U kunt ons steunen door lid van de Heemkundekring Schijndel te worden. Iedere dinsdagochtend zijn wij tussen 9 en 12 uur in de heemkamer: Cultureel Centrum Spectrum, Steeg 9 g, Schijndel. |
Hendrikus Doreleijers (1915 - 1992)
Hendrikus Doreleijers (1915 - 1992)[bewerken | brontekst bewerken]
Hendrikus (Hein) Doreleijers werd geboren op 29 oktober 1915 in Schijndel (Heikant), zoon van Johannes Franciscus Doreleijers geboren in Schijndel (1888 – 1973) van beroep arbeider/ klompenmaker/ fabrieksarbeider/ koopman en Anna Maria Koolen geboren in Schijndel (1887 – 1973), als vierde kind in een gezin met tien kinderen waarvan er een vroegtijdig overleed en twee dood werden geboren. Hein, van beroep fabrieksarbeider/ rijksambtenaar, overleed op 9 december 1992 in Schijndel.
Hendrikus Doreleijers trouwde op 3 augustus 1939 in Schijndel met Mathilda Bijsterbosch.
Mathilda (Thil) Bijsterbosch werd geboren op 20 mei 1918 in Schijndel (Boschweg), dochter van Wilhelmus (Willem) Bijsterbosch geboren in Apeldoorn (1890 – 1976) van beroep landbouwer/ voerman en Hendrika Petronella (Drieka) van Lijssel geboren in Schijndel (1894 – 1954), als eerstgeborene in een gezin met zeven kinderen. Thil overleed op 29 augustus 1990 in Schijndel.
Kinderen uit het huwelijk van Hein en Thil:
- Henrica Maria Josefina (Rikie) werd geboren op 17 maart 1941 in Schijndel, trouwde met Petrus Andreas (Piet) Netten geboren in Kaatsheuvel (1936 - 2017). Rikie overleed op 23 december 1977 in ’s-Hertogenbosch.
- J. Doreleijers trouwde met Th. Van Overbeek.
- Ine getrouwd met Theo Wessels geboren in Hilversum (1948 - 2019).
Gouden bruiloft Doreleijers – Bijsterbosch [1][bewerken | brontekst bewerken]
Met spanning kijken Hein Doreleijers (74) en Thil Bijsterbosch (71) uit naar donderdag 3 augustus 1989, de dag waarop het paar de dag hoopt te gedenken dat zij 50 jaar zijn getrouwd.
Na vele verhuizingen, direct na de oorlog zelfs 8 keer in één jaar, heeft het echtpaar de langste tijd gewoond in de Mauritsstraat op de Hoevenbraak. Sinds een jaar wonen zij nu in de Diepenbrockstraat. Een prachtige wijk om in te wonen vinden beiden en zij zijn blij dat er zulke goede buurtcontacten zijn.
Gevraagd aan Hein wat hij al die jaren zoal gedaan heeft en waar hij heeft gewerkt moet hij eventjes nadenken. “Wat dat betreft” zegt hij “was ik gewoon een zwerver. Wie het meest betaalde was mijn baas”. De langste periode werkte hij bij Bata Best maar de plezierigste tijd noemt Hein de periode die hij werkte voor het Rijk in de kazerne te Vught. Van de timmermansopleiding die hij daar kreeg heeft hij nu nog steeds veel voldoening bij het opknappen van verschillende karweitjes. Naast deze timmerhobby is het echtpaar veelvuldig te vinden bij de diverse rikconcoursen waar ze menige prijs in de wacht slepen. Het meest geniet het gouden paar van hun prachtige bloementuin en van het feit dat ze overal zo dichtbij wonen. De gezondheid laat hen af en toe een beetje in de steek maar al met al zijn beiden dik tevreden.
Zaal De Kafmolen waar het feest gevierd wordt zal op donderdag 3 augustus hun residentie zijn. Hun kinderen en kleinkinderen hebben alles in het werk gesteld om van deze dag een onvergetelijke te maken. De feestdag begint met een Heilige Mis om 2 uur in de Pauluskerk waarna tussen 6 en 7 uur gelegenheid bestaat het gouden paar te feliciteren.
Bronnen, noten en/of referenties
|