Welkom op Schijndelwiki - de encyclopedie voor Schijndel

U kunt ons steunen door lid van de Heemkundekring Schijndel te worden.

Klik HIER om lid te worden

Iedere dinsdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in de heemkamer: Cultureel Centrum 't Spectrum, Steeg 9 g, Schijndel.

Bewerken van De straat waarin u woont de weg naar Heeswijk

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Waarschuwing: U bent niet aangemeld. Uw IP-adres zal voor iedereen zichtbaar zijn als u wijzigingen op deze pagina maakt. Wanneer u zich aanmeldt of een account aanmaakt, dan worden uw bewerkingen aan uw gebruikersnaam toegeschreven. Daarnaast zijn er andere voordelen.

Deze bewerking kan ongedaan gemaakt worden. Hieronder staat de tekst waarin de wijziging ongedaan is gemaakt. Controleer voor het publiceren of het resultaat gewenst is.

Huidige versie Uw tekst
Regel 36: Regel 36:
Toen in 1839 de Zuid-Willemsvaart in gebruik werd genomen kwam er de “Heeswijkse brug”. Al gauw werd er in deze buurt een brugwachtershuisje gebouwd, evenals een “togershuis”. Cafés konden toen niet uitblijven en we zien dan ook al gauw verschijnen café Blommers en café de Visser.
Toen in 1839 de Zuid-Willemsvaart in gebruik werd genomen kwam er de “Heeswijkse brug”. Al gauw werd er in deze buurt een brugwachtershuisje gebouwd, evenals een “togershuis”. Cafés konden toen niet uitblijven en we zien dan ook al gauw verschijnen café Blommers en café de Visser.


De Heeswijkse brug.  <br> Voor 1926 liep de Steeg door tot de rivier de [[Aa]]. Daar was dan een Vonder die de weg naar Heeswijk opende. De aanleg van de Zuid-Willemsvaart blokkeerde vele landwegen tussen de grens van Schijndel en Heeswijk, maar ook tussen Schijndel en Dinther en Schijndel en het kasteel. In het algemeen tussen de landerijen die lagen in de [[Laverdonk]] en de Haverdonk. Vele boeren zullen daar problemen mee hebben gehad en zullen zich geen Schijndelaar meer hebben gevoeld. Sinds enkele jaren zijn ze dan ook in werkelijkheid geen Schijndelaren meer. Het is vergelijkbaar met de blokkade die de in de eind tachtiger jaren aangelegde [[Structuurweg]] betekende voor de bewoners van de [[Molendijk]], [[Vossenberg]], [[Houterdsedijk]], [[Kapeleind]] en [[Zandkantsestraat]]. Deze bewoners zijn echter nog [[Schijndelse hopbellen|Hopbellen]] gebleven.  
De Heeswijkse brug.  <br> Voor 1926 liep de Steeg door tot de rivier de [[Aa]]. Daar was dan een Vonder die de weg naar Heeswijk opende. De aanleg van de Zuid-Willemsvaart blokkeerde vele landwegen tussen de grens van Schijndel en Heeswijk, maar ook tussen Schijndel en Dinther en Schijndel en het kasteel. In het algemeen tussen de landerijen die lagen in de [[Laverdonk]] en de Haverdonk. Vele boeren zullen daar problemen mee hebben gehad en zullen zich geen Schijndelaar meer hebben gevoeld. Sinds enkele jaren zijn ze dan ook in werkelijkheid geen Schijndelaren meer. Het is vergelijkbaar met de blokkade die de in de eind tachtiger jaren aangelegde [[Structuurweg]] betekende voor de bewoners van de [[Molendijk]], [[Vossenberg]], [[Houterdsedijk]], [[Kapeleind]] en [[Zandkantsestraat]]. Deze bewoners zijn echter nog Hopbellen gebleven.  


[[categorie: Wijken]]
[[categorie: Wijken]]
{{appendix}}
{{appendix}}
Al uw bijdragen aan Schijndelwiki kunnen bewerkt, gewijzigd of verwijderd worden door andere gebruikers. Als u niet wilt dat uw teksten rigoureus aangepast worden door anderen, plaats ze hier dan niet.
U belooft ook dat u de oorspronkelijke auteur bent van dit materiaal of dat u het hebt gekopieerd uit een bron in het publieke domein of een soortgelijke vrije bron (zie Schijndelwiki:Auteursrechten voor details). Gebruik geen materiaal dat beschermd wordt door auteursrecht, tenzij u daarvoor toestemming hebt!

Om de wiki te beschermen tegen geautomatiseerde bewerkingsspam vragen wij u vriendelijk de volgende CAPTCHA op te lossen:

Annuleren Hulp bij bewerken (opent in een nieuw venster)

Op deze pagina gebruikte sjablonen: