Welkom op Schijndelwiki - de encyclopedie voor Schijndel

U kunt ons steunen door lid van de Heemkundekring Schijndel te worden.

Klik HIER om lid te worden

Iedere dinsdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in de heemkamer: Cultureel Centrum 't Spectrum, Steeg 9 g, Schijndel.

Café De Hooge Steenweg ('t Tunneke): verschil tussen versies

Uit Schijndelwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Regel 120: Regel 120:
Onder de bevolking werd, via een stencil, een spotlied over de bouw van de kerk verspreid (zie verder) waarna de pastoor vanaf de kansel de mensen opriep om de tekst (vanwege de kwetsende en provocerende inhoud) in te leveren op de pastorie.  
Onder de bevolking werd, via een stencil, een spotlied over de bouw van de kerk verspreid (zie verder) waarna de pastoor vanaf de kansel de mensen opriep om de tekst (vanwege de kwetsende en provocerende inhoud) in te leveren op de pastorie.  
Uiteindelijk kwam men overeen om de kerk ter hoogte van ‘de kikvors’ te bouwen.”<br>
Uiteindelijk kwam men overeen om de kerk ter hoogte van ‘de kikvors’ te bouwen.”<br>
Klaarblijkelijk had onze opa Janus zich ingespannen om de kerk meer in de buurt of zelfs schuin tegenover zijn café te plaatsen.   
Klaarblijkelijk had opa Janus zich ingespannen om de kerk meer in de buurt of zelfs schuin tegenover zijn café te plaatsen.   
Het was immers vroeger gebruikelijk dat de mannen direct na de mis op zondag, de kroeg indoken. Dus was er hem alles aan gelegen dat de kerk zo dicht mogelijk bij zijn café was gelegen.<br>
Het was immers vroeger gebruikelijk dat de mannen direct na de mis op zondag, de kroeg indoken. Dus was er hem alles aan gelegen dat de kerk zo dicht mogelijk bij zijn café was gelegen.<br>
[[categorie: Gebouwen]]
[[categorie: Gebouwen]]
[[categorie: Cafe/ Herberg]]
[[categorie: Cafe/ Herberg]]
{{appendix}}
{{appendix}}

Versie van 16 jan 2024 12:00

Café De Hooge Steenweg ('t Tunneke),[1]

Café Boschweg 11 (later: 25) werd voorheen café ´De Hooge Steenweg´ genoemd en was van oudsher geadresseerd als Elschot op de Voort, kadastraal A 962, A 963 en A 964. Begin 1900 was het perceel kadastraal bekend gemeente Schijndel, sectie A nummer 4050, plaatselijk gemerkt Wijk F nr. 167, gelegen op de Voort. Daarna is dit weer omgenummerd. Later werd het Boschweg 11 en weer later, tot op heden, Boschweg 25.
De schrijvers van dit artikel zijn Joop Steenbakkers en René Steenbakkers, zijnde de kleinzonen van één van de uitbaters van het café aan de Boschweg te weten Janus Steenbakkers, in den volksmond ‘den Diets’ (1887-1964) genoemd. Janus baatte café ‘De Hooge Steenweg’ uit van 1922 tot 1956. Hij werd geboren te Schijndel op 30 augustus 1887 en overleed op 6 oktober 1964. Op 29-jarige leeftijd trouwde hij met Hanneke van den Broek, geboren te Sint-Michielsgestel op 19 maart 1891, overleden te Schijndel op 10 maart 1936. Uit het huwelijk zijn 9 kinderen geboren die geen van allen het café wilden overnemen.
De naam ‘de Hooge Steenweg’ kwam pas in zwang na 1929. In juli van dat jaar brandde het voormalige pand, een boerderij met daarin een café, af. Dat het nieuwe café een stuk hoger stond dan zijn voorganger, de boerderij, leidde tot deze naam. Er is een anekdote dat dochter Too beneden in de kamer in een stoel zat terwijl het huis in brand stond en zij dit niet in de gaten had. Moeder Hanneke liep naar binnen om te zeggen dat de toen 10-jarige Too vlug naar buiten moest omdat het dak in brand stond.
De percelen waren van 1878/1888 tot de verkoop in april 1956 in het bezit van de familie Steenbakkers. In 1956 kwam het pand in (mede)eigendom van Henricus Verhaag en werd het café ‘Formosa’ genoemd. Na de verkoop werd zijn schoonzoon Jack Aarts (mede)eigenaar en stond het bekend als ’t Tunneke’. Toen het café omstreeks 1987 opnieuw werd verkocht, werd het ‘Feestlocatie Amusant en Amusant Catering’.
Per 31 mei 1922 krijgt Adrianus Hendrikus (Janus) Steenbakkers, van beroep hoepelmaker, een vergunning voor de verkoop van sterke drank voor het perceel kadastraal bekend gemeente Schijndel, sectie A nummer 4050, plaatselijk gemerkt Wijk F nr. 167, gelegen op de Voort. De lokaliteit heeft dan een oppervlakte van 23 m2. Voor die tijd was het echter ook al een café.
Na de brand in 1929 werd op dezelfde plaats een nieuw pand gebouwd met een zogenaamde Franse of gebroken kap ook wel een mansardedak genoemd.
Na de verkoop in 1956 werd op 28 mei 1956 de tapvergunning van Janus Steenbakkers op afstandsverklaring ingetrokken bij besluit van burgemeester en wethouders. Henricus Verhaag, van beroep caféhouder, kreeg zijn tapvergunning per 28 mei 1956 voor het perceel Boschweg 25, toen kadastraal sectie A nr. 4514.
Over de put gaat het verhaal dat de gehele buurt, inclusief dierenartsen, er water kwam putten vanwege de goede kwaliteit van het water. Opmerkelijk is dat deze circa één meter van de muur van het huis én van de scheidingsmuur langs de weg verwijderd was. Daar lag ook de pisbak van het café, aan zowel de binnen- als buitenzijde van deze scheidingsmuur. Zou dit de reden van de kwaliteit van het putwater zijn geweest?

Boschweg

´Het straatgedeelte dat vanaf de kruising Hoofdstraat- Boschweg met de Voortstraat - Bunderstraat in de West-Noord-westelijke richting loopt is de Boschweg. De naam Boschweg werd door de gemeenteraad van Schijndel officieel vastgesteld in 1937. In de toelichting behorende bij het raadsbesluit van 26 augustus 1937, betrekking hebbende op het geven van straatnamen, staat vermeld: “Deze weg wordt reeds sinds mensenheugenis zo genoemd; uitgezonderd echter het gedeelte van de weg, beginnende aan het kruispunt Hoofdstraat- Boschweg, Bunderstraat - Voortstraat en ongeveer 20 meter verder; welk gedeelte steeds en ook in de 16e en 17e eeuw ´De Voort´ werd genoemd”. Den Boschweg, dit is de groote weg van deze gemeente naar ’s-Bosch. Vóór 1937 kende Schijndel geen straatnamen en werden locaties aangeduid met buurtschappen (viciniae, toponiemen). ´De Voort´ was zo'n buurtschap, maar ook ´Den Boschweg´ werd als een buurtschap gezien.´

Anno 2023 is ‘t Tunneke’ nog te boeken voor themafeesten maar er zijn plannen voor de sloop van het pand en voor de bouw van appartementen op deze locatie. Hiermee komt er een eind aan ongeveer 100 jaar horecabestemming van dit pand.
Brabants Dagblad juni 2022: ‘Ook ‘’t Tunneke’ aan de Boschweg gaat plat; 100 jaar caféhistorie verdwijnt. Een eeuw nadat voor het eerst sterke drank werd geschonken aan de Boschweg 25 in Schijndel, verdwijnt, waarschijnlijk op korte termijn, ‘’t Tunneke’. Het café met de beroemde themafeesten maakt plaats voor 8 appartementen.’

