Welkom op Schijndelwiki - de encyclopedie voor Schijndel

U kunt ons steunen door lid van de Heemkundekring Schijndel te worden.

Klik HIER om lid te worden

Iedere dinsdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in de heemkamer: Cultureel Centrum 't Spectrum, Steeg 9 g, Schijndel.

Bewerken van Inheems kannetje

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Waarschuwing: U bent niet aangemeld. Uw IP-adres zal voor iedereen zichtbaar zijn als u wijzigingen op deze pagina maakt. Wanneer u zich aanmeldt of een account aanmaakt, dan worden uw bewerkingen aan uw gebruikersnaam toegeschreven. Daarnaast zijn er andere voordelen.

Deze bewerking kan ongedaan gemaakt worden. Hieronder staat de tekst waarin de wijziging ongedaan is gemaakt. Controleer voor het publiceren of het resultaat gewenst is.

Huidige versie Uw tekst
Regel 1: Regel 1:
== '''Een "inheems" kannetje uit 1200<ref>Heemkundeblad derde jaargang nummer 2 bladzijden 2 tot en met 4</ref>''' ==  
== '''Een "inheems" kannetje uit 1200''' ==  
Aan het einde van de [[Lariestraat]] (bij de [[Eekelhof]]) is door Marcel Goossens een aardewerk kannetje gevonden. Het werd ontdekt bij het huis van zijn ouders, in de bodem van de tuin, waar een aantal blauw-grijze scherven opmerkelijk dicht bijeen lagen. De scherven werden zorgvuldig verzameld en al snel bleek dat sommige scherven aan elkaar pasten. Deze werden op passende breukpunten aan elkaar gelijmd waarna bleek dat er stukken aan het vaatwerk ontbraken. Toch bleek het mogelijk zoveel stukjes aan elkaar te hechten dat de oorspronkelijke vorm van het voorwerp kon worden vastgesteld. Daarmee waren ook de oorspronkelijke afmetingen een gegeven geworden.
Aan het einde van de [[Lariestraat]] (bij de [[Eekelhof]]) is door Marcel Goossens een aardewerk kannetje gevonden. Het werd ontdekt bij het huis van zijn ouders, in de bodem van de tuin, waar een aantal blauw-grijze scherven opmerkelijk dicht bijeen lagen. De scherven werden zorgvuldig verzameld en al snel bleek dat sommige scherven aan elkaar pasten. Deze werden op passende breukpunten aan elkaar gelijmd waarna bleek dat er stukken aan het vaatwerk te ontbraken. Toch bleek het mogelijk zoveel stukjes aan elkaar te hechten dat de oorspronkelijke vorm van het voorwerp kon worden vastgesteld. Daarmee waren ook de oorspronkelijke afmetingen een gegeven geworden.


=== '''Elmpter aardewerk''' ===  
=== '''Elmpter aardewerk''' ===  
Regel 10: Regel 10:


==='''Handmatig'''===  
==='''Handmatig'''===  
De toenmalige stadsarcheoloog van Den Bosch, drs. H.L. Jansen, kon het Schijndels kannetje niet direct plaatsen. Het kannetje is van kleur gelijk aan het Elmpter aardewerk. Maar het is iets primitiever van vorm en afwerking dan het uit Rijnland-Venlo aangevoerde aardewerk. Het Schijndels kannetje is van buiten op een schijf gedraaid maar binnen met de hand gevormd. Ook de voet toont duidelijk een handmatige vormgeving met zeer duidelijke vingerafdrukken. Hierdoor zou het mogelijk "inheems" bakwerk kunnen zijn. Dat is een interessant gegeven omdat zo'n inheems product nog niet eerder bekend was.  
De toenmalige stadsarcheoloog van Den Bosch, drs. H.L. Jansen kon het Schijndels kannetje niet direct plaatsen. Het kannetje is van kleur gelijk aan het Elmpter aardewerk. Maar het is iets primitiever van vorm en afwerking dan het uit Rijnland-Venlo aangevoerde aardewerk. Het Schijndels kannetje is van buiten op een schijf gedraaid maar binnen met de hand gevormd. Ook de voet toont duidelijk een handmatige vormgeving met zeer duidelijke vingerafdrukken. Hierdoor zou het mogelijk "inheems" bakwerk kunnen zijn. Dat is een interessant gegeven omdat zo'n inheems product nog niet eerder bekend was.  


==='''Int Elschot'''===  
==='''Int Elschot'''===  
Regel 16: Regel 16:


[[Categorie:Aardewerk]]
[[Categorie:Aardewerk]]
{{appendix}}
Al uw bijdragen aan Schijndelwiki kunnen bewerkt, gewijzigd of verwijderd worden door andere gebruikers. Als u niet wilt dat uw teksten rigoureus aangepast worden door anderen, plaats ze hier dan niet.
U belooft ook dat u de oorspronkelijke auteur bent van dit materiaal of dat u het hebt gekopieerd uit een bron in het publieke domein of een soortgelijke vrije bron (zie Schijndelwiki:Auteursrechten voor details). Gebruik geen materiaal dat beschermd wordt door auteursrecht, tenzij u daarvoor toestemming hebt!

Om de wiki te beschermen tegen geautomatiseerde bewerkingsspam vragen wij u vriendelijk de volgende CAPTCHA op te lossen:

Annuleren Hulp bij bewerken (opent in een nieuw venster)

Op deze pagina gebruikte sjablonen: