Welkom op Schijndelwiki - de encyclopedie voor Schijndel

U kunt ons steunen door lid van de Heemkundekring Schijndel te worden.

Klik HIER om lid te worden

Iedere dinsdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in de heemkamer: Cultureel Centrum 't Spectrum, Steeg 9 g, Schijndel.

Bodemarchief blootgelegd

Uit Schijndelwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Prehistorische botten uit Aadal en Zuid Willemsvaart

In het oude Aadal dat grenst aan het Schijndelse grondgebied, zijn tientallen vindplaatsen bekend waar diep in de bodem prehistorisch botmateriaal naar boven is gehaald van uitgestorven diersoorten. Hierbij kan men denken aan resten van een mammoet, paard, oerrund, rendier, wisent en wolharige neushoorn die vermoedelijk wel enige duizenden jaren leefden vóór het begin van de Oude Steentijd. Een exacte datering is vaak heel moeilijk te geven. Interessante vondsten zijn destijds gedaan bij zowel de aanleg van de Zuid Willemsvaart [1822-1826] als bij de kanalisatie van de Aa [ca. 1930]. Overigens is voor ons dorp slechts één vondst bekend nl. een schouderblad van een rund. In de Midden Steentijd [ca. 9000-5000 v.Chr.] zijn het vooral jagers en verzamelaars die bewoningssporen achterlaten. De vondsten van vuurstenen schrabbers en pijlpunten op Smaldonk dateren uit deze periode en wijzen dus op menselijke bewoning en activiteiten. Het zijn nomaden die rondtrekken van het ene kampje naar het andere.

Bronzen en ijzeren gebruiksvoorwerpen

Om de omvangrijke prehistorische periode wat overzichtelijk te houden, maken met name de archeologen een onderscheid in verschillende tijdvakken. Zo laten ze op de Steentijd de Bronstijd [2000-800 v. Chr.] volgen, hoofdzakelijk bekend vanwege de vele grafheuvels. Uit die periode is uit Schijndel tot op heden geen enkele vondst bekend van bronzen gebruiksvoorwerpen [een legering van koper en tin]. Hetzelfde geldt ook enigszins voor de IJzertijd [800-50 v. Chr.]. IJzertijdnederzettingen zoals die hier in de regio zijn teruggevonden, zullen mogelijk ook in Schijndel nog wel aanwezig zijn onder de oudste dorpsakkercomplexen die in een grote cirkel rondom de Servatiuskerk lagen. Inmiddels zijn die oude akkers vanwege de huizenbouw niet meer zichtbaar. Te denken valt hier aan o.a. de Helakkers ter hoogte van de Kluis, de akkers links en rechts van de Servatiusstraat vroeger genoemd de ‘Lange Heg’, het akkercomplex genaamd Papentiend of Pastoorstiend tussen de Markt en het Hervormd Kerkje en vermoedelijk ook de Bunders. Hetzelfde geldt voor het gebied Wijbosch met de oude Witakkers en de Loosbraak. Het moeten destijds zgn. ‘’bolle akkers” geweest zijn, die door de eeuwen heen stelselmatig zijn bemest vanaf het midden naar de zijkanten, vandaar dat bolle karakter. Brabant was er in het verleden mee bezaaid!