Welkom op Schijndelwiki - de encyclopedie voor Schijndel

U kunt ons steunen door lid van de Heemkundekring Schijndel te worden.

Klik HIER om lid te worden

Iedere dinsdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in de heemkamer: Cultureel Centrum 't Spectrum, Steeg 9 g, Schijndel.

Buurtvereniging Elschotseweg

Uit Schijndelwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Buurtvereniging Elschotseweg[1][bewerken | brontekst bewerken]

Jaarlijks ging de buurtvereniging op reis. Maandelijks haalde penningmeester Driekske Bolwerk daarvoor Hfl. 1,- per persoon op. Om toerbeurt werden de mannen voorzitter waarbij vaak bij Piet Verhagen (oud wethouder) vergaderd werd. Het reisje werd jaarlijks gepland op de laatste dag van Schijndel kermis. Waarschijnlijk werd deze dag gekozen om zo de extra kosten van een kermisdag te kunnen besparen. Het uitstapje ging o.a. naar Rotterdam, Arnhem (de bedriegertjes), Urk, Amsterdam, Scheveningen (de Pier), Volendam, het Venetië van het noorden Giethoorn, Valkenburg (mergelgrotten) en het drie-landen punt in Vaals.
De reisjes gingen zelfs naar het buitenland!! De watervallen van Coo en de grotten van Han waren dan de bestemming.

Op de terugweg vanuit het noorden naar Schijndel was het een vaste gewoonte om aan te leggen bij de Nachtegaal in Velp bij Grave. Voor de kinderen was hier een speeltuin en de volwassenen konden genieten van hun laatste drankjes van die dag.

In de beginjaren was een bus voldoende voor het gezelschap (overigens niet alle huishoudens gingen mee), later toen het huidige gedeelte van de Elschotseweg nrs. 2 t/m 14 erbij kwam waren er 2 bussen nodig om het gezelschap te vervoeren. Mede onder invloed van het toenemende autobezit waarbij iedereen zijn eigen gang kon gaan kwam er vrij snel hierna een einde aan het jaarlijks uitstapje van de Elschotseweg. Waarschijnlijk is de buurtvereniging ca 1948 opgericht, uitgebreid beginjaren 1960 en is de laatste reis omstreeks 1968 gemaakt. Op het laatst werd het financieel noodzakelijk geacht een spaarbankboekje te openen! Op 20 juli 1965 was het saldo Hfl. 620,-. Op 8 april 1969 werd de laatste mutatie op het boekje verricht.

Bronnen, noten en/of referenties
  1. Heemblad Rond die Cluse 2004-1, jaargang 11, bladzijden 2 tot en met 4