Welkom op Schijndelwiki - de encyclopedie voor Schijndel

U kunt ons steunen door lid van de Heemkundekring Schijndel te worden.

Klik HIER om lid te worden

Iedere dinsdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in de heemkamer: Cultureel Centrum 't Spectrum, Steeg 9 g, Schijndel.

Jordanus Broks (1920 - 2011): verschil tussen versies

Uit Schijndelwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
(Nieuwe pagina aangemaakt met '== '''Jordanus Broks (1920 - 2011)''' == == '''Gouden huwelijksfeest Broks – Van Roosmalen<ref>Schijndels Weekblad 29 juli 1993</ref>''' == Op 3 augustus 1943 trouwden Daan Broks en Mien van Roosmalen. Het was midden in de oorlog. “Je kon nergens iets krijgen”, aldus Mien. Ook Daan heeft zo zijn herinneringen overgehouden aan de oorlog. Hij kreeg bij de bombardementen een granaatscherf door zijn arm waar hij lang last van heeft gehad.<br> Daan (73) en Mi...')
(geen verschil)

Versie van 2 mei 2024 20:24

Jordanus Broks (1920 - 2011)

Gouden huwelijksfeest Broks – Van Roosmalen[1]

Op 3 augustus 1943 trouwden Daan Broks en Mien van Roosmalen. Het was midden in de oorlog. “Je kon nergens iets krijgen”, aldus Mien. Ook Daan heeft zo zijn herinneringen overgehouden aan de oorlog. Hij kreeg bij de bombardementen een granaatscherf door zijn arm waar hij lang last van heeft gehad.
Daan (73) en Mien (73) kwamen elkaar tegen op de kermis. “Waar anders”, aldus Mien. “Je mocht als meisje nergens komen toendertijd. Dat was schande. Je kwam in geen café en zeker niet in de bioscoop. Ik weet nog dat Daan en ik voor het eerst naar de bioscoop zijn geweest toen we net getrouwd waren.”
Wat Mien ook altijd is bijgebleven van vroeger is de armoede die er overal was. Mien had het al vroeg druk toen zij als veertienjarige de zorg van het huishouden op zich moest nemen na de dood van haar moeder. “Je moest te voet met de kinderwagen in Rooij naar het bureau. Er is veel veranderd. Als je nu kijkt in een babykamer of vroeger bij ons. Wij zijn van het kwaai naar het goei gegaan”, zegt zij, om aan te geven hoe het leven beter werd voor hun generatie.
Na hun huwelijk gingen zij thuis inwonen. Er was immers een groot gebrek aan woonruimte. Na vijf jaar verhuisden zij naar een gemeentewoning in de Kerkstraat in Wijbosch. “We verwoon den er vijf gulden per week”, aldus Mien, “en boven hadden we het nog verhuurd. Dat was een plezierige tijd en de vriendschap met onze bovenburen van toen is altijd gebleven.” Na vijf jaar Kerkstraat trokken zij naar de Loosbraak waar ze nu nog steeds wonen. Het boerderijtje van toen heeft inmiddels plaats gemaakt voor een nieuwe woning die zij bouwden toen zij een deel van hun grond verkochten voor de aanleg van het industrieterrein. Mien en Daan herinneren zich nog goed hoe voordien het druk kon zijn bij hen als er motorcrosswedstrijden waren op Duin. “Wij hadden hier dan altijd een fietsenstalling.”
Daan had niet alleen het boerderijtje maar werkte er nog bij. Hij was melkventer, werkte bij de mulder, bij de Boerenbond, de Vlisco en de Molenheide. Tenslotte kwam hij op de sociale werkplaats terecht vanwege de verwonding die hij in de oorlog had opgelopen. Daar bleef hij, met veel plezier overigens, tot aan zijn pensioen.
Daan en Mien hebben het prima naar hun zin daar aan de Loosbraak. De fraaie tuin om het huis vraagt heel wat van hun tijd. Verder kaarten ze graag en Daan is fervent biljarter. “Wij wonen hier in een ontzettend fijne buurt”, aldus Mien.
Op 3 augustus 1993 is het dan wel officieel 50 jaar geleden dat ze elkaar het jawoord gaven maar het feest is pas op 25 augustus. “Dat hebben we uitgesteld omdat nu iedereen met vakantie is”, aldus het gouden paar. Op 25 augustus is er om 14.00 uur een H. Mis in de Sint Servatiuskerk van Wijbosch. ’s Avonds is er feest bij de Kafmolen waar van 19.00 tot 20.00 uur ook de receptie is.

Bronnen, noten en/of referenties
  1. Schijndels Weekblad 29 juli 1993