid gevierd. Op 1 augustus 1985 wordt de locatie Schijndel opgeheven. De laatste 10 leerlingen moeten hun studie aan de PABO in Den Bosch afmaken. De zusters krijgen weer de vrije beschikking over haar gebouwen. Op 29 juni wordt een reünie van 600 personen gehouden, oud-leerlingen en docenten. Allen ontvangen zij ter herinnering een ets van docent Toon Widlak. Het gedeelte van het kloostercomplex waarin de P.A. gevestigd is geweest wordt hierna gesloopt. Hiermede komt een einde aan een zeer belangrijke tak van onderwijs in Schijndel, voor de zusters niet alleen, maar voor de gehele gemeenschap van Schijndel. Ontelbaar zijn de afgeleverde leerkrachten, gedurende lange tijd alleen zusters, maar later mannen en vrouwen van allerlei pluimage.

Groepsfoto's

Foto's genomen tussen 1891-1900

Studenten van de normaalschool anno 1893 .

Studenten van de normaalschool anno 1893.
Achterste rij A: 1. zr. Everarda Coppens, 2, zr. Majella van der Hagen, 3. Marie van Oirschot, 4. zr. Bonifatia Claassen, 5. zr. à Cruce Cooijmans, 6. zr. Caroline Cooijmans, 7. zr. Marie Theodra van Amstel, 8. Marie van de Westelaken, 9. Marie van Engeland.
Derde rij B: 1. zr. Dionysa Verhagen, 2. Truda van Acht, 3. zr. Aloisa van Sambeek, 4. zr. Augustine Koenraads, 5. zr. Matheo van Heeswijk, 6. zr. Raijmunda de Rooij, 7. zr, Theodorine van Vucht, 8. zr.M.Cristine Jongbloets, 9. Johanna Bouwens.
Tweede rij C: 1. zr. Alphonsina Poos, 2. Marie Smits, 3. zr. Coleta Renders, 4. Bertha Berens, 5. Anna Eijcken, 6. zr.M.Cristiana Welvaaerts, 7. Hubertina van Liempt, 8. zr.M.Helena van der Stappen, 9. zr.M.Seraphina van der Heijden.
Voorste rij D: 1. rector Bogaerts 2. zr. Theophile van de Sande, 3. Mina van Uden, 4. zr.Joanna Marie van Sambeek, 5. zr.Benedicta Verhagen, 6. Marie Wolters 7. onbekende zuster 8. Innocentia Eijcken [directrice].






Kwekelingen in uniform 1896.

Kwekelingen in uniform 1896.
De groep kweekschoolleerlingen in uniform uit 1896 toen de oude normaalschool bij wet mocht overgaan in een gesubsidieerde kweekschool.












Kwekelingen in uniform 1898.

Kwekelingen in uniform 1898.
Kwekelingen in uniform op de speelplaats van de kweekschool anno 1898.













Een groep kwekelingen uit 1898.

Een groep kwekelingen uit 1898.
Een groep kwekelingen uit 1898: 1. onbekend, 2. Christine van Laarhoven [zr.Adriana], 3. Sientje van de Ven, 4. Betje Welvaarts [zr.Francina], 5. Marie van de Pol [zr.Richarda], 6. Jona Vermeltfoort [zr.Celesta], 7. Nella Verstappen [zr.Marie Arnoldine], 8. Betje Konijn [zr.Petronilla], 9. onbekend, 10. Anna Smits [zr.Phil0thea], 11. Jo van Will [zr.Sebastiana], 12. Gerarda Hol [zr.Boromea], 13. Mina Haarhuis [zr/Alouise], 14. Gezina Haarhuis [zr.Engelmunda], 15. Cato van de Pol [zr.Modesta], 16. Louisa Koedijk, 17. onbekend, 18. Thilda van de Kerkhof [zr.Eleonora], 19. Marie Roelofs, 20. onbekend.
De achtergrond van deze foto wordt gevormd door de hoofdingang van de [vroegere] lagere school. Die deur kwam uit op een flinke vestibule, waarvan rechts en links enige schoollokalen lagen, die toen zijn omgebouwd tot recreatiezaal der mulo, enige pianokamertjes en de zgn. speelkamer.
Achter de vestibule lag de schoolgang en daarachter lagen de overige schoollokalen, die verbouwd zijn tot refter van de mulo, vestiaire en de daarbij aansluitende vertrekken als vleeskamer enz. voor het werk der zusters.
De kleine raampjes links en rechts van de schoolingang gaven licht aan de berghokjes voor vegers, zemen, sponzen en ander schoonmaakmateriaal.
Op de foto ziet men nog duidelijk [bij no.12, 13, 14 en 20] het stenen pad dat toen op de nog onbestrate speelplaats liep vanaf het stoepje uit de vorige kweekschool maar de hoofdingang van de school.







Speelpauze op de speelplaats van de kweekschool 1900.

Speelpauze op de speelplaats van de Kweekschool 1900.













Kweekschool, groep kwekelingen op de speelplaats rond 1900.

Kweekschool, groep kwekelingen op de speelplaats rond 1900.
Groep kwekelingen op de speelplaats van de voorbereidende klassen rond 1900.












Kweekschool, groep kwekelingen op de binnenplaats rond 1900.

Kweekschool, groep kwekelingen op de binnenplaats rond 1900.
Groep kwekelingen in uniform op de binnenplaats rond 1900.











Kegelspel op de speelplaats van de kweekschool rond 1900.

Kegelspel op de speelplaats van de kweekschool rond 1900.














Foto's genomen tussen 1901-1910

Een groep kwekelingen in uniform anno 1903.

Een groep kwekelingen in uniform anno 1903.
Nummer 1. Thilda van de Kerkhof [later zr. Leonora], 2. Johanna Holl [later zr. Alise], 3. Annie van de Sande, 4. Rica van Alphen, 5. Marie Schakenraad, 6. Rica Verstijnen, 7. Marie de Vaan, 8. Anna van Herpen, 9. Mina de Jong [later zr. Francisca Marie], 10. Anna van Lith, 11. Mina van Wetten [later zr. Paulina], 13. Betje van der Putten [later zr. Adelgonda] en links half zichtbaar Nella Verstappen [later zr. Marie Arnoldine]










Groep kwekelingen anno 1908.

Groep kwekelingen anno 1908 .
Achterste rij A: 1. Anna van Haaren, 2. Fien Sanders [zr. Theodora Marie], 3. Cisca Sanders, 4. Pietje van Luitelaar, 5. Mini van Vroonhoven, 6. Chrsitine Wolters, 7. Rica Welten, 8. Marie van de Pol [zr. Richarda], 9. Tonia Walboomers [zr. Engelmundis], 10. Mina Brekelmans [zr. Marie Bernadetta], 111. Nella Donkers [zr. Jeanne d’Arc].
Derde rij B: 1. Rika van de Leemputten [zr. Jesualda], 2. Annie Benedic, 3. Willy Roffelsen, 4. Anna Savelkouls, 5. Truus Stevers, 6. Bertha van Oorschot [zr. Dominicanes], 7. Mien Baudoin, 8. Marie van Aalst, 9. Doortje Jaspers [zr.Marie Martha].
Tweede rij C: 1. Mina Hamelink [zr. Laurentia], 2. Anna van Schaik [zr. Marie Michael], 3. Cato Nieuwenhuizen, 4. Anna Maas [zr. Hieronyma], 5. Anna Jacobs [zr. Jacquelina], 6. Janske Sparidaens, 7. Fien Horbach [zr. Theresiana], 8. Maria Verbunt, 9. Koosje Jacobs [zr.Catharina], 10. Cor van de Westelaken.
Eerste rij D: 1. Lucie Roijers, 2, Marie Mali, 3. Mien Baptist, 4. rector Sanders, 5. Marie van Leeuwen [zr. Hugolina], 6. Luce Baudoin, 7. Jana Verschuren [zr. Cornelia].
Zittend E: 1. Anna Thijssen 2. Joke de Jong






Groep van 34 kwekelingen uit 1908 op de Heeswijkseheide.

Groep van 34 kwekelingen uit 1908 op de Heeswijkseheide.
1. Cato Nieuwenhuizen 2. Mina van Vroonhoven 3. Janske Sparidaens 4. Antoinette Smijers 5. Anna Savelkouls 6. Truus Stevers [zr. Laetantia] 7. Anna van Schaik [zr. Marie Michael] 8. Mina Berkelmans [zr. Marie Bernadetta] 9.Doortje Jaspers [zr. Marie Martha] 10. Anna Jacobs [zr. Jacquelina] 11. Koosje Jacobs [zr. Catharina] 12. Lucie Royers 13. Joke de Jong 14. Anna Thijssen 15. Anna Maas [zr. Hieronyma] 16. Marie van Leeuwen 17. Pietje van Luitelaar 18. Ciska Sanders 19. Lucie Baudoin 20. Phien Horbach [zr. Theresiana] 21. Chrisine Wolters 22. Cor van de Westelaken 23 Maria Verbunt 24. Willy Roffelsen 25. Marie Mali 26. Anna van Haaren 27. Fien Sanders [zr. Theodora Marie] 28. Marie van de Pol [zr. Richarda] 29. Nella Donkers [zr. Jeanne d’Arc] 30. Tonia Walboomers 31. Rica Welten 32. Annie Benedic 33. Marie van Aalst 34. Marie Maas.








Een grote groep kwekelingen anno 1908.

Een grote groep kwekelingen anno 1908.
Achterste rij A:. 1. Mina Broeders [zusters Oudenbosch], 2. Anna Verheijen [zuster Norbertines] 3. Nella Kievits [zr.Cécile]
Vijfde rij B: 1. Marie van Leeuwaarden, 2. Marie Cranen, 3. Nelly Vernooy, 4. Rica Haerkens, 5. Janske Oerlemans [zr. Marie Angela], 6. Trees Tanis (?), 7. Tecla Wessels, 8. Bertha van de Sande [zusters onder de Bogen]
Vierde rij C: 1. Willy Onland, 2. Jaantje Verhulst, 3. Toos van de Westelaken [zuster van Oirschot], 4. Dina de Groot [zr. Johannes Berchmans], 5. Thera van Abeelen [zr. Anastatia], 6. Maria Witlox [zr. Marie Therèse], 7. Anna Oldenhheuvel, 8. Cor Spijkerman.
Derde rij D: 1. zr. Gonzaga de Gier, 2. Marie van Dun, 3. Anna Gregeoria, 4. zr. Felicité Renders, 5. Antoinette van de Biggelaar [zusters van Bennebroek], 6. Anna van Buren, 7.Onbekend, 8. Jet Heere, zr. Innocentia van Vroonhoven.
Tweede rij E: 1. Dora Bannebberg, 2. Gusta Hamelynck, 3. Anna Jacob [zr. Magdala], 4. Maria Rijbroek, 5. Margot Troost, 6. Cisca Beijers, 7. Janske van Boxtel, 8. Lena Martens.
Voorste rij F: 1. Marie Donkers, 2. Nella de Zwart, 3. Anna de Bont, 4. Nelly Schröder, 5. Mina van ’t Hof [zr. Ansfrida], 6. Anna Brouwer, 7. Bertha Peeters [Witte Zusters te Esch], 8. Dilia Sprenkels




Kwekelingen voeren een toneelstuk op in 1909.

Kwekelingen voeren een toneelstuk op in 1909.
Opvoering van een toneelstuk anno 1909 met de volgende speelsters: Achterste rij A: 1. Mien van Dijk, 2. Mien Tausch, 3. Jet Dielis, 4. Marie van de Kam, 5. Maria Smulders, 6. G. Gelink, 7. Rosa Crombeen
Tweede rij B: 1. Cor Grootveld, 2. Marie van den Heuvel, 3. Anna Dekkers, 4. Betje Lammers.
Voorste rij C: 1. Janske van der Aa, 2. Toos van der Sommen, 3. Marie Bazelmans, 4. Marie van Dommelen, 5. Chrisje van den Hark, 6. Marie Tijhuis











Groep gekostumeerde kwekelingen 13 november 1909.

Groep gekostumeerde kwekelingen 13 november 1909.
Groep gecostumeerde kwekelingen tijdens de apotheose na de opvoering van het toneelstuk de H.Philomena t.g.v. het zilveren feest van zr. Ma. Theodora Slits op 13 november 1909.
Achterste rij A: 1. Dina Vernooy, 2. Nelie Smits, 3. Phien Sanders [zr. Theodoras Marie], 4. Marie van de Laar [zr. Marie Theodore], 5. Christine Wolters, 6. Lena Martens, 7. Marie Malie, 8. Greta Wessels [zr. Blanca], 9. Marie Grootveld, 10. Marie Verschuren, 11. Marie Sanders [zr. Prudentia], 12. Cor van de Westelaken, 13. Maria Vogels [zr.Marie Cecilia]
Voorster rij C: 1. Jaantje Verhulst 2, Mina van Lieshout










Voorbereidende klassen kweekschool – vermoedelijk rond 1910.

