Welkom op Schijndelwiki - de encyclopedie voor Schijndel

U kunt ons steunen door lid van de Heemkundekring Schijndel te worden.

Klik HIER om lid te worden

Iedere dinsdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in de heemkamer: Cultureel Centrum 't Spectrum, Steeg 9 g, Schijndel.

Hendrik van Hamontstraat

Uit Schijndelwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Hendrik van Hamontstraat[1][bewerken | brontekst bewerken]

Hendrik van Hamontstraat.
Voor meer details klik hier.
Hendrik van Hamontstraat.
Voor meer details klik hier.

Toen er op de locatie van de voormalige boomkwekerij tussen de Wijbosscheweg, de Evert van Delftstraat en De Cock van Neerijnenstraat woningen werden gebouwd was er behoefte aan een nieuwe straatnaam.
De straat is gelegen in een omgeving waar de straatnamen betrekking hebben op schouten, schutters en graven, zoals De Cock van Neerijnenstraat (schout van 1533 – 1539), de Claes van Griensvenstraat (schout van 1637 – 1646), de Johannis Groenewaltstraat (schutter van 1765 – 1782) en de Evert van Delftstraat. (4 jaar schutter).
Het college van burgemeester en wethouders heeft daarom op 12 juni 2012 de straatnaam Hendrik van Hamontstraat vastgesteld.

Hendrik van Hamont was 32 jaar schutter in Schijndel, van 1730 tot 1762. Een schutter was aangesteld om toe te zien op het gebruik van de gemeenschappelijke heide- en weidegronden. Loslopend vee dat graasde op plaatsen waar dit niet was toegestaan, werd door deze functionaris “geschut”, dat wil zeggen opgesloten in een "schutskooi", waar de rechtmatige eigenaren hun dieren, na betaling van een boete, konden komen ophalen.
Voor zijn aanstelling moest de schutter een eed afleggen. Gedurende de achttiende eeuw is door een achttal mensen de functie van schutter in Schijndel uitgeoefend.

Bronnen, noten en/of referenties
  1. Heemblad Rond die Cluse 2015-2, jaargang 22, bladzijde 8