Welkom op Schijndelwiki - de encyclopedie voor Schijndel

U kunt ons steunen door lid van de Heemkundekring Schijndel te worden.

Klik HIER om lid te worden

Iedere dinsdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in de heemkamer: Cultureel Centrum 't Spectrum, Steeg 9 g, Schijndel.

Christiaan Everhard Metz (1929 - 1998)

Uit Schijndelwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Christiaan Everhard Metz
Persoonsinformatie
Volledige naam Christiaan Everhard Metz
Roepnaam Chris
Geboorteplaats 's-Gravenhage
Geboortedatum 22 augustus 1929
Overl.plaats Kalenberg
Overl.datum 9 mei 1998
Partner(s) Elly Daalder
Beroep(en) huisarts

Christiaan Everhard Metz (1929 - 1998)[1][bewerken | brontekst bewerken]

Op zaterdag 9 mei 1998 bereikte ons het bericht dat onze collega in ruste Chris Metz was overleden in zijn huis in Kalenberg.
Chris Metz kwam in 1956 samen met zijn vrouw Elly als artsenechtpaar naar Schijndel om zich als jonge huisarts te vestigen in de Hoevenbraak, een sterk groeiende wijk in die tijd.
Hij genoot de steun van pastoor Vinken en samen werkten zij aan de opbouw van de wijk.
Chris Metz was een geëngageerd huisarts, iemand die dicht bij zijn patiënten stond, naar hen kon luisteren en hen met raad en daad bijstond. Hij genoot het vertrouwen van zijn patiënten, die hem niet alleen waardeerden als een uitstekend medicus, maar ook als een arts met een groot gevoel voor psycho-sociale problemen. Hij respecteerde de mensen zoals ze waren en maakte geen onderscheid.
Zijn innemende persoonlijkheid en vakmanschap zorgden voor een snelle groei van de praktijk; reden om zich te associëren met Hein Landman. Vanaf 1978 tot zijn afscheid in 1988 werkte hij samen met zijn vrouw Elly. Roel Metz kwam in 1984 een deel van de toegenomen werkzaamheden overnemen. In 1988 gaf hij het roer volledig in handen van zijn beide zonen Roel en Dik.
Chris had altijd oog voor de jongere generatie artsen. Hij was daarom een aantal jaren huisartsopleider, leerde jonge artsen de kneepjes van het huisartsenvak. De grote verdienste van Chris als collega was het smeden van een eenheid van de huisartsen in Schijndel. Hij zorgde en stond voor goede collegiale verhoudingen.
Buiten zijn drukke werkzaamheden als huisarts was Chris ook op andere fronten actief. Hij was zeer betrokken bij de Landelijke Huisartsen Vereniging, met name in de regio Noord-Oost Brabant. Vele avonden werden in beslag genomen door vergaderingen en bestuursfuncties. Daarnaast gaf hij cursussen aan de EHBO-vereniging. Later nam hij zitting in het Medisch Tuchtcollege te Eindhoven. Zijn vermogen om te relativeren, problemen te analyseren en onder woorden te brengen, hebben hem geholpen bij deze moeilijke taak.
In 1988 nam hij afscheid van zijn patiënten, collega's en Schijndel om zich definitief te vestigen in Kalenberg, waar hij al vele weekeinden en vakanties genoot van de stilte en het water. Hij kon zich daar gaan wijden aan zijn hobby's, varen met zijn boot en later golfen.
Te jong is Chris van ons heengegaan. Wij zullen hem blijvend herinneren als een innemende persoonlijkheid, een huisarts in hart en nieren.

Bronnen, noten en/of referenties
  1. In Memoriam van Paul Strik, voorzitter huisartsengroep Schijndel