Welkom op Schijndelwiki - de encyclopedie voor Schijndel

U kunt ons steunen door lid van de Heemkundekring Schijndel te worden.

Klik HIER om lid te worden

Iedere dinsdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in de heemkamer: Cultureel Centrum 't Spectrum, Steeg 9 g, Schijndel.

Café Den Bras

Uit Schijndelwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Café Den Bras[bewerken | brontekst bewerken]

Café Den Bras (1913 - 2009)[1][bewerken | brontekst bewerken]

In opdracht van Frans van Oorschot uit Schijndel, werd in 1913/1914 een woonhuis/café gebouwd aan de Stationsstraat 87.
Na een aantal verbouwingen kreeg het café in 1953 de naam Café Sportzicht omdat men vanuit dit café zicht had op het sportcomplex van voetbalvereniging Schijndel.
Later werd het Café Den Bras genoemd, omdat op het pand een reclamebord van Brasso poetsextract was bevestigd.
In 2009 sloot het café definitief de deuren en werd het als woning verhuurd. Het café heeft in 2020 plaats gemaakt voor vier woningen, één met een voordeur aan de Europalaan op de plek van het café en drie nieuwbouwwoningen aan de Spoorlaan. Deze woningen zijn gerealiseerd in opdracht van Cornelis Henricus Martinus (Twan) van der Aa, geboren te Schijndel op 10 december 1974, naar een ontwerp van architect Steven Woudstra te Schijndel.

Nagekomen informatie:[2] Jan d'n Bras zal iedereen in Schijndel bekender in de oren klinken dan Jan van der Heijden, kastelein. De bijnaam d'n Bras kreeg Jan in zijn jeugd als lid van een wielerclub. Ieder clublid kreeg de naam toebedeeld van een bekende wielrenner en Jan kreeg de naam Braspenninkx, later gewoon op z'n Schijndelse afgekort tot D'n Bras.

Bronnen, noten en/of referenties
  1. Attentietegels in Schijndel
  2. Petrus Johannes van der Heijden (1908 - 1992)