Welkom op Schijndelwiki - de encyclopedie voor Schijndel

U kunt ons steunen door lid van de Heemkundekring Schijndel te worden.

Klik HIER om lid te worden

Iedere dinsdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in de heemkamer: Cultureel Centrum 't Spectrum, Steeg 9 g, Schijndel.

Chopinstraat

Uit Schijndelwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Chopinstraat[bewerken | brontekst bewerken]

Raadsbesluit 14 november 1980.[1][bewerken | brontekst bewerken]

Chopinstraat.
Voor meer details klik hier.
Chopinstraat.
Voor meer details klik hier.

Teneinde de oriëntatiemogelijkheid in de gemeente te bevorderen is het gewenst aan de onderhavige straten in het bestemmingsplan Plein namen te geven welke tot dezelfde groep behoren.
Aangezien Schijndel muziekminnend is ligt het voor de hand de namen van bekende componisten te kiezen.

Aanvullende informatie:[2][bewerken | brontekst bewerken]

De Chopinstraat, een straat in de wijk Plein, die als een hoefijzer aan de Mozartstraat hangt. Het is een straat die in de jaren tachtig van de vorige eeuw gestalte kreeg en het lijkt er een beetje op dat de stedebouwkundigen van toen absoluut niet voorzien hadden hoezeer het autobezit zou toenemen. Het heeft tot gevolg gehad dat veel van de oorspronkelijke voortuintjes het veld hebben moeten ruimen en vervangen zijn door een particuliere parkeerplek. Een ander fenomeen wat in die tijd opgang deed is hier ook nog terug te vinden: het plaatsen van de berging aan de openbare weg waardoor je soms toch het idee hebt achterom binnen te komen.
De Chopinstraat is vernoemd naar Frédéric Chopin (1810 - 1849), de Poolse componist en virtuoze pianist wiens leven getekend was door tragische liefdes, met name door die van de operazangeres Constance Gladowska, en door een slechte gezondheid. Chopin leed aan tuberculose. Ofschoon hij als pianist en componist succesvol was, was hij niet gelukkig. Toen hij 19 jaar was, schreef hij in zijn dagboek: "Ik neem geen notitie meer van complimenten, die mij steeds laffer lijken, ik verlang naar de dood (...). Constance's beeld staat mij steeds voor ogen; ik geloof dat ik niet meer van haar houd, maar toch is zij steeds in mijn gedachten." Pas toen Chopin in 1837 kennismaakte met de Franse schrijfster George Sand, braken er voor hem betere tijden aan. Zij hield van hem en verpleegde hem en Chopin beschreef de acht jaren dat hij bij haar was als de gelukkigste van zijn leven.
Chopin schreef hoofdzakelijk pianomuziek, waarin elegante, expressieve melodieën, experimentele harmonieën en vrije vormen worden gecombineerd met briljante pianotechniek. Zijn werk vormt het hoogtepunt van de romantische pianomuziek en is bij uitstek voor het instrument geschreven. Dat Chopins geboorteland Polen was, is duidelijk te horen in veel van zijn composities.

Bronnen, noten en/of referenties
  1. Schijndelse straatnamen, Heemkundekring Schijndel, oktober 2011
  2. Wegwijs in Schijndel, Schijndels Weekblad, 20 januari 2011