Welkom op Schijndelwiki - de encyclopedie voor Schijndel

U kunt ons steunen door lid van de Heemkundekring Schijndel te worden.

Klik HIER om lid te worden

Iedere dinsdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in de heemkamer: Cultureel Centrum 't Spectrum, Steeg 9 g, Schijndel.

Breiende madonna Jansenpark

Uit Schijndelwiki
Versie door Hvdbrand (overleg | bijdragen) op 9 aug 2023 om 14:44 (Nieuwe pagina aangemaakt met '== '''Breiende madonna Jansenpark'''<ref>De Schijndelse Krant 13 juli 1956, 14e jaargang no.28, bladzijde 1</ref> == Maandag 9 juli 1956 vond de officiële aanbiedi...')
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Breiende madonna Jansenpark[1]

Maandag 9 juli 1956 vond de officiële aanbieding en plechtige inzegening plaats van het geschenk van de Aannemingsmaatschappij J.P. van Eesteren N.V. te Rotterdam aan de Koninklijke Kousen- en Sokkenfabrieken M. Jansen de Wit N.V. te Schijndel, bij gelegenheid van het 125-jarig bestaan van dit bedrijf.
Het geschenk stelt voor de z.g. “breiende madonna” naar het schilderij van meester Betram, vervaardigd tussen 1390 en 1400, welk schilderij deel uitmaakte van het drieluik op het Maria-altaar in de kerk te Buxtehuder. Dit drieluik bevindt zich thans in de Kunsthalle te Hamburg. Hierbij geven wij een afdruk van een nauwkeurige copy, waarbij U tevens kunt zien, dat het naadloze rondbreien reeds in de Middeleeuwen bekend was, want Maria is hier met 4 naalden het naadloze kleed van Jezus aan het breien.
Het beeld, dat nu in het mooie park tegenover de hoofdingang staat opgesteld, is vervaardigd door de beeldhouwer Uitewaal uit Utrecht en is van geglazuurd aardewerk, gebakken door de firma Goedewagen te Gouda.
Van beide Directies waren bij de onthulling o.m. aanwezig de heren van Eesteren, Leyten en Ir. Dussel met de voltallige Directie van Jansen de Wit, te weten de heren M.C.C. Jansen, W.A.C. Jansen, A. de Hommel en C. Kusters met hun echtgenotes, alsmede de Hoogeerwaarde Heer Deken G. van Dijk en Pastoor Vinken. Intussen had het bedrijf de werkzaamheden gestopt en was het gehele personeel in staat deze unieke plechtigheid bij te wonen.
De heer van Eesteren begon met in zijn rede de grootse feesten van september jongstleden te memoreren en dat zijn N.V. daarbij een maquette had aangeboden van een beeld, voorstellende de breiende Madonna. Nu dit beeld intussen gereed is, zijn wij graag naar Schijndel gekomen, aldus spreker, om dit definitief aan te bieden. De heer van Eesteren schetste vervolgens het groot worden van de bedrijven van Jansen de Wit en hoe de Gebroeders Jansen met hun staf de bezielende leiding hebben gegeven aan de uitbouw van dit mooie bedrijf. Zij bouwden echter voort op het werk van vele generaties, die 125 jaar lang met onverflauwde ijver hebben gewerkt en het mag als een grote bijzonderheid worden genoemd, dat een en dezelfde familie 125 jaar lang steeds weer hetzelfde vak is blijven beoefenen. De heer van Eesteren vertelt dan verder, hoe zijn bedrijf vanaf 1933 voor de behuizing heeft mogen zorgen. In de loop der jaren heeft dit tot resultaat gehad, dat wij ongeveer 26.000 m2 vloeroppervlakte mochten bijbouwen. De bouwwerken kwamen steeds tot stand in nauwe samenwerking tussen principaal, architect en aannemer, aldus spreker en hij roemde daarbij de prettige samenwerking.
Dit beeld van de Mater Amabilis, zo ging de heer van Eesteren verder, wil op tweeërlei wijze een verband met uw bedrijf voorstellen. In de eerste plaats uw streven om vrouwelijk personeel naast haar taak in de fabriek tevens te scholen voor haar toekomstige taak in het leven als huisvrouw, waaraan dit beeld steeds weer zal doen herinneren, terwijl wij in de tweede plaats een verband zien tussen deze afbeelding van de breiende Moeder en uw bedrijf. Spreker eindigde zijn rede met de wens, dat op uw streven en werken steeds een grote onmisbare zegen zal mogen blijven rusten.
De heer M.C.C. Jansen nam hierop het woord en zette de bedoeling uiteen waarom de gehele JedeWe-gemeenschap van Schijndel hier bijeen was. Spreker schetste vervolgens de totstandkoming van dit prachtige beeld van de H. Maagd Maria en de diepere betekenis daarvan. Wij meenden dit beeld in een meer passende omgeving te moeten plaatsen en vinden, dat we hierin goed geslaagd zijn door het een centrale plaats in dit plantsoen te geven, zegt mijnheer Mathieu. Spreker gaat dan verder, hoe wij hier de Moeder Gods in allerlei hoedanigheden vereren en gezocht te hebben naar een motief om de zorgzaamheid met betrekking tot ons bedrijf in beeld te brengen en menen daarin op gelukkige wijze geslaagd te zijn, door de Moeder Gods uit te beelden als zijnde bezig te breien aan het kleed zonder naad voor haar Goddelijk Kind. Nadat Mijnheer Mathieu nog verteld heeft, waaraan deze voorstelling ontleend is, merkt hij op, dat de kunstenaar reeds 500 jaar geleden de gedachten heeft gehad om Maria voor te stellen als de zorgzame Moeder door met vier pennen het kleed zonder naad te vervaardigen. Mijnheer Mathieu gaat dan verder nog in op de diepere betekenis van dit beeld en vraagt daarbij aan Maria, dat zij allen die bij ons bedrijf betrokken zijn, zal willen beschermen, niet alleen ter wille van het bedrijf, maar in de persoonlijke omstandigheden en de gezinnen, tot heil van ons allen, tot heil van Schijndel, tot heil van Brabant.
Mijnheer Mathieu bracht hierna nog dank aan de heer van Eesteren voor het prachtige cadeau, alsook aan beeldhouwer Uitewaal voor het fraaie kunstwerk, dat hij heeft gewrocht, want het was heus geen gemakkelijke taak om aan de hand van een oude voorstelling onze gedachten op moderne wijze weer te geven. Na allen nog bedankt te hebben, die ook maar op enigerlei wijze hadden medegewerkt voor de totstandkoming van dit beeld, ging men over tot de plechtige inzegening. De Hoogeerwaarde Heer Deken van Dijk prees de betekenis en de bedoeling van het geschenk en vond deze zeer devoot. Spreker zette hierna nog even uiteen wat de H. Kerk bidt en vraagt bij de inzegening van zulk een beeld.
Na de plechtige inzegening met de gebruikelijke gebeden verricht te hebben, werd gezamenlijk een gebed gestort voor de nagedachtenis van allen, directeur en werknemers, die reeds overleden zijn en voorheen hier eveneens werkzaam waren. Hiermee werd deze eenvoudige, doch devote plechtigheid besloten.

Bronnen, noten en/of referenties
  1. De Schijndelse Krant 13 juli 1956, 14e jaargang no.28, bladzijde 1