Welkom op Schijndelwiki - de encyclopedie voor Schijndel

U kunt ons steunen door lid van de Heemkundekring Schijndel te worden.

Klik HIER om lid te worden

Iedere dinsdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in de heemkamer: Cultureel Centrum 't Spectrum, Steeg 9 g, Schijndel.

Hoofdstraat 55

Uit Schijndelwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Woonhuis.
Hoofdstraat 055 - 01.jpg
Hoofdstraat 55.
Gebruik Woonhuis - bedrijfsruimte.
Gereed 1906.
Bouwstijl Elementen Art Nouveau.
Monument status Gemeentemonument GM7251.
Bouwpartners
Architect Ch.J. van Liempd.

Hoofdstraat 55[1][bewerken | brontekst bewerken]

Woonhuis 1906.

Elementen Art Nouveau.
Machinale baksteen met kunststeen speklagen en plint. Zone van goot ondermeer met bewerkte kunststeen klosjes. T-vensters met glas-in-lood bovenlicht en boogvullingen met tegeltableau. Originele vleugeldeuren met Art Nouveau decoratie.
Mansardedak, kruispannen.
Interieur sterk gewijzigd. De twee rechtertraveeën zijn verbouwd tot garage.
Zijgevel met klimop begroeid.
Cultuurhistorische waarde.
Rijk woonhuis met geaccentueerde entree, rijk gedecoreerd ijzeren balkon op consoles en obeliskdecoratie, hoek- en deurpilasters.

Beschrijving uit de gemeentelijke monumentenlijst 1993.[2][bewerken | brontekst bewerken]

Vleugeldeuren met Art Nouveau decoratie.

Typering situering en bouwgeschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

In 1906 gaf A. Schellekens opdracht aan architect Ch.J. van Liempd tot de bouw van een eenlaags woonhuis van vijf traveeën. Het in Neorenaissance stijl gebouwde huis met Art Nouveau elementen ligt in de rooilijn met de nokas van het mansardedak (blauwe kruispannen) evenwijdig aan de Hoofdstraat. In 1969 zijn twee traveeën rechts van de centrale ingang verbouwd tot showroom voor auto's. De garage ligt terzijde achter op het perceel en komt niet voor bescherming in aanmerking.

Beschrijving van het exterieur[bewerken | brontekst bewerken]

De roodbruine bakstenen voorgevel was symmetrisch van opzet en geleed door pilasters. In het centrale segmentboogportiek met profielen van rode verblendsteen, geeft een vleugeldeur met frontons en smeedijzeren roosters (art nouveau motieven) toegang tot de woning. Daarboven, net als bij de twee T-schuiframen, een glas-in-lood bovenlicht onder een getoogde strek. Polychrome tegels met art nouveau motieven vullen de boogvelden. De overige detaillering en geleding bestaat uit hardstenen plint, cordonlijst, vensterdorpels en voluutconsoles. De speklagen, aanzet- en sluitstenen in de vorm van diamantkoppen zijn van zandsteen. Rode verblendstenen vormen een kader rondom gepleisterde velden tussen de consoles.
De houten gootlijst wordt boven de ingang onderbroken door een dakkapelgeveltje met sierobelisk op de top. Tegen de wangen van de dakkapel zijn kleine klauwstukken met bladmotieven aangebracht. Boven het raam met driedelig getoogd bovenlicht is een rozet in reliëf bevestigd. Twee forse voluutconsoles met bladmotieven ondersteunen het balkon dat is afgezet met een bol smeedijzeren hekwerk.
De rechter zijgevel is tijdens de verbouwing geheel vernieuwd. Onder de dakrand van de linker zijgevel is een muizetandlijst ingemetseld. Op de verdieping twee stolpramen en een halfvenster op de begane grond; alle met bovenlicht onder getoogde strek.
Metselmozaiek in de boogvelden.

Motivatie tot plaatsing op de monumentenlijst[bewerken | brontekst bewerken]

Het deels gave exterieur van het pand is opgetrokken in Neorenaissance stijl met Art Nouveau elementen en is als zodanig een goed voorbeeld uit de vroege periode van de architect Ch.J. van Liempd.
Het is een voorbeeld van veel voorkomend type woonhuis met centrale gang en symmetrische gevelopzet en indeling.

Hoofdstraat 55. In 2020 is de garage Fassbender-Schellekens gesloopt en is hier Hopbelhof gerealiseerd. Het woonhuis is behouden.
Segmentbogen boven de ramen.

















Overige afbeeldingen.[bewerken | brontekst bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties
  1. MIP gemeente Schijndel 1990, bladzijde 50
  2. Gemeentelijke monumentenlijst 1993