Welkom op Schijndelwiki - de encyclopedie voor Schijndel

U kunt ons steunen door lid van de Heemkundekring Schijndel te worden.

Klik HIER om lid te worden

Iedere dinsdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in de heemkamer: Cultureel Centrum 't Spectrum, Steeg 9 g, Schijndel.

Henricus Josephus van der Burgt (1912 - 1996)

Uit Schijndelwiki
Versie door Hvdbrand (overleg | bijdragen) op 24 apr 2024 om 18:50 (Nieuwe pagina aangemaakt met '== '''Henricus Josephus van der Burgt (1912 - 1996)''' == == '''Gouden huwelijksfeest Van der Burgt – Van den Broek<ref>Schijndels Weekblad 24 oktober 1991</ref>''' == Op maandag 28 oktober 1991 vieren Harrie van der Burgt en Tonnie van den Broek het feit dat zij elkaar vijftig jaar geleden het jawoord gaven. Voor de gouden bruidegom betekende de stap die hij in 1941 deed in feite het voldoen aan een ultimatum. Verloofde Tonnie had namelijk bepaald niet te w...')
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Henricus Josephus van der Burgt (1912 - 1996)

Gouden huwelijksfeest Van der Burgt – Van den Broek[1]

Op maandag 28 oktober 1991 vieren Harrie van der Burgt en Tonnie van den Broek het feit dat zij elkaar vijftig jaar geleden het jawoord gaven. Voor de gouden bruidegom betekende de stap die hij in 1941 deed in feite het voldoen aan een ultimatum. Verloofde Tonnie had namelijk bepaald niet te willen trouwen met een dertig jarige, reden waarom eerder naar het gemeentehuis werd gegaan dan was gepland. De eerste jaren van hun huwelijk woonde het paar in Dongen en een paar jaar in Veghel, waar beiden zijn geboren.
Harrie was in die tijd als vervangend chef werkzaam bij het EDAH concern en leerde als zodanig ook Schijndel kennen. Toen in 1945 de gelegenheid bestond om een kruidenierszaak over te nemen besloot het echtpaar om deze stap te wagen en verrees in de Toon Bolsiusstraat kruidenierszaak “De Morgenzon”. De waarde van de voorraad van de Morgenzon de eerste week 120 gulden en bestond voornamelijk uit surrogaatartikelen die meestal ook nog op de bon waren. Dagelijks toog het paar met zoontje Henny achterop de fiets vanuit Veghel naar Schijndel. Het opplakken van de bonnen gebeurde ’s-nachts zodat ’s-morgens weer nieuwe voorraden konden worden besteld.
Enkele jaren heeft het tweetal dit volgehouden tot men naast het toenmalige postkantoor in de Hoofdstraat een pand kon kopen. Hier ontstond onder de naam De Kroon voor Schijndel de eerste supermarkt, een naam die voor de klanten toen nog een nieuw begrip was. Toename van de verkeersdrukte en parkeerproblemen deed het ondernemende paar uitzien naar ’n andere locatie. Dit werd uiteindelijk het pand naast de Boerenbond waar zoon Henny intussen de levenstaak van zijn ouders heeft overgenomen. De overname door de zoon betekende voor het gouden paar niet dat zij op hun lauweren gingen rusten. Op geregelde tijden zijn beiden nog in de zaak werkzaam. Bij afwezigheid wegens ziekte of vakanties bemant Tonnie (74) de kassa en is Harrie (79) al vroeg in de morgen bezig met de voorraden. De gezondheid van beiden staat hun dit dan ook toe.
Andere hobby’s dan werken heeft het paar overigens ook nog. Harrie gaat nog steeds graag zwemmen en is verzot op kaarten. Jammer vinden zij het nu dat kaartvrienden waarmee 46 jaar lang wekelijks werd gekaart, dit wegens ziekte hebben moeten opgeven. Hun tuin rond het huis aan de Dr. Schaepmanlaan laat zien dat ook hier veel aandacht aan wordt besteed. Tonnie is behalve op het kaartspel verzot op televisie en houdt daarnaast voor een van de dochters die in Australië woont een dagboek bij waarin het hele reilen en zeilen wordt opgetekend.
Het feest op 28 oktober begint met een eucharistieviering om 3 uur in de Sint Servatiuskerk, waarna tot 18.00 uur gelegenheid bestaat om het gouden paar te feliciteren.

Bronnen, noten en/of referenties
  1. Schijndels Weekblad 24 oktober 1991