Welkom op Schijndelwiki - de encyclopedie voor Schijndel

U kunt ons steunen door lid van de Heemkundekring Schijndel te worden.

Klik HIER om lid te worden

Iedere dinsdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in de heemkamer: Cultureel Centrum 't Spectrum, Steeg 9 g, Schijndel.

Gehandicapten Organisatie Nederland - Schijndel

Uit Schijndelwiki
Versie door Hvdbrand (overleg | bijdragen) op 16 apr 2024 om 09:24 (Nieuwe pagina aangemaakt met '=== '''Gehandicapten Organisatie Nederland - Schijndel<ref>Gedenkboek Gehandicapten Organisatie Nederland - Schijndel 1974 -1999</ref>''' === Als oprichtingsdatum van de afdeling Schijndel van de Gehandicapten Organisatie Nederland (G.O.N.) wordt aangehouden 1 april 1974. In feite was de startdatum waarschijnlijk 3 of 4 april 1974. Als initiatiefnemers moeten twee personen worden beschouwd:<br> de heer E. (Ben) Visser en mevrouw Elza Roovers – Knebel. De hee...')
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Gehandicapten Organisatie Nederland - Schijndel[1]

Als oprichtingsdatum van de afdeling Schijndel van de Gehandicapten Organisatie Nederland (G.O.N.) wordt aangehouden 1 april 1974. In feite was de startdatum waarschijnlijk 3 of 4 april 1974. Als initiatiefnemers moeten twee personen worden beschouwd:
de heer E. (Ben) Visser en mevrouw Elza Roovers – Knebel. De heer Visser had als gehandicapte inwoner van Amsterdam ervaren wat er zoal voor gehandicapten kon worden gedaan. Hij had in Amsterdam een schildersbedrijf, later, door zijn handicap gedwongen, een handel in stoffen tot ook dit ondoenlijk werd. Toen hij in het begin van de zeventiger jaren in Schijndel kwam wonen constateerde hij dat er hier nog helemaal geen aandacht aan het fenomeen “gehandicapt zijn” geschonken werd.
De man van mevrouw Roovers was gehandicapt. Hij had M.S. en gaandeweg werd hij steeds slechter ziend. Hij zat in een rolstoel. Dat was voor mevrouw Roovers de reden om soosdagen voor gehandicapten te organiseren. Zijzelf is een Duitse van afkomst. Misschien kwam het mede hierdoor, meent zij zelf, dat de G.O.N.-leden niet veel van haar moesten hebben. Zij komt dan ook in het eerste gekozen bestuur niet voor.
In die tijd werd “In den Herd” gebouwd. Toen de eerste fase werd opgeleverd stapten zij, in overleg met de heer O. van de Wiel, naar de pas aangestelde buurtwerker Jan van den Eerenbeemt met de vraag of er voor de gehandicapten van Schijndel bijeenkomsten konden worden georganiseerd. Die was daar meteen voor in en sprak daarover met de heer Frits Deelen van het Ouderenwerk. Daaruit volgde een gesprek waarbij onder andere kapelaan W. van Sleeuwen van de Sint Servatiusparochie en de heer Toon Habraken betrokken waren. Al spoedig werden de eerste bijeenkomsten gehouden in de speciaal daarvoor ingerichte ruimte van het reeds opgeleverde deel van “In den Herd”. De heer Cor van Beek, WAO-er, stukadoor van beroep, maar een op allerlei terrein handige knutselaar, leidde verschillende soorten handvaardigheidsactiviteiten.
Zuster Florentina van Calsteren van de Zusters van Liefde van Schijndel liep stage bij de heer Van den Eerenbeemt en was speciaal belast met de organisatie van de gehandicaptensoos. Zij informeerde links en rechts wat er zoal voor gehandicapten te doen was in ons land. Zo kwam zij ook bij het Landelijk Centrum van de G.O.N. in Eindhoven terecht. En zo is het gekomen!
Al spoedig kwam een andere heer Van Beek, de enthousiaste voorzitter van het Hoofdbestuur van de G.O.N., zelf rolstoeler, naar Schijndel en installeerde hier het eerste afdelingsbestuur. De G.O.N. – Schijndel was geboren.
Er is duidelijk een prenatale periode aan vooraf gegaan, waarin de gehandicapten al wel bij elkaar kwamen. Dat zal in december 1973 begonnen zijn, blijkens een vergeeld krantenknipsel. Dat krantenberichtje maakt melding van de eerste Algemene Ledenvergadering van de G.O.N. op 18 maart 1975 waarbij de heer J. (Jac.) Hopstaken tot voorzitter werd gekozen, de heer W. (Wim) Veldman tot secretaris, de heer O .(Dolf) v.d. Wiel tot penningmeester, de heer E. (Ben) Visser tot 2e secretaris en de heer W. (Brord) Steenbakkers tot 2e penningmeester.

Bronnen, noten en/of referenties
  1. Gedenkboek Gehandicapten Organisatie Nederland - Schijndel 1974 -1999