Welkom op Schijndelwiki - de encyclopedie voor Schijndel

U kunt ons steunen door lid van de Heemkundekring Schijndel te worden.

Klik HIER om lid te worden

Iedere dinsdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in de heemkamer: Cultureel Centrum 't Spectrum, Steeg 9 g, Schijndel.

Chrysanthof

Uit Schijndelwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Chrysanthof[bewerken | brontekst bewerken]

Raadsbesluit 23 februari 1973.[1][bewerken | brontekst bewerken]

Chrysanthof.
Voor meer details klik hier.
Chrysanthof.
Voor meer details klik hier.

Tot de plantenfamilie van de samengesteldbloemigen (compositen) behoren de Korenbloem, Chrysant, Aster, Goudsbloem en het Madeliefje.

Aanvullende informatie:[2][bewerken | brontekst bewerken]

Er zijn van die straten in Schijndel die zonder TomTom bijna niet te vinden zijn. En dat zijn vaak niet de slechtste plekken om te wonen. Neem bijvoorbeeld de Chrysanthof, weggestopt als een groene oase nabij de Korenbloemstraat. Een paar huizen telt dit hofje slechts, gelegen in de schaduw van fraaie boomgroepen waar geen vrachtwagen ooit de rust verstoort. Dit mooie hofje dankt zijn naam aan de gelijknamige bloem, de chrysant. Letterlijk vertaald betekent deze naam "gouden bloem" en in dat opzicht lijkt de naam uitstekend gekozen. Natuurliefhebbers weten uiteraard dat de bloem behoort tot de composietenfamilie van de asteraceae en dat zij gekweekt wordt in allerlei variëteiten. Een populaire bloem dus. Een kerkhofbloem ook, zoals met name op Allerzielen (2 november), te zien is bij de graven. Minder bekend is wellicht dat de chrysant geldt als het nationale symbool van Japan. Zo heeft het keizerlijke zegel een gestileerde chrysant in zich en bestaat er een ridderorde die naar deze bloem is genoemd, de Chrysantemumorde. Het oogt vreemd dat deze plek in Schijndel Chrysanthof is genoemd. Op het eerste gezicht is er geen sprake van consistente naamgeving aan deze zijde van de Boschweg. Bloemen, kruiden, struiken, wilde planten en cultivars, het lijkt door de gemeente in volstrekte willekeur neergestrooid in deze wijk. Maar dat is schijn want ze hebben wel degelijk iets met elkaar gemeen, de chrysant, de korenbloem en de goudsbloem. Er blijkt hier een kundig naamgever aan het werk te zijn geweest, iemand die geweten heeft dat een chrysant niet alleen bij wijze van spreken ook een goudsbloem is, maar dat zij zelfs tot dezelfde familie behoort, net als de korenbloem overigens. En ook de Asterhof past dan ineens perfect in het plaatje. Tussen Andoornstraat en Floralaan ligt het rijk der composieten, dat mag voortaan duidelijk zijn.

Bronnen, noten en/of referenties
  1. Schijndelse straatnamen, Heemkundevereniging Schijndel, oktober 2011
  2. Wegwijs in Schijndel, Schijndels Weekblad, 23 juni 2011