Welkom op Schijndelwiki - de encyclopedie voor Schijndel

U kunt ons steunen door lid van de Heemkundekring Schijndel te worden.

Klik HIER om lid te worden

Iedere dinsdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in de heemkamer: Cultureel Centrum 't Spectrum, Steeg 9 g, Schijndel.

Galvaniweg

Uit Schijndelwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Galvaniweg[bewerken | brontekst bewerken]

Besluit burgemeester en wethouders 18 januari 2000.[1][bewerken | brontekst bewerken]

Galvaniweg.
Voor meer details klik hier.
Galvaniweg.
Voor meer details klik hier.

Luigi Galvani (1737 – 1798) Italiaans anatoom en natuurkundige, die het verschijnsel van de dierlijke electriciteit ontdekte. Naar hem is onder andere de galvanische cel genoemd.

Besluit burgemeester en wethouders 29 februari 2000.[bewerken | brontekst bewerken]

Besluit burgemeester en wethouders 30 januari 2007.[bewerken | brontekst bewerken]

Galvaniweg wordt doorgetrokken.

Aanvullende informatie[2][bewerken | brontekst bewerken]

De Galvaniweg is nog betrekkelijk jong en ligt als een hoefijzer om het noodoostelijk deel van Duin, beginnend en eindigend op de Edisonweg. De weg dankt zijn naam aan Luigi Galvani (1737 - 1798), een wetenschapper die de geschiedenis in ging als de man die door middel van statische elektriciteit de spieren in een geprepareerde kikkerpoot liet samentrekken, een fenomeen dat later galvanisme genoemd zou worden. Met een elektriseermachine en een Leidse fles was Galvani begonnen met experimenteren van spierstimulatie via elektriciteit. Toen hij in 1786 de kikkerpoot, die aan een metalen haak hing, aanraakte met een ander metaal zag hij dat deze bewoog. Hij meende toen, ten onrechte, de dierlijke elektriciteit te hebben ontdekt, welke de levenskracht is die alles laat bewegen. Uit Galvani's experimenten zou later de batterij uitgevonden worden. Niet door Galvani, die ervan overtuigd was dat de elektriciteit afkomstig was uit de spieren en zenuwcellen, maar door zijn landgenoot Alessandro Volta.
Zijn neef Giovanni Aldini, een grote fan van hem, zou ervoor zorgen dat Galvani's werkzaamheden wereldwijd bekend werden, onder andere door in heel Europa publiekelijk dierlijke en menselijke lichaamsdelen te elektrificeren, ofwel afgehakte lichaamsdelen te laten bewegen door middel van elektrische stromen uit batterijen. Naar Galvani zijn vernoemd de galvanische cel, het galvanisatieproces en galvanometer. De loopbaan van Galvani is opmerkelijk. In eerste instantie wilde hij theologie gaan studeren en intreden in een klooster. Zijn familie zag daar niets in. Op advies van zijn vader ging hij in 1755 geneeskunde studeren aan de universiteit van Bologna, waar hij in 1759 afstudeerde. In 1762 werd hij gepromoveerd tot doctor en benoemd tot doctor anatomie aan de universiteit en professor verloskunde aan het onafhankelijke Instituut van Kunst en Wetenschap. En Schijndel eert hem met deze weg.

Bronnen, noten en/of referenties
  1. Schijndelse straatnamen, Heemkundekring Schijndel, oktober 2011
  2. Wegwijs in Schijndel, Schijndels Weekblad, 17 februari 2011