Eigenaren/bewoners vanaf eind 18e eeuw:

Op 14 september 1787 Klaas Cornelis van Heesch verkoopt een huijsinge, schuur, stallinge, hoff en aangelag met hout en voorpootingen en verdere aangerechtigheden, gelegen onder den gehugt Elschot ter plaatse genaamd De Voort, groot omtrent een halve loopense,….. aan de ene zijde de Gemene straat, de ander zijde Jacobus Willem Voets, ’t Een eint Piet de Jongh, Ent andere Eijnt de wed. Jan Cornelis Peijnenburgh, aangekomen bij koop en transport van de kinderen Mathijs Simons Verhagen …. op 29 juli 1780, aan Peeter Jacobus van de Bogaart, op voorwaarde dat hij een schuld van de kinderen afdraagt aan mevr. Wilhelmina Laurentia van Oerle, wed. van weijlen den weledele gestrenge heer A. Graham in Leeven Capitijn ten dienste dezer landen, woonende op en Casteele Avensteijn tot Dinther. En zal met de interesten van dien, die na den 28 juli des jaren 1787 zal ten komen te verscheijnen, welke voorts capitaal is geconstitueerd jegens vijf gulden …. d.d. 28 juli 1769. Hij is gehouden om ’s-Lands - en dorpslasten en het onderhoud van heijden en dogen ?, alle weegen, steegen, schouwen en waeterlaeten? …. te voldoen. De aanvaarding voor den hoff zal half maart zijn en de huijsinge Pinksteravond den jaare 1788.
Op 2 februari 1796 verkoopt Peeter Jacobus van den Bogaart, aan Jan Francis van Heeswijk
Op 6 december 1797 alweer verkocht door Jan Francis van Heeswijk aan Willem van Aggelen
1804 Philip Willem Molhuijsen ingebieder van de stad ’s-Hertogenbosch door de municipaliteit aangestelde curator m.b.t. de boedel van de weduwe wijlen Willem van Aggelen aan de weduwe Willem van Aggelen getransporteerd. De andere zijde Piet de Jongh.
1804 Huurovereenkomst, voor 10 jaar van 1805 tot 1815 (in dat jaar moet het verlaten worden).
10 Elisabeth Smits, weduwe Willem van Aggelen aan Franssus Janssen.
1805 Machtiging, Elisabeth Smits, weduwe van Willem van Aggelen, op (aan) de heer Johannes Bernardus Walters wijnkoopman in Den Bosch, om in haar plaats alle (huur)inningen te doen en alle vorderen en zaken waar te nemen.
1805 87 Transport van Heer Bernardus Johannis Waters als gelast van de weduwe Willem van Aggelen en Heer Walters. Speciaal belast met de afhandeling van haar nalatenschap, de eene zijde de weduwe Peter Hugo Verhagen, de andere zijde het na te meldene klein huisje en agterwaards op eene van Adriaan Johanis van Kilsdonk.
1807 Interessante info over een naastgelegen perceel
103 Gijsbertus Adriaan Verhagen als schout-civiel en Joost Arnoldus Verhagen als schepen, beiden als voogden benoemd 9 februari 1805 over Anthony en Adriaan, minderjarige kinderen van wijlen Piet de Jong, in leven weduwnaar van Johanna Willem Voets, hebben na autorisatie van gemeentebestuur op 3 februari 1807 openbaar laten verkopen op 11 en 18 feb. 1807 de goederen welke de minderjarige kinderen in 1805 hebben verkregen uit erfenis van hun ouders. Het betreft huis met hof, bleekveld met houtgewassen, vanouds genaamd de Zwaan binnen Schijndel onder het gehucht Elschot op de Voort, ene zijde de weduwe van Willem van Aggelen, andere zijde een straatje of vaarweg, ene eind Poulus Hendrik van Liempt en ander eind de straat. Koper voor f 525,-is Adriaan Johannes van Kilsdonk uit Schijndel.
1810
88 Transport van de heer Johannis Bernardus Walters, aan Adriaan Johannis van Kilsdonk. Aangekomen uit den boedel van weijlen Elisabeth Smits, weduwe Willem van Aggelen.

