Welkom op Schijndelwiki - de encyclopedie voor Schijndel

U kunt ons steunen door lid van de Heemkundekring Schijndel te worden.

Klik HIER om lid te worden

Iedere dinsdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in de heemkamer: Cultureel Centrum 't Spectrum, Steeg 9 g, Schijndel.

Koninginnedag: verschil tussen versies

Uit Schijndelwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 1: Regel 1:
== '''Koninginnedag en kermis ''' ==
== '''Koninginnedag ''' ==
 
=== '''Kermis''' ===
Behalve de jaarmarkt waren kermis en Koninginnedag echte dorpsfeesten. De kermis had een wat negatieve klank. Het kwam namelijk nogal eens voor dat er gevochten werd. Op dergelijke feestdagen werd het steeds populairder om te gaan dansen. Verklaarde de geestelijkheid er een grote tegenstander van te zijn, de gemeentelijke overheid liet het in beperkte mate toe. In 1919 werd in verband met de kermis bepaald dat de meisjes op zondag tot 19.00 uur mochten dansen, terwijl op de andere kermisdagen het tot 18.00 uur toegestaan was. De jongens mochten alle dagen tot 22.00 uur dansen.<br>


=== '''Koninginnedag''' ===
=== '''Koninginnedag''' ===

Versie van 1 mrt 2020 18:27

Koninginnedag

Koninginnedag

Het vieren van Koninginnedag werd door de overheid sterk gestimuleerd. In Schijndel was een Oranjevereniging actief die er niet voor terugschrok om grote, betrekkelijk nieuwe evenementen te organiseren. Zo had men in 1929 een concours hippique op het programma staan. Bij de Koninginnenoptocht in 1935 had bakker Frans van Roessel kleine peperkoekjes gemaakt, die hij tijdens de optocht uit liet delen. Gezien de economische situatie was dat voor velen een echte traktatie. In een heleboel gezinnen zat het er niet aan om iets extra in huis te halen. Op 31 december 1935 waren er niet minder dan 248 personen werkloos, waarvan er 148 in de gemeentelijke werkverschaffing waren opgenomen. De Zusters van Liefde deden ook hun best om van Koninginnedag een echte feestdag te maken. De schoolmeisjes kregen van de zusters chocolademelk en een krentenbol. Daar er, aanvankelijk, op de jongensscholen niet werd getrakteerd kun je je voorstellen dat Koninginnedag door de schooljeugd met gemengde gevoelens werd gevierd.

Vanaf 1938 ging het met de economie een stuk beter. Om de grauwsluier van de jaren dertig te vergeten werd het 40-jarig jubileum van Koningin Wilhelmina in 1938 aangegrepen om van Koninginnedag een bijzonder groots feest te maken. Tot de activiteiten op 31 augustus behoorde wederom een optocht. Deze keer was die vanzelfsprekend nog groter dan anders. Allerlei bedrijven en verenigingen hadden hun medewerking gegeven.