Welkom op Schijndelwiki - de encyclopedie voor Schijndel

U kunt ons steunen door lid van de Heemkundekring Schijndel te worden.

Klik HIER om lid te worden

Iedere dinsdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in de heemkamer: Cultureel Centrum 't Spectrum, Steeg 9 g, Schijndel.

Bewerken van Familie van Aarle

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Waarschuwing: U bent niet aangemeld. Uw IP-adres zal voor iedereen zichtbaar zijn als u wijzigingen op deze pagina maakt. Wanneer u zich aanmeldt of een account aanmaakt, dan worden uw bewerkingen aan uw gebruikersnaam toegeschreven. Daarnaast zijn er andere voordelen.

Deze bewerking kan ongedaan gemaakt worden. Hieronder staat de tekst waarin de wijziging ongedaan is gemaakt. Controleer voor het publiceren of het resultaat gewenst is.

Huidige versie Uw tekst
Regel 1: Regel 1:
== '''Familie van Aarle<ref>Heemblad Rond die Cluse 16e jaargang nummer 2 bladzijden 8 tot en met 12</ref>''' ==
{{Infobox persoon
| naam          = van Aarle
| foto          =
| tekst          =  
| volledige naam = Antonie van Aarle
| roepnaam      =
| geboorteplaats = Schijndel
| geboortedatum  = 20 juni 1845
| doopdatum      =
| overl.plaats  = Schijndel
| overl.datum    = 24 december 1932
| partner(s)    = Allegonda Maria Goijarts
| beroep(en)    = hoepelmaker en landbouwer
| bidprentje    =
| gedachtenisprent =
}}


=== '''[[Antonius van Aarle (1845 – 1932)|Antonie van Aarle]], hoepelmaker en landbouwer.''' ===
== '''Familie van Aarle''' ==
Geboren te Schijndel op 20 juni 1845 en aldaar overleden op 24 december 1932, gehuwd op 21 juni 1879 met Allegonda Maria Goijaerts, landbouwster. Geboren te Schijndel op 2 november 1846 en aldaar overleden op 9 februari 1908. In de bevolkingsregisters van 1880 - 1890 woont het gezin met kleine kinderen in [[Hermalen]] C-506.  Antonie is dan [[hoepelmaker]]. De juiste locatie is niet te traceren maar moet omgeving [[Korteweg]]/[[Ollandseweg]] zijn. Bekend zijn wel de beroepen van de naaste buren; klompenmaker en landbouwer, en ook 2 spoorwegwachters aan de [[Langstraat]]. Als Antonie de geboorte van zijn zoon Wilhelmus aan komt geven is hij in gezelschap van Wilhelmus van Kaathoven, klompenmaker. <br>Omstreeks 1909 kopen zij van de fam. Godschalks sectie C-1529, (laatstelijk Hermalen 6) gebouwd omstreeks 1750, met alle daarbij behorende percelen. (gebouwen gesloopt medio 1981). Niet veel jaren daarvoor of daarna werden zij ook eigenaars van sectie C-1463, (laatstelijk Hermalen 2) wat zij kochten van Henrica van den Bergh, echtgenote van [[Wilhelmus Petrus Verhoeven (1811 - 1890)|Wilhelmus Verhoeven]], burgemeester te Schijndel. (gebouwen gesloopt medio 1966.) <br>
 
=== '''Antonie van Aarle, hoepelmaker en landbouwer.''' ===
Geboren te Schijndel op 20 juni 1845 en aldaar overleden op 24 december 1932, gehuwd op 21 juni 1879 met Allegonda Maria Goijarts, landbouwster. Geboren te Schijndel op 2 november 1846 en aldaar overleden op 9 februari 1908. In de bevolkingsregisters van 1880 - 1890 woont het gezin met kleine kinderen in [[Hermalen]] C-506.  Antonie is dan [[hoepelmaker]]. De juiste locatie is niet te traceren maar moet omgeving [[Korteweg]]/[[Ollandseweg]] zijn. Bekend zijn wel de beroepen van de naaste buren; klompenmaker en landbouwer, en ook 2 spoorwegwachters aan de [[Langstraat]]. Als Antonie de geboorte van zijn zoon Wilhelmus aan komt geven is hij in gezelschap van Wilhelmus van Kaathoven, klompenmaker. <br>Omstreeks 1909 kopen zij van de fam. Godschalks sectie C-1529, (laatstelijk Hermalen 6) gebouwd omstreeks 1750, met alle daarbij behorende percelen. (gebouwen gesloopt medio 1981). Niet veel jaren daarvoor of daarna werden zij ook eigenaars van sectie C-1463, (laatstelijk Hermalen 2) wat zij kochten van Henrica van den Bergh, echtgenote van [[Wilhelmus Petrus Verhoeven (1811 - 1890)|Wilhelmus Verhoeven]], burgemeester te Schijndel. (gebouwen gesloopt medio 1966.) <br>
De oudste zoon Wilhelmus komt te boeren op C - 1529. Adrianus (roepnaam Marinus) komt te boeren op C - 1463. Antonie van Aarle die bij zijn zoon Wilhelmus inwoonde was op hoge leeftijd nog een hartstochtelijk imker. Hij vlocht zijn korven zelf. Opoe vertelde wel dat hij urenlang bij zijn bijen kon zitten. De [[Zusters van Liefde]] zouden hem hebben overgehaald om op het klooster te komen wonen. Hij heeft hiermee ingestemd mits hij zijn bijen mee mocht nemen. Wat ook gebeurde.  <br>
De oudste zoon Wilhelmus komt te boeren op C - 1529. Adrianus (roepnaam Marinus) komt te boeren op C - 1463. Antonie van Aarle die bij zijn zoon Wilhelmus inwoonde was op hoge leeftijd nog een hartstochtelijk imker. Hij vlocht zijn korven zelf. Opoe vertelde wel dat hij urenlang bij zijn bijen kon zitten. De [[Zusters van Liefde]] zouden hem hebben overgehaald om op het klooster te komen wonen. Hij heeft hiermee ingestemd mits hij zijn bijen mee mocht nemen. Wat ook gebeurde.  <br>
De hoge haag van haagbeuken aan de [[Pastoor van Erpstraat]]/[[Pompstraat]] die er voor een deel nog steeds is, zou door hem geplant en jarenlang 'zuiver gehouden' zijn. Hij stierf op 87 jarige leeftijd.
De hoge haag van haagbeuken aan de [[Pastoor van Erpstraat]]/[[Pompstraat]] die er voor een deel nog steeds is, zou door hem geplant en jarenlang 'zuiver gehouden' zijn. Hij stierf op 87 jarige leeftijd.
Regel 14: Regel 31:


=== '''D'n Dijk''' ===
=== '''D'n Dijk''' ===
Pal in het verlengde van deze toegangsweg lag d'n Dijk. Vader Henricus van Aarle 1921-1994 ging in zijn jeugd via d'n Dijk langs de akkers en over oude kerkpaden via de [[Keur]] te voet naar school. Enkele boeren uit de buurt hadden 'recht van overpad' op de dijk, omdat ook zij percelen bezaten die er aan grensden. <br>Deze oude boerderijen rondom Schijndel lagen vaak op tientallen meters verwijderd vanaf de openbare weg en met 'de kop' naar het veld gericht. Waarschijnlijk heeft dit te maken met o.a. het uit het Hertogentijdperk stammende ‘Voorpootrecht'. Oorspronkelijk was deze strook tientallen meters breed. <br>Men moet zich ook voorstellen dat de waterafvoer destijds gebrekkig geregeld was. Water en slijk waren altijd een probleem. Om woeste grond te ontginnen moest men eerst een 'dijk' aanleggen. De 'openbare weg' was niet meer dan een tientallen meters brede strook waarin men vanwege de diepe karrensporen steeds moest 'versporen'. Bovendien was er nauwelijks sprake van verkeer en had men liever het zicht op de landerijen.
Pal in het verlengde van deze toegangsweg lag d'n Dijk. Vader Henricus van Aarle 1921-1994 ging in zijn jeugd via d'n Dijk langs de akkers en over oude kerkpaden via de [[Keur]] te voet naar school. Enkele boeren uit de buurt hadden 'recht van overpad' op de dijk, omdat ook zij percelen bezaten die er aan grensden. <br>Deze oude boerderijen rondom Schijndel lagen vaak op tientallen meters verwijderd vanaf de openbare weg en met 'de kop' naar het veld gericht. Waarschijnlijk heeft dit te maken met o.a. het uit het Hertogentijdperk stammende '[
Voorpootrecht'. Oorspronkelijk was deze strook tientallen meters breed. <br>Men moet zich ook voorstellen dat de waterafvoer destijds gebrekkig geregeld was. Water en slijk waren altijd een probleem. Om woeste grond te ontginnen moest men eerst een 'dijk' aanleggen. De 'openbare weg' was niet meer dan een tientallen meters brede strook waarin men vanwege de diepe karrensporen steeds moest 'versporen'. Bovendien was er nauwelijks sprake van verkeer en had men liever het zicht op de landerijen.


=== '''De muttermijt''' ===
=== '''De muttermijt''' ===
Regel 21: Regel 39:
=== '''Bakhuis / Hopest''' ===
=== '''Bakhuis / Hopest''' ===


Het bakhuis stond in de richting van het binnenveld, ongeveer 30 meter vanaf de voordeur parallel aan d'n dijk. Tegelijk met de schop is die er in de negentiende eeuw bijgebouwd. Het gebouwtje was in tweeên gedeeld met twee aparte ingangen. In de voorste helft was de fraai gewelfde bakoven, die aan de buitenkant omgord was met 10 cm brede ijzeren banden, met de uiteinden vakkundig aan elkaar geklonken. De oven was afgesloten met een gietijzeren deurtje. Daaronder was een ruimte om droge takkenbossen in op te slaan. In de oven werden, met het deurtje geopend, om de rook de gelegenheid te geven door de schoorsteen te ontsnappen, de mutters gestookt, net zo lang tot de oven zó warm was dat de boer zijn hand er nog slechts zeven tellen (een heilig getal overigens) in kon houden. Dan moest het deegbeslag erin. De achterste helft was oorspronkelijk hopest. De gehele zoldering bestond uit smalle ribben van een donkerbruine houtsoort, die enkele centimeters van elkaar verwijderd lagen. Hierop werd tot ver in de negentiende eeuw de hop gedroogd. Op de begane grond werd gestookt om het drogen te bevorderen. Vanwege het brandgevaar was dit gebouw ver genoeg van het hoofdgebouw verwijderd.  
Het bakhuis stond in de richting van het binnenveld, ongeveer 30 meter vanaf de voordeur parallel aan d'n dijk. Tegelijk met de schop is die er in de negentiende eeuw bijgebouwd. Het gebouwtje was in tweeên gedeeld met twee aparte ingangen. In de voorste helft was de fraai gewelfde bakoven, die aan de buitenkant omgord was met 10 cm brede ijzeren banden, met de uiteinden vakkundig aan elkaar geklonken. De oven was afgesloten met een gietijzeren deurtje. Daaronder was een ruimte om drogetakkenbossen in op te slaan. In de oven werden, met het deurtje geopend, om de rook de gelegenheid te geven door de schoorsteen te ontsnappen, de mutters gestookt, net zo lang tot de oven zó warm was dat de boer zijn hand er nog slechts zeven tellen (een heilig getal overigens) in kon houden. Dan moest het deegbeslag erin. De achterste helft was oorspronkelijk hopest. De gehele zoldering bestond uit smalle ribben van een donkerbruine houtsoort, die enkele centimeters van elkaar verwijderd lagen. Hierop werd tot ver in de negentiende eeuw de hop gedroogd. Op de begane grond werd gestookt om het drogen te bevorderen. Vanwege het brandgevaar was dit gebouw ver genoeg van het hoofdgebouw verwijderd.  


=== '''De kuil''' ===
=== '''De kuil''' ===
Regel 34: Regel 52:


In 1832 woonde hier landbouwer en eigenaar Mathíjs Godschalks. Er was alleen sprake van het hoofdgebouw en een klein stalIetje ten noorden daarvan. Het heeft dan perceelnummer C 1529. <br>
In 1832 woonde hier landbouwer en eigenaar Mathíjs Godschalks. Er was alleen sprake van het hoofdgebouw en een klein stalIetje ten noorden daarvan. Het heeft dan perceelnummer C 1529. <br>
Volgende eigenaren waren: Johanna Godschalks, Lambertus Godschalks, leraar aan het seminarie wonende Sint-Michielsgestel, Theodora Christina Godschalks, weduwe van Jos, Joan. Baptist Peters wonende te Boxmeer, Adrianus Aloijsius Peters, Pater Redemptorist, wonende te Roermond. (het eerste Redemptoristenklooster is in 1832 te Wittem gesticht en bestaat nog steeds.)<br>  Omstreeks 1901 wordt Antonie van Aarle eigenaar íncl. alle bijbehorende percelen; hij laat het meteen voor de helft op naam van zijn kinderen zetten. <br>Niet veel jaren daarvoor of daarna werden zij ook eigenaren van sectie C 1463 met alle daarbij behorende percelen, het huidige Hermalen 2. Dit kochten zij van Henrica van den Bergh, echtgenote van [[Wilhelmus Petrus Verhoeven (1811 - 1890)|Wilhelmus Verhoeven]], Burgemeester wonende te Schíjndel. <br>Zijn oudste zoon Wílhelmus komt te wonen op Hermalen 6 en Adrianus (roepnaam Marinus), gaat boeren op Hermalen 2.
Volgende eigenaren waren: Johanna Godschalks, Lambertus Godschalks, Leraar aan het seminarie wonende Sint-Michielsgestel, Theodora Christina Godschalks, weduwe van Jos, Joan. Baptist Peters wonende te Boxmeer, Adrianus Aloijsius Peters, Pater Redemptorist, wonende te Roermond. (het eerste Redemptoristenklooster is in 1832 te Wittem gesticht en bestaat nog steeds.)<br>  Omstreeks 1901 wordt Antonie van Aarle eigenaar íncl. alle bijbehorende percelen; hij laat het meteen voor de helft op naam van zijne kinderen zetten. <br>Niet veel jaren daarvoor of daarna werden zij ook eigenaren van sectie C 1463 met alle daarbij behorende percelen, het huidige Hermalen 2. Dit kochten zij van Henrica van den Bergh, echtgenote van [[Wilhelmus Petrus Verhoeven (1811 - 1890)|Wilhelmus Verhoeven]], Burgemeester wonende te Schíjndel. <br>Zijn oudste zoon Wílhelmus komt te wonen op Hermalen 6 en Adrianus (roepnaam Marinus), gaat boeren op Hermalen 2.


Op de kaart van Jan Francis van de Weijer uit 1757 staat het boerderijgebouw en de Dijk al ingetekend. Het buurtschap Hermalen is daarop al duidelijk herkenbaar. In de jeugd van Jos, de jaren vijftig en zestig, was er aan de indeling en structuur van de oude akkers nog maar weinig veranderd. Wel zijn er toen en de tíjd daarvoor zoals overal in Europa de vaak oude houtwallen met geriefhout en de als veekering dienende meidoornhagen 'opgeruimd'. <br>De 'Vijf Akkers' en de 'Zes Akkers' waren toen al lange tíjd omgevormd tot weiland. De 'zwarte grond zat er zeker 70-80 cm dik', wat wijst op eeuwenoude cultuur. (1 cm. per 10 jaar). Waarschijnlijk was deze omvorming een gevolg van de Europese graancrisis in de negentiende eeuw waarop men zich meer op de veeteelt ging toeleggen. Toen voor die tijd de nadruk op akkerbouw lag had men de koeien vooral ook nodig om 'mest te maken'. Híervoor was de heide onmisbaar. <br>Ook de 'Van Aarle's' hadden minstens 150 jaar lang eigen heidepercelen. Het boerderijgebouw, een hallenhuis met wolfsdak, dateerde uit de tweede helft van de achttiende eeuw. Wolfsdaken zijn in de middeleeuwen ontstaan. Om voldoende licht binnen te krijgen liet men de daken boven de korte gevels opwelven. Het zolderluik en de situering daarvan in de voorgevel is typisch voor boerderijen in de buurt van Schijndel. Alle muren rondom waren oorspronkelijk van ijsselsteen, wat aangeeft dat het een vermogend opdrachtgever moet zijn geweest, want deze steentjes kwamen uit de buurt van Gouda, het gebied van de Hollandse IJssel. Het type van het gebouw lijkt sterk op modellen zoals men dat tussen Schijndel en `s-Hertogenbosch wel meer aan kon treffen, vooral in Den Dungen zijn er heden nog vergelijkbare types bewaard gebleven. Vanaf het tijdstip van bouwen wordt er gedurende 150 jaar niets verbouwd of bijgebouwd. In de zuidelijke lange gevel bevonden zich toen drie boogvormíge ingangen, twee voor de korentast en een voor de potstal. Opa Wílhelmus van Aarle heeft de lange zuidelijke gevel vernieuwd in de dertiger jaren en liet ook het binnenhuis wat verbouwen. Mogelijk was de potstal toen al verbouwd tot 'Hollandse stal' een grupstal, waarbij de gier afgescheiden werd in gierkelders. In 1970 stuitten ze bij de aanleg van een drijfmestkelder, op een diepte van 2 meter, op de keiharde lemen vloer van de oude potstal.
Op de kaart van Jan Francis van de Weijer uit 1757 staat het boerderijgebouw en de Dijk al ingetekend. Het buurtschap Hermalen is daarop al duidelijk herkenbaar. In de jeugd van Jos, de jaren vijftig en zestig, was er aan de indeling en structuur van de oude akkers nog maar weinig veranderd. Wel zijn er toen en de tíjd daarvoor zoals overal in Europa de vaak oude houtwallen met geriefhout en de als veekering dienende meidoornhagen 'opgeruimd'. <br>De 'Vijf Akkers' en de 'Zes Akkers' waren toen al lange tíjd omgevormd tot weiland. De 'zwarte grond zat er zeker 70-80 cm dik', wat wijst op eeuwenoude cultuur. (1 cm. per 10 jaar). Waarschijnlijk was deze omvorming een gevolg van de Europese graancrisis in de negentiende eeuw waarop men zich meer op de veeteelt ging toeleggen. Toen voor die tijd de nadruk op akkerbouw lag had men de koeien vooral ook nodig om 'mest te maken'. Híervoor was de heide onmisbaar. <br>Ook de 'Van Aarle's' hadden minstens 150 jaar lang eigen heidepercelen. Het boerderijgebouw, een hallehuis met wolfsdak, dateerde uit de tweede helft van de achttiende eeuw. Wolfsdaken zijn in de middeleeuwen ontstaan. Om voldoende licht binnen te krijgen liet men de daken boven de korte gevels opwelven. Het zolderluik en de situering daarvan in de voorgevel is typisch voor boerderijen in de buurt van Schijndel. Alle muren rondom waren oorspronkelijk van ijsselsteen, wat aangeeft dat het een vermogend opdrachtgever moet zijn geweest, want deze steentjes kwamen uit de buurt van Gouda, het gebied van de Hollandse IJssel. Het type van het gebouw lijkt sterk op modellen zoals men dat tussen Schijndel en `s-Hertogenbosch wel meer aan kon treffen, vooral in Den Dungen zijn er heden nog vergelijkbare types bewaard gebleven. Vanaf het tijdstip van bouwen wordt er gedurende 150 jaar niets verbouwd of bijgebouwd. In de zuidelijke lange gevel bevonden zich toen drie boogvormíge ingangen, twee voor de korentast en een voor de potstal. Opa Wílhelmus van Aarle heeft de lange zuidelijke gevel vernieuwd in de dertiger jaren en liet ook het binnenhuis wat verbouwen. Mogelijk was de potstal toen al verbouwd tot 'Hollandse stal' een grupstal, waarbij de gier afgescheiden werd in gierkelders. In 1970 stuitten ze bij de aanleg van een drijfmestkelder, op een diepte van 2 meter, op de keiharde lemen vloer van de oude potstal.


=== '''Het ríjtuig''' ===
=== '''Het ríjtuig''' ===
Het rijtuig met gesloten opbouw stond gestald op de schuurhert, achter in het hoofdgebouw. Als de familie 's zondags naar de kerk ging, mochten zij het zolang stallen bij de Familie Russens in de [[Pompstraat]]. Tot aan de oorlog weliswaar, want de Duitsers hebben het meegenomen.
Het rijtuig met gesloten opbouw stond gestald op de schuurhert, achter in het hoofdgebouw. Als de familie 's zondags naar de kerk ging, mochten zij het zolang stallen bij de Familie Russens in de [[Pompstraat]]. Tot aan de oorlog weliswaar, want de Duitsers hebben het meegenomen.
 
[[categorie:van Aarle|Antonie van]]
{{DEFAULTSORT:Aarle}}
{{DEFAULTSORT:Aarle Antonie van}}
[[Categorie:Hoepelmaker]]
[[Categorie:Hoepelmaker]]
[[Categorie:Landbouwer]]
[[Categorie:Landbouwer]]
{{appendix}}
Al uw bijdragen aan Schijndelwiki kunnen bewerkt, gewijzigd of verwijderd worden door andere gebruikers. Als u niet wilt dat uw teksten rigoureus aangepast worden door anderen, plaats ze hier dan niet.
U belooft ook dat u de oorspronkelijke auteur bent van dit materiaal of dat u het hebt gekopieerd uit een bron in het publieke domein of een soortgelijke vrije bron (zie Schijndelwiki:Auteursrechten voor details). Gebruik geen materiaal dat beschermd wordt door auteursrecht, tenzij u daarvoor toestemming hebt!

Om de wiki te beschermen tegen geautomatiseerde bewerkingsspam vragen wij u vriendelijk de volgende CAPTCHA op te lossen:

Annuleren Hulp bij bewerken (opent in een nieuw venster)

Op deze pagina gebruikte sjablonen: