Welkom op Schijndelwiki - de encyclopedie voor Schijndel

U kunt ons steunen door lid van de Heemkundekring Schijndel te worden.

Klik HIER om lid te worden

Iedere dinsdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in de heemkamer: Cultureel Centrum 't Spectrum, Steeg 9 g, Schijndel.

Bewerken van Jubilea 1955

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Waarschuwing: U bent niet aangemeld. Uw IP-adres zal voor iedereen zichtbaar zijn als u wijzigingen op deze pagina maakt. Wanneer u zich aanmeldt of een account aanmaakt, dan worden uw bewerkingen aan uw gebruikersnaam toegeschreven. Daarnaast zijn er andere voordelen.

Deze bewerking kan ongedaan gemaakt worden. Hieronder staat de tekst waarin de wijziging ongedaan is gemaakt. Controleer voor het publiceren of het resultaat gewenst is.

Huidige versie Uw tekst
Regel 3: Regel 3:
=== '''Gebroeders Oerlemans''' ===
=== '''Gebroeders Oerlemans''' ===


Op de [[Schoot]] mochten de vlaggen ook wapperen want bij de [[Klompenfabriek Oerlemans Schootsestraat|gebroeders Oerlemans]] werd op zaterdag 5 februari een dubbel jubileum gevierd. Beiden waren in dienst van de klompenfabriek nl. [[Johannes Smits (1895 - 1983)|Jan Smits]] 40 jaren en Frans Smits 25 jaren. <br>Nu is een jubileum in de tegenwoordige tijd niet zo bijzonder opzienbarend, maar voor hen die in de klomp werken wel. Immers zij die als klompenmaker hun brood verdienden probeerden voorheen vroeg of laat voor zichzelf te beginnen. Daardoor kwamen jubilea in deze tak van het ambacht praktisch niet voor. En zo gezien is dit dubbel-jubileum toch wel een zeer bijzonder feit. <br>Vooral het 40-jarig jubileum van Jan moet met ere worden vernoemd. Na eerst enkele jaren op de “[[Steenfabriek De Molenhei]]de” te hebben gewerkt als steenvormer, trad Jan op 19-jarige leeftijd in dienst bij Adrianus Oerlemans op de Schoot. Daar heeft hij dus het klompenmakersvak geleerd en dit ruim 5 jaren als handwerk beoefend. Toen kwamen de machines en Jan kreeg zijn plaats achter de machine aangewezen. Verschillende machines heeft hij gedurende zijn lange loopbaan versleten, want thans heeft hij zijn vierde boormachine onder handen! Hij heeft het bedrijf dus mee helpen opbouwen en zijn beste krachten gegeven om het groot te maken. Over de toewijding en de plichtsgetrouwe vervulling van zijn werktaak is de directie ook uitstekend te spreken. <br>Wat wij hier schreven over Jan telt natuurlijk ook voor Frans. Wel heeft hij dit edele ambacht niet zozeer als handwerk beoefend, maar op de machine staat ook Frans zijn mannetje.<br> [[Bernardus Antonius (Bernard) Heesters (1914 - 1996)|Pater van de Heilige Harten Wiro Heesters]] heeft in zijn boek over Schijndel uitgebreid aandacht besteed aan de [[klompenmakerij]]en, in de 19e eeuw zéér populair, waarvan er in Schijndel in 1854 al 13 bestonden, in 1879 telde het dorp 35 klompenmakers met 69 knechten en 10 kinderen. Eind jaren ’20 van de vorige eeuw was sprake van 64 klompenmakers met ruim 170 knechten en 7 kinderen in dienst.<br>
Op de [[Schoot]] mochten de vlaggen ook wapperen want bij de [[Klompenfabriek Oerlemans Schootsestraat|gebroeders Oerlemans]] werd op zaterdag 5 februari een dubbel jubileum gevierd. Beiden waren in dienst van de klompenfabriek nl. Jan Smits 40 jaren en Frans Smits 25 jaren. <br>Nu is een jubileum in de tegenwoordige tijd niet zo bijzonder opzienbarend, maar voor hen die in de klomp werken wel. Immers zij die als klompenmaker hun brood verdienden probeerden voorheen vroeg of laat voor zichzelf te beginnen. Daardoor kwamen jubilea in deze tak van het ambacht praktisch niet voor. En zo gezien is dit dubbel-jubileum toch wel een zeer bijzonder feit. <br>Vooral het 40-jarig jubileum van Jan moet met ere worden vernoemd. Na eerst enkele jaren op de “[[Steenfabriek De Molenhei]]de” te hebben gewerkt als steenvormer, trad Jan op 19-jarige leeftijd in dienst bij Adrianus Oerlemans op de Schoot. Daar heeft hij dus het klompenmakersvak geleerd en dit ruim 5 jaren als handwerk beoefend. Toen kwamen de machines en Jan kreeg zijn plaats achter de machine aangewezen. Verschillende machines heeft hij gedurende zijn lange loopbaan versleten, want thans heeft hij zijn vierde boormachine onder handen! Hij heeft het bedrijf dus mee helpen opbouwen en zijn beste krachten gegeven om het groot te maken. Over de toewijding en de plichtsgetrouwe vervulling van zijn werktaak is de directie ook uitstekend te spreken. <br>Wat wij hier schreven over Jan telt natuurlijk ook voor Frans. Wel heeft hij dit edele ambacht niet zozeer als handwerk beoefend, maar op de machine staat ook Frans zijn mannetje.<br> [[Bernardus Antonius (Bernard) Heesters (1914 - 1996)|Pater van de Heilige Harten Wiro Heesters]] heeft in zijn boek over Schijndel uitgebreid aandacht besteed aan de [[klompenmakerij]]en, in de 19e eeuw zéér populair, waarvan er in Schijndel in 1854 al 13 bestonden, in 1879 telde het dorp 35 klompenmakers met 69 knechten en 10 kinderen. Eind jaren ’20 van de vorige eeuw was sprake van 64 klompenmakers met ruim 170 knechten en 7 kinderen in dienst.<br>
Rond 1930 maakte een handwerker ongeveer 1200 klompen per jaar en een arbeider aan de machine kon zelfs 3800 paar halen.
Rond 1930 maakte een handwerker ongeveer 1200 klompen per jaar en een arbeider aan de machine kon zelfs 3800 paar halen.


Al uw bijdragen aan Schijndelwiki kunnen bewerkt, gewijzigd of verwijderd worden door andere gebruikers. Als u niet wilt dat uw teksten rigoureus aangepast worden door anderen, plaats ze hier dan niet.
U belooft ook dat u de oorspronkelijke auteur bent van dit materiaal of dat u het hebt gekopieerd uit een bron in het publieke domein of een soortgelijke vrije bron (zie Schijndelwiki:Auteursrechten voor details). Gebruik geen materiaal dat beschermd wordt door auteursrecht, tenzij u daarvoor toestemming hebt!

Om de wiki te beschermen tegen geautomatiseerde bewerkingsspam vragen wij u vriendelijk de volgende CAPTCHA op te lossen:

Annuleren Hulp bij bewerken (opent in een nieuw venster)

Op deze pagina gebruikte sjablonen: