Welkom op Schijndelwiki - de encyclopedie voor Schijndel

U kunt ons steunen door lid van de Heemkundekring Schijndel te worden.

Klik HIER om lid te worden

Iedere dinsdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in de heemkamer: Cultureel Centrum 't Spectrum, Steeg 9 g, Schijndel.

Franciscus Joseph Carmelus Hartman (1911 - 1995): verschil tussen versies

Uit Schijndelwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
kGeen bewerkingssamenvatting
(geen verschil)

Versie van 7 dec 2020 19:45

Frans Hartman

Zoon van: Bernardus Josephus Hartman en Henriette Alberdina Christina Maria Lambooij
Geboren: 29 januari 1911 te Borne
Toenmalig adres: Hoofdstraat 157
Legerplaats: Batavia/Solo/Bandoeng
Legeronderdeel: Tandheelkundige dienst
Legernummer: 110129007
Rang/functie: reserve officier/kapitein
Datum vertrek naar Nederlands-Indië: 1947
Naam van de boot: Sloterdijk
Verblijf op: Java
Datum terugkomst: 1949
Naam van de boot: Zuiderkruis
Overleden: 4 juni 1995 te Heeswijk-Dinther

De leden van de Vereniging Oud-Militairen Schijndel (VOMS) zijn van oorsprong allemaal afkomstig uit Schijndel. De meesten kennen elkaar al van voor hun diensttijd. Slechts een klein aantal heeft tijdens het verblijf in het huidige Indonesië met elkaar te maken gehad. "Maar omdat we daar toch min of meer in hetzelfde schuitje hebben gezeten, is de band heel sterk", volgens Frans Hartman, een van de oprichters van de vereniging.
Zowel tijdens als na de oorlog in het voormalig Nederlands Oost - Indië heeft hij veel gedaan om het contact tussen de Schijndelse militairen in stand te houden. "Als tandarts zat ik op een vaste post in een hospitaal op Java. En om contact met het thuisfront te onderhouden hebben we met een paar mensen het idee opgepakt om een blad te verspreiden onder de Schijndelaren in Indië." Het eerste nummer van "Hop en Palmen" verscheen in juli 1948. Het krantje hield de strijders op de hoogte van de gang van zaken in Schijndel. Het thuisfront op hun beurt ontving via het blad bericht over het wel en wee van zijn "jongens in Indië".
Eenmaal terug in Nederland vond Hartman dat het contact tussen de Schijndelse militairen niet verloren mocht gaan. Samen met onder meer Jan Smits, de huidige penningmeester van de VOMS, richtte hij in 1955 de Vereniging Oud-Militairen Schijndel op. Lange tijd wist de club het contact tussen de oud-militairen in stand te houden. Toch viel de vereniging in de zeventiger jaren van de vorige eeuw, wegens gebrek aan animo, uit elkaar.
Hartman, vanwege zijn diensten inmiddels benoemd tot erelid van de vereniging: "In 1984 hebben we met drie man de draad weer opgepakt en de vereniging nieuw leven ingeblazen. Veel oud-leden bleken weer lid te willen worden." Deze keer werd gekozen voor een andere opzet met meer activiteiten. De bijeenkomsten in een café in Schijndel werden verplaatst naar wijkgebouw De Vink. "In een café komt het al gauw neer op sterke verhalen en grote potten bier. Hoe meer borrels er gedronken zijn, hoe meer iedereen heeft meegemaakt", aldus Van Doorn. Door naar De Vink te verhuizen, is de nadruk volgens de voorzitter meer op de activiteiten komen te liggen.
Regelmatig worden er kaartavonden gehouden, er zijn ledenvergaderingen, eens per jaar gaan de oud-militairen op de fiets op bedevaart naar Handel en twee keer per jaar wordt er een reisje gemaakt. "We zijn bijvoorbeeld naar Soesterberg geweest, waar we werden ingehaald door makkers van vroeger" vertelt Smits. "Vorig jaar hebben we met de hele club de slag om Arnhem herdacht en dit jaar hebben we de Floriade bezocht. Die reisjes hoeven niet per se iets met vroeger te maken te hebben. De VOMS is in de eerste plaats een gezelligheidsvereniging."