Kadaster:

1833-1838 Legger 71, art. 397 Verkoop Adriaan van Kilsdonk, landbouwer Schijndel
1875 Legger 71, art. 234, Verkoop eigenaar Mathijs Johannes Goijaarts aan Gerardus Adriaan van Liempt
1875 Legger 71, art. 3659, Aankoop Gerardus Adriaan van Liempt, voerman, Schijndel (soort eigendom 2/4)
1878 Legger 71, art. 3659 Verkoop Gerardus Adriaan van Liempt, (soort eigendom 2/4)
1878 Legger 71, art. 3863 Verkoop Godefridus van de Ven, koopman, (soort eigendom 2/4)
1887 4092 Toestemming tot doorhaling der inschrijving ten laste van Godefridus van de Ven, door Welvaarts Jan alhier.
1891 In elk geval was Hendrikus Adrianus toen eigenaar (zie boedelbeschrijving hierna).
1894 (23 januari) 5113.128 Index Notarieel protocol Schijndel (5113.128) 4943 Boedelbeschrijving voor Schuurmans Tonia Lucia alhier, weduwe van Hendrikus Adrianus Steenbakkers, geboren 28 maart 1852, overleden 8 januari 1891, 38 jaar oud, zoon van Adriaan Steenbakkers (VIII) en Adriaantje van den Oever. Er is een testament d.d. 2 september 1884 (voor er kinderen waren) waarin hij Tonia Schuurmans, geboren 13 december 1853, overleden 26 mei 1925, 71 jaar, tot zijn erfgename benoemt.
Tonia is later, op 25 januari 1894, op 40-jarige leeftijd getrouwd met Johannes van Lijssel (28 jaar oud), geboren op 26 november 1865, overleden op 31 maart 1929. Ze hadden samen twee dochters: Hendrika en Petronella. Hendrika Petronella van Lijssel, geboren 23 november 1894, overleden 26 augustus 1954, was gehuwd met Wilhelmus Bijsterbos, geboren 16 augustus 1890 te Apeldoorn, overleden 6 april 1976. Petronella Antonia van Lijssel, geboren 11 januari 1896, overleden 3 augustus 1896.
1897 Legger 71, Art. 4634. Verkoop/overdracht wed. Tonia Lucia Schuurmans, Schijndel Hendrikus Adrianuszn. Steenbakkers, brouwersknecht. Mede-eigenaren Adriana Wilhelmina & Adrianus Hendrikus (Janus) & Anna Adriana Steenbakkers
1919 (27 mei)
132 (116) Scheiding en hypotheekstelling tusschen Jan van Lijssel, Adrianus Hendrikus Steenbakkers te Schijndel c.s. 1. Jan van Lijssel, herbergier
1920-1931 Legger 71, 6854 Adrianus Hendrikus Steenbakkers, hoepelmaker, Schijndel
1932-1950 Legger 71, art. 6855 (regel 3 & 4 & 5 & 6 & 7) Adrianus Hendrikus Steenbakkers, hoepelmaker, Schijndel, Boschweg 25 (met vermelding van negen kinderen).
1957-1960 Legger 71, art. 10002 Henricus Verhaag (geboren 4 september 1913), bakker en kelner, Plein 1944 - Antonius van Beek, stukadoor
1971-1984 Legger 71, art. 12167 Jacobus Henricus Johannes Aarts (geboren 19 juli 1934), café-exploitant, Schijndel, Bosweg 25, gehuwd met Johanna Wilhelmina Josephina Antoinette Verhaag en mede-eigenaar Elisabeth wed. Zopfli (geboren 8 augustus 1899) - Antonius van Beek, stukadoor Schijndel Legger 71 art. 13912 (regel 3) Adrianus Augustinus Franciscus Maria Swinkels, drankhandelaar (geboren 15 augustus 1934), gehuwd met Huberdina Aleida Maria van den Heuvel, Hoofdstraat 56, 5481 AH Schijndel

Activiteiten in het café

Zoals toentertijd gebruikelijk, vonden in het café verschillende activiteiten plaats zoals wedstrijden van de kruisboogvereniging ‘De Rozenjacht’ en openbare veilingen.

Publicaties in Provinciale Noordbrabantsche en ’s-Hertogenbossche courant:

16 april 1927:
NOTARIS J. F. BAGGEN te Schijndel, zal publiek VERKOOPEN: Op Donderdag 21 April 1927 bij inzet ter herberge van A. STEENBAKKERS op de Voort en op Donderdag 5 Mei 1927 ter herberge van D. HERMES, Kerkstraat te Schijndel, telkens om 5 uur n.m. Voor de kinderen J. R. SMULDERS: Het BOERDERIJTJE te Schijndel in de Houtert, bestaande uit huis, stalling, schoppen, fruitboomgaard, bouw- en weiland, te zamen groot 2.24.80 H.A. Te veilen in perceelen en massa.
5 september 1927:
SCHIJNDEL, 1 Sept. Het bekende kruisbooggezelschap „De Rozenjacht" hield een concours op Zondag 28 Augustus, met volgenden uitslag: 1e Zestallen: 1e prijs De Heidebloem, Schijndel, 73 p.; 2e prijs Vriendenkring, Boxtel, 73 p.; 3e pr. Strijden is ons doel, Schijndel, 71 p.; 4e pr. Ons Genoegen, Den Bosch, 70 p.; 5e pr. Godfr. v. Bouillon, Vught, 69 p.; 6e pr. Ons Genoegen, Boxtel, 68 p.; 7e pr. Recht door Zee, Schijndel, 68 p.; 8. Rozenjacht in 't Woud, Vught, 65 p. 2e Zestallen: 1e pr. Strijden is ons doel, Schijndel, 67 p.; 2e pr. Vriendenkring, Boxtel, 66 p.; 3e pr. Zwartmikkers, Rosmalen, 66 p.; 4e pr. Godfr. v. Bouillon, Vught, 66 p.; 5e pr. Ons Genoegen. Boxtel, 66 p. Eereteeken A. Broeren, Vught. Rozenprijs Vriendenkring, Boxtel. Personeele prijzen: 1e pr. J. v. d. Broek, Schijndel, 24 p.; 2e pr. M. v. d. Brand, Boxtel, 23 p.; 3e pr. M. v. d. Heuvel, Boxtel, 22 p.; 4e pr. J. Duis, Vught, 22 p. Geluksprijzen: 1e pr. Th. Finkers, Vught, 46 p.; 2e pr. D. Hennes, Schijndel, 43 p.; 3e pr. J. Kersemakers, Boxtel, 43 p.
Dit in alle opzichten geslaagd concours behoort tot het verleden. Alles verliep ordelijk en vriendschappelijk. Dit is Schijndel eigen.
26 mei 1928: NOTARIS J. F. BAGGEN te Schijndel, zal publiek VERKOOPEN: 1. Krachtens art. 1223 B.W. bij inzet op Dinsdag 29 Mei 1928 in het Hotel de Gouden Leeuw van den heer H. MEUFFELS, bij toeslag op Dinsdag 12 Juni 1928 ter herberge van ADR. STEENBAKKERS te Schijndel op de Voort, telkens om 5 uur nm. Het HUIS met SCHUUR, ERF en TUIN te Schijndel in de Groote Straat, kad. sectie A no. 4010, groot 11.20 aren, bewoond door A. KOOYMANS en VAN DER HEYDEN.
29 mei 1925: Overleden, Tonea L. Schuurmans, echtgenote van Johannes van Lijssel en weduwe van Hendrikus Steenbakkers.

Het postbedrijf zat in het bloed.

Naast het hoepelbedrijf werkte Janus Steenbakkers, na een tijdje, ook als invalkracht bij ‘De Post’. Dat had vooral te maken met de teruglopende vraag naar hoepels en reephout. Ook drie van zijn zonen gingen er werken, eerst eveneens als invalkracht, later in vast dienstverband. Enkele kleinzonen (zonen van Christ) hadden ook een vast dienstverband bij ‘De Post’ (P.T.T.). In totaal zouden elf familieleden (waaronder enkelen tijdelijk als zaterdagse hulpbesteller) bij ‘De Post’ gaan werken.

Bijnaam ‘den Diets’

Janus Steenbakkers werd in de volksmond ‘den Diets’ genoemd. De kinderen van Janus Steenbakkers hadden daardoor de bijnaam ‘dat is er enen van den Diets’. Uit de overlevering komt meerdere keren naar voren dat deze bijnaam afkomstig is van een veldwachter die Dietz heette en op wie Janus blijkbaar leek. Er was destijds inderdaad een rijksveldwachter Diets gestationeerd in Veghel, maar of Janus’ bijnaam naar deze man verwijst, is niet met zekerheid te zeggen. De term Diets stamt af van het woord 'Þeudisk' (volk) en betekent in de Germaanse talen ‘van het volk’ of ‘volks’. Volgens de Nederlandse Encyclopedie (encyclo.nl) betekent het “wijs”. Wij houden het zelf op ‘Goei volk’!

Wat had de bouw van de Boschwegse kerk te maken met caféhouder Janus Steenbakkers?

‘Oprichting Boschwegse kerk Boschweg 118’
Rond 1925 werden plannen gemaakt om een kerk te stichten aan de Boschweg, maar daarvoor was uiteraard geld nodig. Met de aanstelling van Pastoor A.J. Pessers als bouwpastoor, werd het geldprobleem opgelost. Pastoor Pessers was immers van rijke komaf.
De locatie vormde een groter probleem. Aanvankelijk stelde men voor om de kerk te bouwen tegenover de vroegere winkel van Smid van Kasteren, waar de van Helmontstraat begint. De geplande locatie riep echter nogal wat weerstand op. Bewoners van Lieseind, Molendijk en Oetelaar wilden de kerk dichterbij hebben, meer richting Den Bosch. Toen het ernaar uitzag dat er niet naar hun wensen werd geluisterd, gingen ze tot actie over. Ze gingen niet alleen naar de bisschop, maar stelden ook dat als hun wensen genegeerd bleven, ze een verzoek zouden indienen voor een openbare school aan de Boschweg.
Daar schrokken de ‘plannenmakers’ van. De positie van het bijzonder katholiek onderwijs in Schijndel mocht absoluut niet worden aangetast! De wijkbewoners hadden klaarblijkelijk met hun actie een gevoelige snaar weten te raken, want men kwam terug op het besluit om de beoogde plannen uit te voeren. Meer nog, men was weer bereid tot overleg. Vervolgens kwam er een compromisvoorstel voor een bouwlocatie: een laaggelegen, drassig terrein (in eigendom van Lambertus Kemps) naast het huis van de weduwe Pennings, dat in de volksmond ‘de kikvors’ werd genoemd.
Er volgde toch nog wat commotie:
Tijdens een vergadering over de bouwlocatie werden er kikvorsen losgelaten,
Onder de bevolking werd, via een stencil, een spotlied over de bouw van de kerk verspreid (zie verder) waarna de pastoor vanaf de kansel de mensen opriep om de tekst (vanwege de kwetsende en provocerende inhoud) in te leveren op de pastorie. Uiteindelijk kwam men overeen om de kerk ter hoogte van ‘de kikvors’ te bouwen.”
Klaarblijkelijk had opa Janus zich ingespannen om de kerk meer in de buurt of zelfs schuin tegenover zijn café te plaatsen. Het was immers vroeger gebruikelijk dat de mannen direct na de mis op zondag, de kroeg indoken. Dus was er hem alles aan gelegen dat de kerk zo dicht mogelijk bij zijn café was gelegen.

Bronnen, noten en/of referenties
  1. Heemblad Rond die Cluse 2023-2