Welkom op Schijndelwiki - de encyclopedie voor Schijndel

U kunt ons steunen door lid van de Heemkundekring Schijndel te worden.

Klik HIER om lid te worden

Iedere dinsdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in de heemkamer: Cultureel Centrum 't Spectrum, Steeg 9 g, Schijndel.

Ferdinand Wijnand Smulders (1907 - 1972): verschil tussen versies

Uit Schijndelwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 29: Regel 29:
Ferdinand overleed vrij plotseling in 1972.
Ferdinand overleed vrij plotseling in 1972.


== '''Gezin van Ferdinand Wijnand Smulders''' ==
== '''Ferdinand Wijnand Smulders''' ==
Johannes Nicolaas Josephus Smulders werd geboren op 10 januari 1872 in Sint Michielsgestel, zoon van Ferdinand Wijnand Smulders geboren in Sint Michielsgestel (1837 – 1896) van beroep arts en Gezina Aleida Hofhuis geboren in Amsterdam (±1840 – 1928), als vierde kind in een gezin met tien kinderen waarvan er twee vroegtijdig overleden. Johannes, van beroep arts, overleed op 16 november 1939 in Helvoirt.<br>
Ferdinand Wijnand Smulders werd geboren op 27 september 1907 in Schijndel (Dorp), zoon van Johannes Nicolaas Josephus Smulders geboren in Sint Michielsgestel (1872 - 1939) van beroep arts en Adriana Antoinetta van Deene geboren in Leiden (1883), als eerstgeborene in een gezin met elf kinderen waarvan er twee vroegtijdig overleden en twee dood werden geboren. Ferdinand, van beroep dichter en historicus, overleed op 27 juni 1972 in 's-Hertogenbosch.
 
Johannes Nicolaas Josephus Smulders trouwde op 15 mei 1906 in Leiden met Adriana Antoinetta van Deene.<br>
 
Adriana Antoinetta van Deene werd geboren op 2 mei 1883 in Leiden, dochter van Gerardus Deene geboren in ’s-Gravenhage (1846 – 1929) van beroep instrumentenmaker en Elisabeth Maria ter Steege geboren in Amsterdam (±1845), als achste kind in een gezin met negen kinderen waarvan er vijf vroegtijdig overleden. <br>
 
Kinderen uit het huwelijk van Johannes en Adriana:
# Ferdinand Wijnand werd geboren op 27 september 1907 in Schijndel (Dorp), overleed op 27 juni 1972 in ‘s-Hertogenbosch.
# Johannes Gerardus werd geboren op 24 oktober 1908 in Schijndel (Dorp), trouwde op 7 september 1942 in Bergen op Zoom met Maria Josepha Christina Adriana de Graauw geboren in Bergen op Zoom (±1912).
# Henriette Petronella Maria werd geboren op 4 november 1909 in Schijndel (Dorp).
# Bernardina Gerarda Maria werd geboren op 15 januari 1911 in Schijndel (Dorp), trouwde op 21 februari 1938 in Helvoirt met Antonius Henricus Maria Wijffels geboren in Ravenstein (1906 - 1971). Bernardina overleed op 9 november 1944 in Leiden.
# Maria Wilhelmina werd geboren op 19 september 1912 in Schijndel, overleed op 13 april 2013 in Geldrop.
# Albertus Josephus werd geboren op 26 december 1913 in Udenhout.
# Antonius Johannes werd geboren op 1 april 1915 in Udenhout, overleed op 15 juli 1917 in Udenhout.
# Hendrikus Wilhelmus werd geboren op 11 juni 1916 in Udenhout .
# Antonius Marianus Ferdinand werd geboren op 10 juni 1918 in Udenhout.
# N.N. kind dood geboren op 23 juli 1921 in Udenhout.
# N.N. kind dood geboren op 31 juli 1922 in Udenhout.


{{DEFAULTSORT:Smulders}}
{{DEFAULTSORT:Smulders}}

Versie van 6 jul 2022 16:13

Ferdinand Wijnand Smulders
Persoonsinformatie
Volledige naam Ferdinand Wijnand Smulders
Roepnaam Ferdinand
Geboorteplaats Schijndel
Geboortedatum 27 september 1907
Overl.plaats ‘s-Hertogenbosch
Overl.datum 27 juni 1972
Beroep(en) Dichter/Historicus

Ferdinand Wijnand (Ferdinand) Smulders

Onder het pseudoniem van Paul Vlemminx heeft de in Schijndel geboren Ferdinand Smulders zeker een zestal, mogelijk zeven dichtbundels geschreven.

De dichter Ferdinand Smulders, alias Paul Vlemminx, droeg de namen van zijn grootvader, Dr. Ferdinand Wijnand Smulders. Deze was in Sint Michielsgestel geboren en begon daar later, na zijn studies in Henegouwen (Frankrijk), Rotterdam en Amsterdam, een huisartsenpraktijk. Slechts 6 jaar behoorde Ferdinand tot Schijndels' zonen, want in 1913 verhuisde het doktersgezin Smulders naar Udenhout. In Schijndel was een doktersstrijd gaande, die sommige oude dorpsgenoten zich nog wel kunnen herinneren. De komst van dokter J.N.J. Smulders (de vader van onze dichter), werd door de toen al vanaf 1889 praktiserende dokter A.A.M.P. Koolen niet getolereerd. De strijd laaide hoog op en drong zelfs door tot de Harmonie. Het gevolg: toen er bij een feestelijke gelegenheid een ereboog was gemaakt liepen de pro Koolen muzikanten onder de boog door, maar de pro Smulders liepen er met een boog omheen! Dokter Smulders, nam een kloek besluit en verliet Schijndel, na 9 jaar hier zijn praktijk uitgeoefend te hebben. Hij vestigde zich met zijn gezin in Udenhout en werd daar geneesheer-directeur van Huize Assissië.

Terug naar Ferdinand: Evenals destijds zijn vader ging Ferdinand na de lagere school naar het Klein-Seminarie Beekvliet in Sint-Michielsgestel. Hij bleek een moeilijk karakter te hebben, dat zich niet gemakkelijk liet plooien. In sommige opzichten was hij een briljante leerling.
Muziek en klassieke talen boeiden hem van jongs af aan. Op Beekvliet hield hij het niet uit. Na op een ochtend alle registers van het orgel in de kapel van Beekvliet opengezet te hebben –Ferdianand was er organist-, vluchtte hij diezelfde middag weg, zonder dit ook maar met iemand overlegd te hebben. Hij maakte zijn middelbare school af op het Odulphuslyceum in Tilburg, waar hij via leraren als P.C. de Brouwer en F. Siemer in aanraking kwam met de ideeën die later de pijlers zouden worden van de beweging Brabantia Nostra. Na Tilburg ging hij klassieke talen studeren aan de Katholieke Universiteit in Nijmegen. Ferdinand bleek echter in geen enkel stramien te passen en rondde ook geen enkele opleiding af.
Bovendien ontbrak hem elke serieuze werkervaring. Daar kwam nog bij dat, wegens zijn oorlogsverleden, zijn carrière als dichter voorlopig geen kans meer maakte. Hij leefde voor een deel van de gelden van zijn zus. Dankzij zijn belangstelling voor archieven, die al voor de oorlog gegroeid was, kon hij in die jaren een mager loontje bijeen schrapen. De komende decennia zou hij een vaste plek bezetten in de leeszaal van het Rijksarchief in Noord-Brabant. Vrijwel iedere morgen meldde hij er zich. Voor gemeenten en particulieren speurde hij tegen geringe betaling in archieven. En ook voor zijn eigen plezier.

Na de oorlog maakte hij naam als heemkundige, vanaf 1961 in gesalariseerde dienst van het Rijksarchief Noord-Brabant. Grote bekendheid kreeg hij in de heemkundekringen door zijn kennis van de oude archieven in stad en Meierij van 's-Hertogenbosch. Vooral de tijd vóór 1500 had zijn bijzondere belangstelling. Tot zijn specialistisch arbeidsveld behoorde het in kaart brengen van het oudste Bossche Protocol (1365-1500). Hij maakte de archieven toegankelijk, eerst door het noteren van gegevens voor verschillende heemkundekringen in Noord-Brabant, later ook door deze zoveel mogelijk op het archief te rangschikken.

Ferdinand overleed vrij plotseling in 1972.

Ferdinand Wijnand Smulders

Ferdinand Wijnand Smulders werd geboren op 27 september 1907 in Schijndel (Dorp), zoon van Johannes Nicolaas Josephus Smulders geboren in Sint Michielsgestel (1872 - 1939) van beroep arts en Adriana Antoinetta van Deene geboren in Leiden (1883), als eerstgeborene in een gezin met elf kinderen waarvan er twee vroegtijdig overleden en twee dood werden geboren. Ferdinand, van beroep dichter en historicus, overleed op 27 juni 1972 in 's-Hertogenbosch.