Welkom op Schijndelwiki - de encyclopedie voor Schijndel

U kunt ons steunen door lid van de Heemkundekring Schijndel te worden.

Klik HIER om lid te worden

Iedere dinsdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in de heemkamer: Cultureel Centrum 't Spectrum, Steeg 9 g, Schijndel.

Gerardus Marinus de Wit (1912 - 1991)

Uit Schijndelwiki
Versie door Hvdbrand (overleg | bijdragen) op 9 apr 2024 om 10:03 (Nieuwe pagina aangemaakt met '== '''Gerardus Marinus de Wit (1912 - 1991)''' == == '''Gouden huwelijksfeest De Wit – Doleweerd<ref>Schijndels Weekblad 28 januari 1988</ref>''' == Gerard “Grard” de Wit (75) en zijn vrouw Door Doleweerd zijn indertijd letterlijk tegen elkaar gebotst. Gerard weet het zich nog goed te herinneren. Het was bij een of ander groot feest in Schijndel, dat hij en zij op de fiets met elkaar in botsing kwamen. Zij raakten aan de praat en van het een kwam het and...')
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Gerardus Marinus de Wit (1912 - 1991)

Gouden huwelijksfeest De Wit – Doleweerd[1]

Gerard “Grard” de Wit (75) en zijn vrouw Door Doleweerd zijn indertijd letterlijk tegen elkaar gebotst. Gerard weet het zich nog goed te herinneren. Het was bij een of ander groot feest in Schijndel, dat hij en zij op de fiets met elkaar in botsing kwamen. Zij raakten aan de praat en van het een kwam het ander. Op 20 januari 1938 trouwden zij met elkaar. Dat feest werd vorige week woensdag herdacht en het gouden paar mocht rekenen op een overweldigende belasting van de familie, vrienden en bekenden. Het was een groot feest bij De Drie Zwaantjes.
Wie “Grard de Wit” zegt, zegt “tenten” maar zover was het nog niet in 1938. De Wit werkte toen bij de Sok. In 1940 begon hij met een borstelmakerij aan de Rooiseweg. Op een gegeven moment werkte daar al 15 man personeel. Na de oorlog heeft hij nog een tijdje een mattenmakerij gehad maar dat liep niet geweldig. Vervolgens ging hij zich bezighouden met dumpmaterialen, legermaterialen en dat werd de basis voor het bloeiende bedrijf dat er nu is. Als eerste in Nederland wellicht, zag hij de mogelijkheden om van kleine legertentjes, geschikte vakantietenten te maken en zo verwierf hij zich een plaats op een sterk groeiende markt. Daarnaast verkocht hij alles wat het leger voorhanden had, van schroevendraaiers tot complete motoren, van sokken tot overjassen. Hij organiseerde verkopingen door heel Nederland en stond ermee op de markt. “We hebben hard moeten werken, dagen van 20 uur, ook in het weekend. Tijd om te eten te koken was er vaak niet. We hebben heel wat frites gegeten”, aldus De Wit over de tijd waarin hij en zijn vrouw hun zaak aan de Rooiseweg opbouwden.
Zo’n 13 jaar geleden deden zij het bedrijf over aan hun vier zonen. Die hebben nu ieder een eigen firma in deze branche. Grard gaat er regelmatig een kijkje nemen en helpt er wanneer dat nodig is. Daarnaast genieten hij en Door van hun vrije tijd. Dansen is hun grootste hobby, daarnaast kaarten en wat Gerard betreft, biljarten.

Bronnen, noten en/of referenties
  1. Schijndels Weekblad 28 januari 1988