Welkom op Schijndelwiki - de encyclopedie voor Schijndel

U kunt ons steunen door lid van de Heemkundekring Schijndel te worden.

Klik HIER om lid te worden

Iedere dinsdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in de heemkamer: Cultureel Centrum 't Spectrum, Steeg 9 g, Schijndel.

Bewerken van Brouwhuisstraat

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Waarschuwing: U bent niet aangemeld. Uw IP-adres zal voor iedereen zichtbaar zijn als u wijzigingen op deze pagina maakt. Wanneer u zich aanmeldt of een account aanmaakt, dan worden uw bewerkingen aan uw gebruikersnaam toegeschreven. Daarnaast zijn er andere voordelen.

Deze bewerking kan ongedaan gemaakt worden. Hieronder staat de tekst waarin de wijziging ongedaan is gemaakt. Controleer voor het publiceren of het resultaat gewenst is.

Huidige versie Uw tekst
Regel 6: Regel 6:
[[Bestand:Brouwhuisstraat 01.jpg|400px|thumb|Brouwhuisstraat.<br>
[[Bestand:Brouwhuisstraat 01.jpg|400px|thumb|Brouwhuisstraat.<br>
Voor meer details klik [https://goo.gl/maps/KjqD1MUyv6ftVdn97/ hier.]]]
Voor meer details klik [https://goo.gl/maps/KjqD1MUyv6ftVdn97/ hier.]]]
Tot op heden heeft nog geen naam, de onverharde weg welke loopt vanaf de [[Boschweg]] tussen de woonhuizen van de garagehouder [[Henricus Wilhelmus Fassbender (1906 - 1988)|H.W. Fassbender]], Boschweg 23 en de caféhouder H. Verhaag, Boschweg 25, naar de [[Hopstraat]]. Zeer onlangs is de eerste vergunning afgegeven voor de bouw van een woonhuis aan die weg. In verband daarmee wordt thans de noodzaak gevoeld om aan die weg een naam te geven. Het is uiteraard niet mogelijk om aan een straat, welke verbinding geeft met andere straten welke reeds alle een naam hebben en welke straatnamen geen aanleiding geven om te veronderstellen, dat zij in een bepaalde buurt zijn gelegen, een willekeurige naam te geven. De weg in kwestie geeft verbinding van de Boschweg met de straat, welke in het jaar 1941 zeer terecht de naam [[Hopstraat]] werd gegeven. Aan laatstbedoelde straat stond toendertijd nog een oude boerderij met een hopest, welke vrijwel nog geheel intact was. Nu wil het toeval dat op de plaats waar thans het woonhuis van de garagehouder H.W. Fassbender staat, in vroeger jaren een grote brouwerij stond. Bovendien was deze niet de enige brouwerij, welke in het begin van de 18e eeuw en reeds meerdere eeuwen eerder, in Schijndel stond. In het jaar 1716 bijvoorbeeld, werden op grond van het bepaalde in de artikelen 1, 2 en 3 van de resolutie van de Raden van Staten der Verenigde Nederlanden, door “’slands peijlder over de stad en Meierij van ’s-Bosch, opgenomen en gepeijlt” de brouwerijen van na te noemen personen. Op grond daarvan werd door de gecommitteerden van den stadhouder en door de schepenen van Schijndel aan de volgende personen admissie (verlof) verleend om het beroep van brouwer uit te oefenen:
Tot op heden heeft nog geen naam, de onverharde weg welke loopt vanaf de [[Boschweg]] tussen de woonhuizen van de garagehouder H.W. Fassbender, Boschweg 23 en de caféhouder H. Verhaag, Boschweg 25, naar de [[Hopstraat]]. Zeer onlangs is de eerste vergunning afgegeven voor de bouw van een woonhuis aan die weg. In verband daarmee wordt thans de noodzaak gevoeld om aan die weg een naam te geven. Het is uiteraard niet mogelijk om aan een straat, welke verbinding geeft met andere straten welke reeds alle een naam hebben en welke straatnamen geen aanleiding geven om te veronderstellen, dat zij in een bepaalde buurt zijn gelegen, een willekeurige naam te geven. De weg in kwestie geeft verbinding van de Boschweg met de straat, welke in het jaar 1941 zeer terecht de naam [[Hopstraat]] werd gegeven. Aan laatstbedoelde straat stond toendertijd nog een oude boerderij met een hopest, welke vrijwel nog geheel intact was. Nu wil het toeval dat op de plaats waar thans het woonhuis van de garagehouder H.W. Fassbender staat, in vroeger jaren een grote brouwerij stond. Bovendien was deze niet de enige brouwerij, welke in het begin van de 18e eeuw en reeds meerdere eeuwen eerder, in Schijndel stond. In het jaar 1716 bijvoorbeeld, werden op grond van het bepaalde in de artikelen 1, 2 en 3 van de resolutie van de Raden van Staten der Verenigde Nederlanden, door “’slands peijlder over de stad en Meierij van ’s-Bosch, opgenomen en gepeijlt” de brouwerijen van na te noemen personen. Op grond daarvan werd door de gecommitteerden van den stadhouder en door de schepenen van Schijndel aan de volgende personen admissie (verlof) verleend om het beroep van brouwer uit te oefenen:


# de weduwe Andries van der Schoot. Deze brouwerij, welke was genaamd St. Antonius, stond op de plaats waar voorheen de garagehouder H.W. Fassbender woonde;
# de weduwe Andries van der Schoot. Deze brouwerij, welke was genaamd St. Antonius, stond op de plaats waar voorheen de garagehouder H.W. Fassbender woonde;
Al uw bijdragen aan Schijndelwiki kunnen bewerkt, gewijzigd of verwijderd worden door andere gebruikers. Als u niet wilt dat uw teksten rigoureus aangepast worden door anderen, plaats ze hier dan niet.
U belooft ook dat u de oorspronkelijke auteur bent van dit materiaal of dat u het hebt gekopieerd uit een bron in het publieke domein of een soortgelijke vrije bron (zie Schijndelwiki:Auteursrechten voor details). Gebruik geen materiaal dat beschermd wordt door auteursrecht, tenzij u daarvoor toestemming hebt!

Om de wiki te beschermen tegen geautomatiseerde bewerkingsspam vragen wij u vriendelijk de volgende CAPTCHA op te lossen:

Annuleren Hulp bij bewerken (opent in een nieuw venster)

Op deze pagina gebruikte sjablonen: