U kunt ons steunen door lid van de Heemkundekring Schijndel te worden. Iedere dinsdagochtend zijn wij tussen 9 en 12 uur in de heemkamer: Cultureel Centrum Spectrum, Steeg 9 g, Schijndel. |
Cornelis Waltherus Petrus Maria Aarssen (1937 - 2003)
Cornelis Waltherus Petrus Maria (Kees) Aarssen[bewerken | brontekst bewerken]
Cornelis Waltherus Petrus Maria (Kees) werd op 14 augustus 1937 in Oud en Nieuw Gastel geboren, zoon van Marinus Wilhelmus Aarssen geboren in Oud en Nieuw Gastel (1910 - 1995) van beroep onderwijzer en Geertruda Catharina Heijnen geboren in Oud en Nieuw Gastel (1911 - 1974). Kees overleed plotseling op 21 augustus 2003 in Haaren en werd begraven in Schijndel.
In 1962 is hij priester gewijd; daarna is hij vijf jaar kapelaan in Valkenswaard geweest.
Vanaf 1967 was hij de assistent van pastoor Chr. Vinken.
Met ingang van november 1995 werd hij waarnemend pastoor van de parochie St. Paulus in de Hoevenbraak.
Vijfentwintig jaar pastor bij Schijndelse Pauluskerk[bewerken | brontekst bewerken]
Op zondag 20 september 1992 viert Aarssen dat hij als pastor vijfentwintig jaar bij de Paulusparochie in de wijk Hoevenbraak werkt.
's-Morgens om 10.00 uur is er een heilige mis met medewerking van drie koren, aansluitend is er om 11.30 uur een receptie.
De receptie van Cees Aarssen wordt gehouden in wijkgebouw De Vink, de voormalige noodkerk. Deze noodkerk blijft staan als de nieuwe kerk wordt afgebroken. Die afbraak lijkt zeker. Over de bouw van een nieuwe, kleinere kerk is nog grote onzekerheid. Toch heeft Cees Aarssen niet het gevoel dat hij jubileert in een uitdovende parochie. "Omdat ik er zo weinig ben (om de 2 weken zaterdag en zondag een mis) is het voor mij best moeilijk om een goede binding te houden. Maar er is een goede samenwerking met het kerkbestuur. Die doen heel veel om de zaken levend te houden en dat lukt ook. Met de organisatie kan ik me niet bemoeien dat doet het bestuur. Ik heb het hier zo goed, alles wordt voor me geregeld."
Cees Aarssen heeft er geen twijfels over dat die nieuwe kerk er komt. "En het wordt geen loopschuur voor gelovigen", zoals burgemeester Scholten het onlangs uitdrukte. Ik denk dat we een mooi klein kerkje krijgen met ongeveer 250 plaatsen. Een wijk is een aparte gemeenschap. Het is daarom belangrijk om een eigen kerk te behouden."
Het preken vindt Aarssen een van de boeiendste onderdelen van de mis. Op de vraag of hij een eigen stijl van preken heeft, antwoordt hij: "Zeker. Ik probeer het kort en actueel te houden. Vaak neem ik als aanleiding dingen die ik zelf heb meegemaakt. De donderpreek komt in de kerk niet meer voor. Op school, Aarssen is docent maatschappijleer en Spaans aan de MEAO in Tilburg, gebeurt dat nog wel eens: Ja, daar wil ik nog wel eens uit mijn slof schieten."