Voorbereidende klassen kweekschool – vermoedelijk rond 1910.
Speelpauze met o.a. hoepels op de speelplaats onder leiding van zuster Theresiana Horbach op de speelplaats van de voorbereidende klassen [z.j.] – vermoedelijk rond 1910











Foto's genomen tussen 1911-1920.

Kweekschool, toneelstuk ‘de Hemelse Altaarwacht’ 28 april 1915.

Kweekschool, toneelstuk ‘de Hemelse Altaarwacht’ 28 april 1915.
Toneelstuk ‘de Hemelse Altaarwacht’ t.g.v. het zilveren kloosterfeest van zr. Felicité Renders directrice van de kweekschool op 28 april 1915
Achterste rij A: 1. Toos van de Westelaken, 2. Anna Brouwer, 3. Lena Kievits, 4. Mien van ’t Hof, 5. Anna Jacob
Voorste rij C: 1. Lena Martens,
2. Tecla Wessels, 3. Nico Kloosterhuis, 4. To Hölscher, 5. Nella Kievits, 6. Willy Onland, 7. Margo Troost









Kweekschool, foto uit 1915.

Kweekschool, foto uit 1915.
Foto uit 1915 met daarop A: 1. Mijntje Blok, 2. Adri van Veldhoven, 3. Neli Cools [zr. Franciscus], 4. Marie van Dommelen [zr. Xavera], 5. Maria van de Linden, 6. Betsie Roijers [zr. Benigna], 7. Cor Blok












De geslaagden van de kweekschool anno 1915.

De geslaagden van de kweekschool anno 1915.
Achterste rij A: 1. Anna van de Pol, 2. Anna van Eupen, 3. Rector van Vlokhoven, 4. Thea Sanders, 5. Dien Sanders.
Voorste rij B: 1. Truus Kloosterhuis, 2. Mien van Lieshout, 3. Fien van Velzen, 4. Betsie Wiegersma.













De geslaagden van de kweekschool anno 1920.

De geslaagden van de kweekschool anno 1920.
Achterste rij A: 1. Dora Witlox [zr. Crescentia], 2. Mina Megens, 3. Cor van de Velden, 4. Dina van Rixtel [zr. Alexia], 5. Johanna van Hoorn, 6. Marie van der Linden.
Tweede rij B: 1. Nel Merkelbach, 2. Chrsitien Hackman, 3. Jo van Doren, 4. Jeanette Poels [zr. Jeanne Francoise] 5. Onbekend.
Voorste rij C: 1. Jet Goossens, 2. Nellie van Riet, 3. Naatje Geijsen [zr. Marie Servatia].
Bij deze klas hoorden ook zr. Catharina van Dijk en zr. Cecile Kievits.









Foto's genomen tussen 1921-1930.

Bestand:Kweekschool 1921-01.jpg
Kweekschool, jaren 20.

Jaren 20. <br< Achterste rij A: 1 Mijntje Blok, 2 Cor Blok, 3 Maria van Dommelen, 4 Marie v.d. Heuvel, .5 Jaantje Oerlemans, 6 Bets Lamers, 7 Nellie Cools, 8 Ad van Veldhoven, 9 Maria Smulders.
Tweede rij B: 1 Toos v.d. Sommen, 2 Oda Dielis, 3 Maria v.d. Linden, 4 Anna Dekkers,
Voorste rij C: 1 Mien Tausch, 2 Marie v.d. Biggelaar









De groep geslaagden van de kweekschool anno 1927.

De groep geslaagden van de kweekschool anno 1927.
Achterste rij: 1. Annie Schueler, 2. Truus Höfke, 3. Jos Witbroek, 4. Thea Sars, 5. Jo ter Ellen [te jong, geslaagd in 1928], 6. Lucie Schellens, 7. Tonia Sengers.
Tweede rij B: 1. Lientje van Tuijl, 2. Maria van de Kruis, 3. Stien Sars, 4. Bertha Lelieveld.
Voorste rij C: 1. Mien Sanders, 2. Jet Foolen, 3. Antoinette Notten, 4. Doka van Rijssel, 5. Lena van der Hagen.
Zusters Paschalia den Brok, Johanna Francisca Raijmakers en Wilhelma Broeders hoorden ook bij deze groep.








De groep geslaagden van de kweekschool anno 1928.

De groep geslaagden van de kweekschool anno 1928.
Staande A: 1. Greet de Graaf, 2. Nella Goossens, 3. Sjaan Verkuijlen, 4. Gerta Thijssens, 5. Nella van der Heijden, 6. Marietje Lamers, 7. Zus van Dijk, 8. Truus Goossens, 9. Mien Tielmans, 10. Lien Simonetti, 11. Annie van Hoof, 12. Francine van Dijk.
Achter de tafel B: 1. Jo van der Heijden, 2. Jo ter Ellen, 3. Mien van Vugt.
Voorste rij C: 1. Ria van de Wijngaarden, 2. Stien van Dijk, 3.Nelly Verkuijlen, 4.Lena Meijer.
Ook slaagden de zusters Luca Koolen, Arnolda Ma. Latijnhouwers, Petronella Pijnappels en Chantal Dekkers.









De groep geslaagden van de kweekschool anno 1929.

De groep geslaagden van de kweekschool anno 1929.
Bovenaan bij het raam A: 1. An Wijsbek, 2. Jo Senders, 3. Lena Geboers.
Daarvoor B: 1. Betsie Vereijken, 2. Marie Melis, 3. Annie Rolink, 4. Sientje Verdam.
Schuin ervoor C: 1. Marie van Hoof, 2. Manie Nieuwboer 3. Leida Hoog-Antink.
Naast de bloempot en op de trap D: 1. Riek ter Elst, 2. Pietje Houbraken, 3. Femie Kuipers, 4. Mien Kuiten, 5. Toos van Velthoven, 6. Nolda Renders.
Vooraan op de trap E: 1. Lieske Geurts, 2. Netje Rox, 3. Riek van den Hurk 4. Marjan Schonenberg.
In deze groep slaagden ook de zusters Hendrina de Jong, Brigida van Noorwegen, Remigia Verbiesen en Reinalda Jansen.








De groep geslaagden van de kweekschool anno 1930.

De groep geslaagden van de kweekschool anno 1930.
Staande A: 1. Toos van Moorsel, 2. Annie van Liempd, 3. Dina Kusters, 4. Mien Neervens, 5. Mien Vervoort, 6. Maria van Hoorn, 7. Anna van Happen.
Zittend B: 1. Netje Bakers, 2. Marie Koopmans, 3. Martina Grijsbach.
Voorste rij C: 1. Doca Scheepers, 2. Riek Rogmans, 3. Marietje van de Rijt, 4. Regine Kluitmans, 5. Annie Pessers, 6. Mien Schoonenberg.
Ook slaagden de zusters: Timothee Gervink, Elise van Berlo en Fredericia van de Borg.









Foto's genomen tussen 1931-1940

Groep geslaagden van de kweekschool anno 1931.

Groep geslaagden van de kweekschool anno 1931.
Achterste rij A: 1. Nelly Bouwens, 2. Ria van Sambeek, 3. Anny van Kraay, 4. Cisca van de Sande, 5. Betsie Kuypers, 6. Marietje Buenen, 7. Eimy Tausch, 8. Toos Widdershoven, 9. Jaantje Koning, 10. Dien Fisscher, 11. Mien Kwekkeboom, 12. Nelly Seijkens, 13. Anna Seijkens.
Voorste B: 1. Anna Ligtvoet, 2. Riek Bogmans, 3. Mien Wouters, 4. Nelly Thijssen.
Ook slaagden de zusters: Adrianette Bosch, Felicita Nijhof, Wilmina van Roosmalen en Catharina Wagemans








Groep geslaagden van de kweekschool anno 1932.

Groep geslaagden van de kweekschool anno 1932.
Bovenste rij in boogvorm A: 1. Fien Jansen, 2. Martha Koning, 3. Jo van de Wiel, 4. Thea Martens, 5. Jo Wonders, 6. Greta Hackman, 7. Jo Clabbers, 8. Rie van Rijswijk, 9. Wies Nuijtens, 10. Bertha Alferink, 11. Martha van de Meerakker, 12. Truus Melis.
Tweede rij B: 1. Dora van Kraij, 2. Riek Verheijen, 3. Jo Hol.
Voorste rij C: 1. Anna Velner, 2. Barbara Lamers, 3. Dien Geurts, 4. Jo van Rijswijk.
Ook slaagden de zusters Gijsberdine van Gerwen, Josephine van Helvoort, Theodora van der Heijden, Hendrika Schevers en Wilhelmina Vereijken








Groep geslaagden van de kweekschool anno 1933.

Groep geslaagden van de kweekschool anno 1933.
Achterste rij A: 1. Gerrie Niessen, 2. Jeanette van Vroonhoven, 3. Gonnie Steenbergen, 4. Mien van Dommelen, 5. Anna Pijnappels.
Tweede rij B: 1. Fien Bosch, 2. Annie Laurentzen.
Zittend C: 1. Mien Kleissen, 2. Anna Janssen, 3. Lies van den Akker, 4. Jo de Laat.
Ook slaagde zuster Hildegardis Bon.











Groep geslaagden van de kweekschool anno 1934.

Groep geslaagden van de kweekschool anno 1934.
Achterste rij A: 1. Toos van Duren, 2. Grady Koedijk, 3. Jeanette van Vroonhoven, 4. Jo Belieën, 5. An van de Ligt.
Tweede rij B: 1. Willy Lambooij, 2. Bets ter Ellen, 3. Koos Kramer, 4. Riek van de Laar.
Voorste rij C: 1. Nel Knaapen, 2. Ada Schutte, 3. Martina van Heertum, 4. Angeline van Gisbergen, 5. Jeanette Kuijpers.
Ook slaagden de zusters Virginie van Doorn, Benedictina Lubbers, Geertrude Verbruggen en Petronilla Bardoel.









Kwekelingen uit 1936 voor het kweekschoolgebouw.

Kwekelingen uit 1936 voor het kweekschoolgebouw.
Achterste rij A: 1. Mien van de Nieuwenhof, 2. Maria Verhagen, 3. Toos Saenen, 4.Til Houbraken, 5. Bertha van der Hagen, 6. Lucie van der Hagen, 7. Chris Bakermans, 8. Stanny van Lith 9. Marietje Peters, 10. Marietje Saenen, 11. Gerarda ten Haaf, 12. Marietje Scholten,13 P{extra Versantvoort.
Derde rij B:: 1 zr. Francesca Tausch, 2. Tonnie Tausch 3. Erica Doreleijers, 4. Marietje Kanen, 5. Mien Wijtvliet, 6. Riet van der Steen, 7. Lies van Berkel, 8. Tonnie Onzenoort, 9. Marietje Blankers, 10. Jule van der Heijden 11. Truus Lagarde, 12 Mia der Kinderen, 13. zr. Anselma Tijhuis.
Tweede rij C: 1. Betsie van Heck, 2. Anneke Munsters 3. Tonia van Zeeland, 4. Jet Lagarde, 5. Dora Poos, 6. Maria Albers, 7. Marian Croonen, 8. Tinie Greep, 9. Mia van Loon 10. Lucie Krol.
Voorste rij D:1. Mien Korti, 2. Jaantje Bekkers, 3. Jaantje Verschuren, 4.Jo Huls, 5. Maria Peeters 6. Weem, 7.Paula Sterke, 8. Maria Blakers 9. Lina Lommen.









Groep geslaagden van de kweekschool anno 1935.

Groep geslaagden van de kweekschool anno 1935.
Achterste rij A:1. Maria van der Heijden, 2. Christien Lammers, 3. Riek van den Akker, 4. Marietje Boeijen, 5. Nella van Kraij, 6. Mien Hartman, 7. Nelly van Dongen.
Voorste rij B: 1.Mien der Kinderen [zr. Leona], 2. Netta Verschuren, 3. Marianne Sanders, 4. Anna Sijmons, 5. Nellie Schel, 6. Marietje Scholten [zr. Johanna Deo], 7. Jeanne de Vries, 8. Jet Paans, 9. Jo Heins.
Niet op de foto: zr. Wilbertha Bekkers, zr. Seraphique van Helvert, zr. Inviolata Pols









Kwekelingen ter gelegenheid van het eeuwfeest 1936.

Kwekelingen ter gelegenheid van het eeuwfeest 1936.
1936, een groep kwekelingen bij het ter gelegenheid van het eeuwfeest door oud-leerlingen geschonken H.Hartbeeld.
Naast het beeld A1. Frida van de Wiel, A2. Nauda Weenink, A3. Tinie Martinez, A4. Gerda van Aarsen, A5. Jeanne Vereijken, A6. Toos van der Heijden, A7. Annie van der Steen













Kweekschool, opvoering ter gelegenheid van het eeuwfeest 1936.

Kweekschool, opvoering ter gelegenheid van het eeuwfeest 1936.
Opvoering ter gelegenheid van het eeuwfeest in 1936 van het toneelstuk ‘Omnis Terra’ geschreven in 1932 door Jacques Schreurs en gespeeld door leerlingen van de kweekschool en Mulo IV














Groep geslaagden van de kweekschool anno 1936.

Groep geslaagden van de kweekschool anno 1936.
Achterste rij A: 1. Lena van Opstal, 2. Lena Bouwman, 3. Anna van de Valk, 4. Sisca Pennings.
Tweede rij B: 1. Marietje Boeijen, 2. Mien Wouters, 3. Maria Broeren, 4. Tonny van den Hurk.
Voorste rij C: 1. Mimi Mollen, 2. Toos van Opstal, 3. Adri Gooden, 4. Maria van den Heuvel, 5. Anneke Swanenberg, 6. Jaantje van den Dungen.
Niet op de foto de zusters Angela Marie Boswerger, Antonie Hanenberg, Gaudiosa Tielemans, Johanna Vianneij van Uden, Genesia Vrooijink, Roberta Smulders









Groep geslaagden van de kweekschool anno 1937.

Groep geslaagden van de kweekschool anno 1937.
Staande op de bovenste trap A: 1. Cilly Bolsius, 2. Toos Saenen.
Staande B: 1. Marietje Kanen, 2. Riet van de Steen, 3. Marietje Haenen.
Zittend C: 1. Anneke van Munster, 2. Erica Doreleijers, 3. Mien van de Nieuwenhof, 4. Maria Verhagen, 5. Tilly Houbraken, 6. Mimi Verhoeven, 7. Bertha van der Hagen.
Niet op de foto de zusters Clasine Minkels, Heliodora Langenhuijzen, Gemma van Kasteren, Nicoline Verhulst.









Geslaagden van de kweekschool anno 1939.

Geslaagden van de kweekschool anno 1939.
Achterste rij A: 1. Haantje Dekkers, 2. Jet Lagarde (zr. Pauline), 3. Maria Albers (zr. Catharina Maria), 4.Jaantje Verschuren, 5. Lien Lomme, 6. Maria Peeters.
Tweede rij geknield B:: 1 Lucie Krol, 2. Grada ten Haaf(zr. Helena Maria.
Voorste rij liggend C: 1 Dora Poos, 2. Riet Peters.
Niet op de foto: Tobie Scholten, zr.Francisca Xaveria van den Heuvel, Arnolda Maria Hendriksen Leocritia Knipsels











Geslaagden van de kweekschool anno 1940.

Geslaagden van de kweekschool anno 1940.














Geslaagden van de kweekschool anno 1940.

Geslaagden van de kweekschool anno 1940.














Bestand:Kweekschool 1940-04.jpg
Geslaagden van de kweekschool anno 1940.

Geslaagden van de kweekschool anno 1940.














Foto's genomen tussen 1941-1950.

Kweekschool, 1940-1941, klas..?, geboren ca 1922.

1940-1941, klas..?, geboren ca 1922.
Leerlingen kweekschool, in de tuin van de zusters voor de sacraments koepel met de St. Lambertusschool. Pompstraat, op de achtergrond.
Rij A: 1 Paula van Wetten, 2 Lie Erkelens, (Lieke, geb. 1922), 3 Anna Melis 4 Jo Charmant, 5 Nel Karremans, 6 Jaantje van Alebeek.
Voorste rij B: 1 Dora Bardoel (geb. 1920 Katwijk a/d Maas, ovl 1993, 2 Nel Maas, 3 Hennie Peters.









Kweekschool, 1942 , klas ? , geboren ca 1922.

1942 , klas ? , geboren ca 1922.
Leerlingen kweekschool, in de tuin van de zusters bij de sacraments koepel op het muurtje voor het ammunitiehuisje.
Bekende namen: 6 Dora Wassenberg (geb. 20-04-1923 te Boekel, ovl. 20-11-1991)
Dora Wassenberg volgde in Schijndel de UlO en daarna op de kweekschool. Daar heeft ze haar onderwijs Diploma als basis onderwijzeres gehaald en is een paar jaar in Boekel werkzaam geweest. Daarna is zij als slotzuster bij de Carmellitessen in Boxmeer ingetreden. Zij is in Duisburg overleden. Haar zus Cato (in 2012 op 94 jarige leeftijd overleden) was daar ook in het klooster. Dora's broer Sjaak bracht Dora in de jaren 1940 van Boekel naar Schijndel met 2 fietsen, daarna fietste hij weer met 2 fietsen terug. Later in de week haalde hij haar zo weer op. Sjaak overleed 1 juli 2014 op 106 jarige leeftijd in Volkel in het verzorgingshuis.






De groep geslaagden van de kweekschool anno 1943.

De groep geslaagden van de kweekschool anno 1943.
Achterste rij A: 1. Dora Huijbers, 2. Ton van de Velden, 3. Mien de Louwere, 4. Anna de Haas, 5. Nel Karremans (had geen examen gedaan).
Tweede rij B: 1. Anny van Hees, 2. Anny Koekkoek, 3. Bertie Teurlinckx.
Voorste rij C: 1. Rea Schafrath, 2 Truus Schutte, 3. Riel Wils, 4. Agnes van Gerwen, 5. Cor van Uden.
Niet op de foto zr. Maria Margaretha van den Hurk en zr. Henrita van Maasakkers.











De groep geslaagden van de kweekschool anno 1944.

De groep geslaagden van de kweekschool anno 1944.
Achterste rij A: 1. Frida van de Wiel, 2. Dora Wassenberg, 3. Toos van der Heijden, 4. Nanda Weenink, 5. Annie Beijers, 6. Nelly Hermsen, 7. Dina Smits.
Tweede rij B: 1. Nel Donkers, 2. Regine van den Dungen, 3. Nel Smits, 4. Agnes van Gerwen, 5. Ine Bouwman.
Niet op de foto zr. Cypriana van Dongen, zr. Ingnatia Hettema en zr. Cornelia van Woekum.











1945. Kweekschool, toneelstuk bij het 50 jarig jubileum.

1945. Kweekschool, toneelstuk bij het 50 jarig jubileum.
Elke leerling heeft het symbool van haar favoriete vak op haar jurk geborduurd.
Achterste rij A: 1 onbekend, 2 Antoinet Wouters (Rosmalen), 3 Coleta v.d. Borg (harp, muziekles), 4 Maria van Galen, 5 Nel Bouwmans (Helmond), 6 Riet Rogmans, 7 onbekend, 8 onbekend, 9 Will Schevers (figuren, meetkunde), 10 Truus Tusveld (Rijssen, Overijsel), 11 Nettie de Louwere, 12 onbekend, 13 onbekend<br Voorste rij B: 1 Toos Segers







1946. Alle leerlingen kweekschool.

1946. Alle leerlingen kweekschool.
Achterste rij A: 1 Coleta v.d. Borg, 2 zuster Veronique, 3 Jacqueline van Erp, 4 Riet Roymans 5 zuster Henrice Marie, 6 Will Schevers, 7 Truus Tusveld, 8 zuster Marcelline 9 Nel Bouwmans, 10 Antoinette Wouters, 11 zuster onbekend, 12 zuster onbekend.
Tweede rij B: 1 t/m 3 onbekend, 4 M. Broeren, 5 Riek v.d. Gevel, 6 Anny Blankers, 7 onbekend, 8 zuster onbekend, 9 Maria Tijhuis, 10 en 11 onbekend
Derde rij C: 1 onbekend, 2 Nel van Amersfoort (geb. 10-6-1930), 3 Riet Hassels Mönning, 4 M…. Broeren, 5 zuster onbekend, 6 Tilly v.d. Laar, 7 zuster onbekend, 8 Jo de Werd, 9 onbekend, 10 zuster onbekend, 11 onbekend, 12 onbekend, 13 zuster onbekend..
Vierde rij D: 1 t/m 4 onbekend, 5 Riek v.d. Gevel, D6 Anny Blankers, 7 onbekend, 8 ……………Tijsen
Vijfde rij E: 1 t/m 11 onbekend, 12 zuster onbekend.
Voorste rij F:1 onbekend, 2 To Hoens, 3 onbekend, 4 Ans vd Laar, 5 t/m 11 onbekend





Kweekschool,Opvoering van het stuk ‘Laudate’ 1946.

Kweekschool,Opvoering van het stuk ‘Laudate’ 1946.
Opvoering van het stuk ‘Laudate’ ter gelegenheid van het gouden jubileum van de Mariakweekschool in 1946.











De groep geslaagden van de kweekschool anno 1947.

De groep geslaagden van de kweekschool anno 1947.
Achterste rij A: 1. Bep Thijssen, 2. Annie van Zummeren 3. Annie Blankers, 4. Mia Wilms, 5. Cis Bökkering, 6. Toos Segers, 7. Rien Knapen.
Tweede rij B: 1. To Hoens, 2. Jo de Werd, 3. Riek van de Gevel, 4. Til van de Laar, 5. Ans van Rooij.
Niet op de foto zr. Ancille Hendriks, zr. Sophie Holleman en zr. Felicité Renders.











De groep geslaagden van de kweekschool anno 1948.

De groep geslaagden van de kweekschool anno 1948.
Achterste rij A: 1. Annie van de Wiel, 2. Johanna Meijers, 3. Dora van Amersfoort, 4. Tonnie Rooijakkers, 5. Thea van Onzenoort, 6. Netty Wijnen, 7. Bets Verbakel
Tweede rij B: 1. Ria Geerts, 2. Marieke Emonts, 3. Cisca Brants, 4. Ria Rooijakkers, 5. Toos van de Velden, 6. Jo Handriks, 7. Zeen Horens.
Voorste rij C: 1. Gerda Vaalt, 2. Wilhelmien Hellemans, 3. Jeanne van den Berk.
Niet op de foto zr. Maria Agatha Hendriks, zr. Rodriquez Hendriks, zr. Leocadia Pennings en zr. Ferdinanda Coolen








De groep geslaagden van de kweekschool anno 1950.

De groep geslaagden van de kweekschool anno 1950.
Achterste rij A: 1. Corrie van de Leemputten, 2. Els Cornelissen, 3. Marietje van Zummeren, 4. Antoinette Dongelmans, 5. Rie Buschers.
Tweede rij B: 1. Mia Maessen, 2. Jo de Leeuw, 3. Huba Beckers , 4. Jo Poorthuis, 5. Bep de Rooij, 6. Tilly Huijbers, 7. Marietje Velner 8. Maria van Gaal.
Niet op de foto zr. Sylvia Jacobs.









Foto's genomen tussen 1951-1960.

Kweekschool, Geslaagden zuster Otilia de Castro, 1951.

Geslaagden zuster Otilia de Castro, 1951.
Achterste rij A: 1 Tree Cornelissen, 2 Ria Lagarde, 3 Ria Broeders, 4 Nel Gielen, 5 Annie v.d. Donk, 6 Anselma Tijhuis, 7 Dora Vereijken, 8 Mien Cornelissen, 9 Diny van Grimsbergen
Voorste rij B: 1 Riek Tibosch, 2 Dien Verhagen, 3 Dien Bongers, 4 Loon de Rooij, 5 Truus Peters, 6 Riek van Zummeren
Niet op de foto zr. Otilia de Castro.











Kweekschool, geslaagden 1952.

Geslaagden 1952.
Achterste rij A: 1 Annie van Beek, 2 Dedie van Amersfoort (geb. 3-3-1932, Den Helder), 3 Maria van Hammecher, 4 Joke van Amersfoort (geb. 3-3-1932), 5 Annie van de Boom, 6 Annie Wilmink, 7 Jacqueline Krekelberg, 8 Riky Lanen, 9 Maria van de Laar, 10 Maria Clabbers.
Voorste rij B:1 Ria Smits, 2 Riky van Beek, 3 Jo van de Pol, 4 Joke Cornelissen, 5 Betsie de Beer, 6 Henriette van de Loo, 7 Marietje Rooijakkers, 8 Cisca Cornelissen, 9 Riet van Water, 10 Dora Tijhuis
Niet op de foto zr. Cajetana van der Lee, zr. Marie Magdalena Sinnige en zr. Marie Rosan Warffemius.










Kweekschool, geslaagden 1953.

Geslaagden 1953.
Achterste rij A: 1 Annie Gieben, 2 Ardine Steenbakkers, 3 Annie de Lange, 4 L. Wolthuis 5 Jos van de Schoor, 6 Door van de Braken, 7 Nel Baltessen, 8 Jo van Lith, 9 Nel Langerwerf
Tweede rij B: 1 Bets van den Oetelaar, 2 Dymph v.d. Oetelaar
Voorste rij C: 1 Greet Welten, 2 Toos Evers, 3 Ria van Hal
Niet op foto zr. Lucie van Mook, zr. Agnesia Megens, zr. Sylveria Maas en zr. Lambertine van Druemel.










Kweekschool, geslaagden 1954.

Geslaagden 1954.
Achterste rij A: 1 Fluria Wagner, 2 Jo Jansen, 3 Tonnie Hulsebos, 4 Emmie Arts, 5 Maria Fransen, 6 Sjaan Schepens, 7 Annie Ligtenberg, 8 Lenie van Mook, 9 Trees van Rooij, 10 Willy Wegter, 11 Chrisje Martens, 12 Neli Henst, 13 Annie Lucassen, 14 Antje Hol, 15 Ria Benneker, 16 Dinny Zegger, 17 Diny Nieuwkamp
Voorste rij B:1 Willie Glaudemans, 2 Jo van Dongen, 3 M……van de Broek, 4 rector J. v.d. Schoor, 5 Mimi Witteveen, 6 Maria van Amelsfoort, 7 Mieke ter Denge, 8 Diny van Keulen.
Niet op foto zr. M. Gemma Beunders, zr. Clotilda Kommeren, zr. Theofrida Kolkman en zr. Everdinie van de Pol.










Kweekschool, geslaagden 1955.

Geslaagden 1955.
Achterste rij A: 1 Christine Tijhuis, 2 Maria Nooijen, 3 Marietje v.d. Weijer, 4 Truus Heijmans, 5 Ria v.d. Ven, 6 Jo van Hoof
Tweede rij B: 1 zuster Agnes Koekoek, 2 zuster v.d. Weegh, 3 Lucie Jansen, 4 zuster Marie Servatia Geijsen, 5 Annie Vogels, 6 Nelly Meijs, 7 Jo Lieden Baum, 8 Riek Rovers, 9 zuster Angelina Scholten, 10 zuster Maria Margaretha v.d. Hurk, 11 Alice Wertenbroek, 12 Dien Raaijmakers
Voorste rij C: 1 Ria Hulshof, 2 Tonnie Hulsebos, 3 D…..van Keulen, 4 zuster Maria Odilia Willems, 5 rector J v.d. Schoor, 6 zuster Constantina Gebbink, 7 Jo Clabbers, 8 Gonnie Wijnen, 9 Agnes Hamelynck.










Kweekschool, geslaagden 1956.

Geslaagden 1956.
Achterste rij A: 1 Annie van Osch, 2 Hennie van Erp, 3 Jo van Hoof, 4 Truus Peters, 5 Jeanne Peeters, 6 Tinie Huibers, 7 Jo van Drunen, 8 Diny Oerlemans, 9 Nellie Broeders, 10 Celine Broeders, 11 M……… Schabbink, 12 Annette Colen, 13 zuster Johanna Maria Priems, 14 Fien Rakels, 15 Fiet Gielen
Voorste rij B: 1 A…….. Peters, 2 Tinie Rooijakkers, 3 Wies Lange, 4 zuster Hubertine Aarts, 5 Mia Wagemans













Kweekschool, geslaagden 1957.

Geslaagden 1957.
Achterste rij A: 1 Maudy Thijssen, 2 Bets Donkers, 3 zuster Simona van de Weegh, 4 zuster Agnes Koekoek, 5 Dina van Donk of Dongen ?, 6 Lenie Loeffen, 7 Toos van Kemenade, 8 Ans Nijhof, 9 Gerda van Dommelen, 10 Marie Louise Gloudemans, 11 Elba Marcelina, 12 Mariet Fisher, 13 Bea Broeren, 14 Truus Lange, 15 zuster Angelia Scholten, 16 Diny van Kleef, 17 zuster Marie Angelia van Uitert, 18 Anny Teunissen.
Tweede rij B: 1 Trees Bastein, 2 zuster Marie Servatia Geysen, 3 zuster Marie Odilia Willems, 4 rector Jos van de Schoor, 5 zuster Constantina Gearding, , 6 zuster Marie Margaretha van de Hurk, 7 Anny Nabuurs.
Voorste rij C:1 Ans Bastein, 2 Maria Thijssen, 3 Annie Beks, 4 Truus van Noye, 5 Ria van der Linden, 6 Dien Sanders.









Een groepsfoto van de kweekschool na de laatste les in juli 1960.

Een groepsfoto van de kweekschool na de laatste les in juli 1960.
Achterste rij A: 1. zr. Laura, 2. Jeanne Vogels, 3. Marijke Vermulst 4. zr. Hermine.
Tweede rij B: 1. Ria Plegt, 2. Truus Verreijken, 3. Nelly Willems, 4. Maria Schel, 5. Anneke van de Voort, 6. Jeanne van de Sande 7. zr. Gijsbertha.
Eerste rij C: 1. Agnes van de Wiel, 2. Toos Verdijk, 3. Betty van Tilburg, 4. Lydie Weerninck, 5. dhr. Gremmen, 6. Ria Scholten, 7. Gonnie Mulders, 8. Annie Smits 9. Germien Manders.










Foto's genomen tussen 1961-1970.

Kweekschool, 1962 examenklas, geboren ca 1940.

1962 examenklas, geboren ca 1940.
Achterste rij A: 1 Zr Huberta , 2 Ton van Tilborg, 3 Zr Simona, 4 Coby Verhoeven, 5 Nel van Dinther, 6 Zr Ma Servatia, 7 Zr. Agnes , 8 Thea vd Berg , 9 Annemarie Gruijthuizen, 10 Ria van Doremalen , 11 Zr. Angeline , 12 Ine Raaijmakers, 13 Wil v.d. Oever, 14 Zr Ma Margaretha, 15 Dhr Puijenbroek, 16 Marietje Ondersteijn, 17 Dhr. Jos vd Schoor, 18 Zr. Angelina.
Rij B: 1 Diny van Leuken, 2 Dhr. den Ouden, 3 Annemarie Deelen, 4 Mieke Raaymakers, 5 Ria van Gorp, Zr. Ma. Odilia, 7 Bets Huijbers, 8 Corry v.d. Meijden, 9 Dhr. Strijbosch, 10 Lucie Sauvé, 11 Marietje Peters.
Rij C: 1 Truus Hoeck, 2 Dhr. Cor Degreef, 3 Christien v.d. Berk, 4 Teresa van Tilborg.








Kweekschool, 1964, examenklas 4B.

1964, examenklas 4B.
Rij A: 1 Betsie v.d. Steeg, 2 Agnes Sanders, 3 Dianne Profeet, 4 Lidy Weernink , 5 Will Verhoeven, 6 Jose van Veijfeijken, 7 dhr. van Riel, 8 Agnes v.d. Wiel
Rij B: 1 Ine Thijssen, 2 Mien Streppel, 3 Ellie van Mierlo, 4 Ankie v.d. Voort, 5 Wies Schmeink, 6 Ine van Mierlo, 7 Bertie Scheepers, 8 Marijke v.d. Water, 9 Lidy Raaymakers











Kweekschool, 1964, geslaagden en leerkrachten Kweekschool.

1964, geslaagden en leerkrachten Kweekschool.
Rij A: 1 Bertie Scheepers 2 Mien Streppel 3 Zr M Margaretha, 5 Jose van Veijfeijken, 9 dhr. Harrie Vissers, 10 onbekend.
Rij B: 1 Ellie van Mierlo, 2 Lidy Weernink, 3 Diana Profeet....., 4 onbekend, 5 onbekend, 6 Marijke v.d. Water, 7 onbekend, 8 Zr Simona, 9 Zr.onbekend, 11 dhr. G.Th. Cornelis (docent wiskunde, ovl. 2005)
Rij C: 1 onbekend, 2 onbekend, 3 Zr onbekend, 4 Betsie v.d. Steeg, 5 Zr Huberta, 6 Jos van de Schoor(kapelaan)
Rij D: 1 Zr Odilia, 2 onbekend, 3 Wies Schmeink, 4 Ine Thijssen, 5 Thea Donkers, 6 Ine van Mierlo, 7 Zr Angeline, 8 Agnes Sanders, 9 Zr Servatia, 10.onbekend.
Rij E: 1 Mia Brands, 2 Agnes v.d. Wiel, 3???? 4 Will Verhoeven, 5 Lidy Raaymakers, 6 dhr. van Riel









Kweekschool, 1965, examenklas.

1965, examenklas.
Achterste rij A: 1. Zr. Magdalena van Duren, 2. Dinie de Bok, 3. Zr. Margareta v.d. Hurk docente fysica en biologie), 4.Maria Gerrits, 5. Marlys ter Elst, 6. Dhr. Cor Degreef junior (docent handvaardigheid), 7. Zr. Agnes Koekoek ( docente aardrijkskunde), 8. Dhr. Cornelis (docent rekenen en wiskunde), 9. Annie Elizen, 10. Babs v.d. Pol, 11. Dhr. Harrie Vissers (docent lichamelijke opvoeding), 12. Marian Verspaget, 13. Els Jeuken A14. Zr. Simona van de Weegh ( directrice internen en docente nuttige handwerken), 15. Thea Rooijendijk, 16. Milda Olde Engberink.
Rij B: 1. Jos Kenkhuis, 2. Truus Rooyakkers, 3. Jeannette Voet, 4. Jeanette Toonen, 5. Zr. Huberta (docente pedagogiek), 6. Irene Corssmit, 7. Dhr. van Riel ( docent tekenen en kunstgeschiedenis?), 8. Yvonne Ploegmakers, 9. Maria Kusters, 10. Rose Marie Coolen, 11. Agnes Jans, 12. Zr. Angelina Scholten ( docente pedagogiek), 13. Jos Zegveld.
Rij C: 1. Zr. Marie Servatia ( docente Nederlands), 2. Wilma Manders, 3. Truus Selten, 4. Riet Oerlemans, 5. Marian Oude Groen, 6. Zr. Marie Odilia Willems (directrice en docente geschiedenis), 7. Dhr. Cor Degreef senior (docent muziek en dirigent Canto Vivo), 8. Gerry van Gorp, 9. Thea van Hoenselaar, 10. Dhr. Zeegers (docent tekenen en kunstgeschiedenis?).
Rij D; 1. Tonny Bennehey, 2. Annemie v.d. Rijt, D3. Ria Workel, 4. Maria van Hal, 5. Mena Henriquez, 6. Mady van Beers, 7. Ellie van Hulst, 8. Elly van Dijk, 9. Marga van Diepen.





Kweekschool, 1967, eindexamenklas na behalen van de akte.

1967, eindexamenklas na behalen van de akte.
Achterste rij A; 1 Annelies v.d. Heijden, 2 Nell Hendriks, 3 Marianne Kenkhuis, 4 Anny Toonen, 5 Jetty Toelen, 6 Tiny Jansen, 7 Mia v.d. Zande.
Voorste rij B; 1 Siny Hek, 2 Antoinette van Boxtel, 3 Zr Mathilde ......, 4 Henriëtte Zegveld.
De klas was niet zo groot, dus alle namen onthouden is niet zo'n punt.
Leuke bijkomstigheid; juist omdat de groep zo klein was, was het een heel hechte groep.
In 2007 hebben zij 40 jarig "weg van de kweek" gevierd. Elk jaar komen zij een dag of een middag bij elkaar en de meesten zijn dan van de partij! Op een na, Mia van de Zande (Schijndelse) is al heel wat jaren geleden overleden. Antoinette van Boxtel is ook een Schijndelse, woonde destijds aan de Hoofdstraat. Bij Willem en Anneke van Boxtel hebben we wat koffie geleut! Elke week na de praktijkmiddag was het daar de zoete inval. Gezellig aan de koffie en met de zakken vol heerlijk vers fruit weer op het internaat aan. Zulke dingen blijven je bij. Die goeie oude tijd....





Foto's genomen tussen 1981-1985.

Kweekschool, 1985, de laatste examen klas die in Schijndel afstudeerde.

1985, de laatste examen klas die in Schijndel afstudeerde.
Lagere klassen gingen hun studie op de PABO (nieuwe naam per 1/8/85) in Den Bosch afmaken.
Achterste rij A: 1 docent Harrie Vissers, 2 docent Nol van Hulten,.
Tweede rij B: 1 Jerôme Bremmers, 2 Arie Goyaarts, 3 Marthe van Dijk, 4 Jenny van der Hagen, 5 Lambèr Gevers, 6 Marleen van der Heyden.
Derde rij C: 1 Anita v.d. Wetering, 2 Jacqueline Groenendaal, 3 José van Eijndhoven, 4 Yonda van Zoggel, 5 Sabine van Heertum, 6 Silvo Steenkamer.
Voorste rij D: 1 Myriam den Otter, 2 Inca Dekkers, 3 Joleen Verdonk, 4 Wilma v.d. Brand, 5 William Bressers.