Welkom op Schijndelwiki - de encyclopedie voor Schijndel

U kunt ons steunen door lid van de Heemkundekring Schijndel te worden.

Klik HIER om lid te worden

Iedere dinsdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in de heemkamer: Cultureel Centrum 't Spectrum, Steeg 9 g, Schijndel.

Gebroeders Van Kasteren

Uit Schijndelwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Gebroeders Van Kasteren[1][bewerken | brontekst bewerken]

Smederij van Kasteren
Voor meer details klik hier.

De naam Van Kasteren heeft al lang een bekende klank. In 1922 besloten twee broers samen een smederij op te zetten. In het Handelsregister staat dat de officiële vestiging van het bedrijf: smederij, rijwielhandel en handel in ijzerwaren op het adres Boschweg C 118, heeft plaatsgevonden op 22 september 1930. De inschrijving vond pas plaats op 10 februari 1941.
Als vennoten zijn vermeld: Eimbertus (geboren op 22 juli 1906) en Henricus van Kasteren (geboren op 12 februari 1911).
De Gebr. Van Kasteren op de Boschweg hebben hun smederij annex winkelbedrijf in 1950 modern ingericht. Deze van oudsher Schijndelse zaak, die door de Gebr. Van Kasteren voor ruim 20 jaren van de grond af aan opnieuw moest worden opgebouwd, heeft zich in die jaren een goede naam verworven. En om steeds aan alle eisen te kunnen voldoen heeft men de smederij zodanig uitgebreid en ingericht dat zelfs vrachtwagens en autobussen binnenshuis kunnen worden gerepareerd. Daarnaast is ook het winkelpand zeer verfraaid en vergroot.
Al zeventig jaar is de naam Gebr. Van Kasteren een begrip op smederij- en huishoudelijk gebied. De vroegere smederij, waar de gebroeders Harrie en Bert van Kasteren de diverse kachels, wagens en werktuigen repareerden, hun smeedwerk verrichtten en de paarden besloegen, is na de laatste verbouwing in 1990 niet meer herkenbaar.
Reden voor deze verbouwing was een nijpend ruimtegebrek. Vier jaar geleden startten smid Ben van Kasteren en zijn vrouw Henny een afdeling huishoudelijke- en geschenkartikelen. Het assortiment van de winkel groeide echter almaar aan en leidde steeds tot uitbreiding. Het gevolg was echter dat de afdeling fietsen, van oudsher een van de voornaamste artikelen, steeds meer in de verdrukking kwam. Daarom werd besloten tot een totale verplaatsing van de werkplaats. Er voor in de plaats is gekomen ruim 800 vierkante meter voor de afdeling fietsen. Eenzelfde aantal meters kwam ter beschikking van de afdeling huishoudelijke- en geschenkartikelen.

Overige afbeeldingen[bewerken | brontekst bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties
  1. diverse Schijndelse krantenartikelen